Kaviáros, lazacos vagy halkrémes blini, crostini
Ez az előétel az egyik legegyszerűbb dolog, nem kell hozzá más, csak egy kevés jó minőségű vaj vagy vajkrém, füstölt lazac, ennek hiányában lazacmorzsa is jó, esetleg kaviár vagy egy tisztes szardínia/tonhal konzerv. A blinire (orosz palacsinta, kicsit olyan, mint egy sós amerikai palacsinta) vagy a pirított kenyérszeletre (crostini) kevés vajkrémet kenünk, erre kerülhet a lazac vagy a kaviár. Ha inkább ízesített krémmel kennénk meg, akkor a lazacmorzsával, a kaviárral vagy a villával megtört halkonzervvel kikevert, fűszerezett vajkrém teljesen jó választás lehet.
Halászlé, mi más
A halászlé készülhet csak pontyból vagy harcsából, de ha lehetőségünk van rá, akkor vegyes halászlevet készítsünk, hogy minél több íz találkozzék a végeredményben. Annak, aki nem szeretne otthon halat pucolni, passzírozni, vagy csak egyszerűen fél a sok macerától, annak érdemes előrendelni (több neves étterem és csárda is vesz fel rendelést az ünnepek idején) vagy jó minőségű sűrítményből készíteni a levest, amihez időben hozzáadja majd a halpatkókat, a haltejet és az ikrát.
Sült fogas, sült pisztráng, sült lazacderék
A sütőben vagy platnin sütött halakkal már kicsit több a macera, de igazság szerint a belezett, már pikkelyezett hallal olyan sok dolog nincs. A fűszerezésnél a kevesebb több elvét érdemes követni, néhány jól megválasztott zöld fűszerrel, egy-két karikányi citrusfélével (citrom, lime, esetleg klementin vagy narancs) jól kiegészíthető a hal íze. A fogas esetében érdemes a tepsibe kerülő halat beirdalni, s a csontig hatoló mélyedésekbe egy-egy darab szalonnát tenni. Ez nem csak az ízét befolyásolja, hanem a hosszabb sütési idő alatt sem engedi kiszáradni a húst. Ha nem szeretnénk, hogy farkasszemet nézzen velünk a vacsora, akkor jó választás lehet a lazac, amelyhez csak egyetlen jó tanács: nem szabad túlsütni!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.