Nagyon sokan követik a hagyományokat, a receptek generációról generációra vándorolnak. Persze, nem mindenkinek van meg a nagyi tökéletes halászlé avagy töltött káposzta receptje, nem beszélve a diós és mákos bejgliről.
Ha te is a klasszikus 5 fogásos karácsonyi menüt készítenéd el idén karácsonykor, akkor mutatjuk hozzá a legjobb recepteket levestől a desszertekig. Igaz, hogy nem a legegyszerűbben elkészíthető ételek, de tény és való, hogy megéri a fáradtságot. A család imádni fogja, és biztosan besöpörheted az elismeréseket.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg apróhal
1 db 1-1,2 kg-os ponty
1 nagy fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 hegyes-csípős zöldpaprika
1 evőkanál édes-nemes pirospaprika
cseresznyepaprika
Előkészítés:
A halféléket (ha nem konyhakész, hanem élő halat vásárolunk) megtisztítjuk, zsigereiket, belsőségeiket kiemeljük a hasüregükből, kívül-belül alaposan megmossuk. A halvért felfogjuk, az esetleges haltejet és ikrát félretesszük. A ponty fejét és farkát leválasztjuk, a törzset felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A paradicsomot és a zöldpaprikát megmossuk.
Elkészítés:
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 335 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
8 megtisztított pontyszelet
só
A panírozáshoz:
liszt
tojás
zsemlemorzsa
A sütéshez:
bőven olaj
A mártáshoz:
5 dkg gomba
1 citrom leve
1 alma
2 üveg majonéz
2 evőkanál száraz fehérbor
4 evőkanál tejszín
1 kávéskanál vöröshagymakrém
2 csapott kávéskanál őrölt fehér bors
1 kávéskanál porcukor
Előkészítés:
A pontyot megmossuk, kissé beirdaljuk, alaposan besózzuk, állni hagyjuk. A gombát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Kevés citromlével elkevert vízbe tesszük. Az almát meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk.
Elkészítés:
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva
1 adag: 783 kcal
Hozzávalók 6 személyre:
60 dkg savanyú szálas káposzta
6 savanyított káposztalevél (40-50 dkg)
2 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg húsos szalonna
2 evőkanál olaj
2 evőkanál pirospaprika
3 babérlevél
1 teáskanál erőspaprika-krém
20 dkg füstölt hús
40 dkg darált sertéshús
8 dkg rizs, párolva
1 tojás
1 mokkáskanál őrölt majoránna
2 dl tejföl
1 evőkanál vágott kapor
2 dkg liszt
Előkészítés:
A káposztát, a káposztaleveleket átmossuk, hogy ne legyenek nagyon savanyúak, elvékonyítjuk a levelek vastag erét. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Apró kockákra vágjuk a szalonnát.
Elkészítés:
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 728 kcal
Hozzávalók a tésztához:
1,2 dl tej
8 dkg cukor
4 dkg élesztő
50 dkg liszt
13 dkg vaj + a tepsihez
2 tojás
5 dkg darált mandula
1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
15 dkg darált mák
10 dkg darált mandula
10 dkg (barna) cukor
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
5 dkg búzadara
A mázhoz:
20 dkg porcukor
4 evőkanál citromlé
5 dkg citronát
Előkészítés:
A tej felét meglangyosítjuk, beleszórunk 1 mk. cukrot, beletördeljük az élesztőt, és megfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Belekeverjük a maradék cukrot, egy csipet sót, a maradék tejet, a vajat, a tojást és az élesztős tejet is. Alaposan összedolgozzuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük.
Elkészítés:
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 adag: 470 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
6 gubarúd vagy kifli
5 dl tej
2 evőkanál cukor
5 dkg mazsola
1 tasak vaníliás cukor
15 dkg darált mák
A tálaláshoz:
porcukor vagy méz
Előkészítés: A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A gubarudat vagy a kiflit felkarikázzuk. A tejet a cukorral felforraljuk.
Elkészítés:
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 20 perc múlva
1 adag: 550 kcal
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.