Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Elismerem, a címbélinél ütősebb alliterációt is alkottak már, de a sok k betű adta magát, és a lényeg benne van. A krém egyébként – Mártuci újabb pompás receptje – diókrém, ezt kentem a csokidarabokkal és cukrozott gyümölcskockákkal dúsított, tortaformában sült kakaós tésztára. A macinak és nekem ízlett – Önök kipróbálnák?

A kakaós kevertet kifejezetten azoknak ajánlom, akik a cukrászdákban a visszafogottan édes süteményeket keresik. Pont annyi cukor van benne, amennyi ellensúlyozza a kakaópor aromás kesernyét, és a diókrémet sem csúfolnám gejlnek. Persze azért korántsem diétás, s noha elvileg fogyókúrázom, reggelire három szeletet tálaltam fel magamnak... De legalább betartom az előírást: este 6 után már nem eszem semmit – csak édességet. :)

Kakaós kevert süti

Szerénységből elégtelen :)
Szerénységből elégtelen :)

(készült Fintuska receptje nyomán)

Hozzávalók egy 24/26 cm-es kapcsos tortaformához:
20 dkg kristálycukor (ebből 10 dkg lehet barna cukor)
1 cs. vaníliás cukor
2 egész tojás
24 dkg finomliszt (ebből 4-5 dkg lehet tönkölyliszt)
1 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál natúr kakaópor
3 evőkanál étolaj
2 dl tejföl
2 dl tej
reszelt citromhéj
étcsokoládé- és/vagy aszalt (cukrozott) gyümölcskockák (összesen 10 dkg)

A diókrémhez:
10 dkg vaj vagy margarin
10 dkg kristálycukor
10 dkg darált dió
1 dl tejszín

A megkent torta díszítéséhez:
leheletnyi diódara

A kocka elvan...
A kocka elvan...

Bár Fintuska, az eredeti recept közzétevője tepsiben süti, a hozzávalók csekély adagjára tekintettel én kerek tortát gyártottam a kakaós kevertből. (Nincs igazán kis tepsim.) Így kellően vastag lett... Ha már nagyfiú lennék, akár három lapba is vághattam volna, de egyelőre beértem kettővel. :) Ám ne szaladjunk ennyire előre (hátra meg pláne), inkább készítsük elő a mérleget, a vágódeszkát, edényeket stb.

Szita, szita péntek
Szita, szita péntek

Elkészítés: A tojásokat keverjük habosra a kristály- és vaníliás cukorral, egy másik edényben pedig elegyítsük a lisztet, a szódabikinit és a kakaóport. Ezután kis adagokban, felváltva öntsük a cukros tojáshoz a tejfölt, tejet, étolajat, illetve – magasról szitálva – az imént elkészített lisztes keveréket. Közben folyamatosan kevergessük a masszát – például egy erős robotgép habverő feltétjével. Ha elfogytak a felsorolt anyagok, bánkódás helyett dobjuk bele a citromhéjat, az apróra vagdalt csokit meg a gyümölcskockákat. Újabb, mindent elsöprő (az edényt azért ne borítsuk fel) keverést követően öntsük át a masszát tortaformába, melynek aljára előzőleg sütőpapírt tettünk, az abroncsát pedig bekentük vajjal).

Hihetetlen, de máris elkezdhetjük a sütést: a pistucos módszer szerint 10 percig 220 fokon, további kb. 30 percig 180 fokon, középső rácson, a légkeverés kiiktatásával. (Nomen est omen, magam is tűpróbával ellenőrzöm, hogy belül is megsült-e.) Aztán hagyjuk teljesen kihűlni.

Bibircsokis süti :)
Bibircsokis süti :)

Mártuci exponálja magát

Nem, nem egy fotóművészről, hanem kedves *csokimázas* kolléganőmről van szó, akiből a szereplési vágy legcsekélyebb szikrája is hiányzik, ám aki a diókrémreceptjének köszönhetően most ismét „említésre kerül” (nyilván örül ennek). :)

Tehát amíg hűl a csokis kevertünk, készítsük el a diókrémet. Ehhez a mérleg mellett mindössze két edényre (meg egy tűzről pattant kislábosra) lesz szükségünk. Az egyikbe szórjuk bele a kristálycukrot, majd az előzőleg meglágyított vajjal/margarinnal keverjük habosra. A másik edénybe mérjük ki a darált diót, és öntsünk rá az épp forrni kezdő tejszínt. Ha kihűlt, egyszerűen keverjük össze a két edény tartalmát. Kész a diókrém, vágod? :) (A fenti adag 1-1 lapra, illetve a tortakupola külső bevonásához elegendő.)

Beépített finomságok
Beépített finomságok

Mártuci diókrémje
Mártuci diókrémje

„A tortaszeletelés művészete”

Na ez az a könyv, amit biztosan nem én fogok megírni. :) Pedig most ez a nemszeretem munkafázis következik, a tehetetlenségi erőtől duzzadó egybetorta lapokra vágása. Már akkor örülök, ha sikerül viszonylag szépen kettészelnem. Kedves Olvasóm, én éppen ezért maradok a felezésnél (2 lap). Ha úgy ítéli meg, hogy kellően magas a tortája, 3 vagy akár több lapot is szelhet belőle. (Ez esetben csínján bánjék a diókrémmel, vagy növelje az adagot, hogy jusson mindenikre.) S ha még nem mondtam volna: a lapra szeléshez a tortának teljesen ki kell hűlnie!

Egyem vagy hűtsem?
Egyem vagy hűtsem?

„Az önmegtartóztatás művészete”

Egy újabb teoretikus kötet, aminek soha nem leszek a szerzője. Például azért, mert miután kívül-belül csudamód megkentük a tortánkat a diókrémmel, illenék megvárni, hogy hűtőbe téve néhány óra alatt megszikkadjon (kivált a bevonat). De nem, Pistuc rögtön a kenés után kiemel néhány szeletet, „Kóstolás!” felkiáltással. Talán jól gondolom, hogy kedves Olvasóimat sem üdvözölhetném az említett kötet szerzői között?... :)

Utószó helyett

Majdnem mindent elmondtam erről a sütiről. Talán csak azt nem, hogy szeletelés előtt csinosításképpen feltétlenül szórjunk egy kis diódarát a tetejére.

Tisztelt Olvasóim! A kakaós kevert egy elegánsan édes, változatos ízhatású sütemény, kedvenc cukrászdánk alkalmi alternatívája. Szépségversenyt – legalábbis a most bemutatott példánnyal – ugyan nem nyernék, de nem is kiállítási darabnak szántam. Ilyen lett, így sikerült. A képmanipuláló programokat meghagyom a fotómodelleknek. :)

Szebb van – de finomabb...?
Szebb van – de finomabb...?

Jó étvágyat kíván:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.