Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A beszerzéshez kell némi kitartás, de van remény, itthon is lehet már szerezni friss kagylót. Milyet vegyünk és mennyit? Hogy készítsük el? A válaszok cikkünkben.

Bár a legismertebb kagylófajta az osztriga, rengeteg más ehető kagylófajta elérhető már itthon is. A kékkagyló és a feketekagyló a legkönnyebben beszerezhetőek, de hozzájuthatunk a fésűkagylóhoz, más néven Szent Jakab kagylóhoz és a vénuszkagylóhoz is.

Fésűkagyló ízesítve
Fésűkagyló ízesítve

A kagylótenyésztés története több száz évre nyúlik vissza. Ha a tengerparton járva érdekes facölöpös részeket látunk, nagy rá az esély, hogy kagylótelep mellett visz az utunk. Európa szinte minden tengerparti országában tenyésztik őket, a spanyolok és az olaszok járnak az élen, de a hollandok, belgák is kiveszik részüket a tenyésztésből. A legtöbb osztrigát Franciaországban tenyésztik.

Az igazi kagylószezon az őszi és téli hónapokra jellemző. Figyeljünk arra, hogy a már kinyílt kagylót nem érdemes megfőzni, azokat pedig, amelyek a főzés után nem nyílnak ki, szintén jobb kidobni. Konzerv és fagyasztott kagyló is kapható egész évben, de ezeknek az íze köszönőviszonyban sincs a néhány órával fogyasztás előtt kihalászott kagylóéval.

Fontos, hogy nagy edényt válasszunk.
Fontos, hogy nagy edényt válasszunk.

Miért egészséges a kagylóhús?

Mint minden tengeri herkentyű, a kagyló is nagyon sok fehérjét és telítetlen zsírsavat tartalmaz. Afrodiziákumként is számon tartják. A kagylókban található szterolok megakadályozzák a koleszterin felszívódását.

Kagylóelőkészítés

Ha sikerül élő kagylóhoz jutni, tároljuk sós vízben. Állítólag ha egy csipet zabpelyhet adunk a kagylóhoz, kiüríti a benne lévő homokot. A kagylók héját jól le kell sikálni, a kiálló részeket, ún. szakállkákat le kell tépkedni. Amelyik kagyló főzés előtt nyitva van, az menjen a kukába.
Ha héjas kagylót vásárolunk, számoljunk legalább 70-100 dekával fejenként, és szerezzünk be ennek megfelelő méretű edényt is.

A fésűkagyló akár a tenyérnyi méretet is elérheti. Minél nagyobb, annál drágább.
A fésűkagyló akár a tenyérnyi méretet is elérheti. Minél nagyobb, annál drágább.

Hogyan készítsük el a kagylót?

Egyes kagylófajtákat - például az osztrigát - élve fogyasztjuk, de gyakoribb a kagylók vajon párolása, levesekbe, szószokba keverése. A kagyló egyszerűen egy kis zöldséggel, fehérborral megfőzve a legjobb, a legfinomabb fokhagymával, friss petrezselyemmel, de illenek hozzá a paradicsomos szószok is. A kagyló szinte pillanatok alatt megfő. Ha kész, a héjak szétnyílnak, és már lehet is enni őket.

Kagylóevés

A kagylót nyugodtan lehet a kagylóhéjjal fogyasztani. Mintha éppen erre találták volna ki! Válasszunk egy kézreálló héjat, szedjük ki belőle villával az első kagylót, ezután az üres héjjal folytatódhat a kagylófalatozás: csipeszként használva a következő héjakból ezzel emelhetjük ki a kagylóhúst. Ha étteremben fogyasztjuk, a kagylós ételekhez mindig kapunk majd egy tál citromos meleg vizet, hogy az ujjainkat leöblíthessük.

A kagylóból készülhet saláta, de nagyon finom egyszerűen kenyérrel fogyasztva, de a belgák például szinte mindig sült krumplival eszik a kagylót.

A feketekagyló legfinomabb vajjal, fokhagymával, petrezselyemmel
A feketekagyló legfinomabb vajjal, fokhagymával, petrezselyemmel

Paradicsomos tagliatelle fekete kagylóval

Hozzávalók:
40 dkg fekete kagyló
1,5 dl fehérbor
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
45 dkg tagliatelle tészta (vagy bármilyen más hosszú tészta)

színes bors
4 dl paradicsomszósz (bazsalikomossal a legfinomabb)
1 evőkanál vaj
reszelt parmezán

Elkészítés: A kagylókat sós vízben 3-4 percig forraljuk. Közben a vöröshagymát apróra vágva megdinszteljük, majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát is. A kagylót leszűrjük, kiválogatjuk, ami nem nyílt szét. A hagymához közben hozzáadjuk a bort, kicsit besűrítjük fedő nélkül, majd hozzáadjuk a paradicsomszószt. Sűrűsödésig főzzük.

A tésztát ezalatt kifőzzük, leszűrjük, keverünk hozzá 1 evőkanál vajat. Ráöntjük a kész szószt, majd a kagylókat is, és jól összekeverjük.

Azonnal tálalható parmezánnal a tetején. A tetejére díszítésnek jól illik a friss bazsalikom.

Fokhagymás kagylósaláta

Hozzávalók:
25 dkg natúr konzerv kagyló
3 duci gerezd fokhagyma
1 dl tejföl
1 csokor petrezselyemzöld
citromlé
olaj

Elkészítés: Fokhagymánkat összezúzzuk, keverőtálba tesszük, enyhén megsózzuk, pár csepp olajat öntünk rá, és a tejföllel jól összekeverjük. Beletesszük a lecsepegtetett kagylót, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, pár csepp citromlével ízesítjük, és még egyszer átkeverjük.

1-2 órára jégre tesszük, majd előhűtött üvegtálon tálaljuk. Adhatjuk előételnek, vagy hidegtál részeként is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.