Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Volt idő, amikor óriási eseménynek számított egy ajándékba kapott napsárga gyümölcs. Bár már az év minden napján hozzáférhető nálunk is, valahogy mégiscsak a télhez kapcsoljuk a narancsot, amelyből nagyszerű ételek készíthetők az ünnepi asztalra is.
A citrusfélék feldobják az ünnepi menüt
A citrusfélék feldobják az ünnepi menüt
Szicíliai narancssaláta (Insalata fantasia di arance)

Hozzávalók:
2-3 db szép narancs

bors
1 fej hagyma
olívaolaj
olajbogyó
esetleg 1 doboz szardella

Elkészítése: A narancsot meghámozzuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát vékonyan felkarikázzuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az olívabogyót, és meglocsoljuk egy kevés olajjal. Jól összekeverjük, majd a szardellával díszítjük.

Narancsos-fokhagymás spenótsaláta

Hozzávalók:
40 dkg friss spenót
2 db nagyobb narancs
4-5 szál újhagyma
3-4 gerezd fokhagyma
olívaolaj

kapor ízlés szerint

Elkészítés: A spenótot megmossuk, megszárítjuk. Amíg lecsöpög, az újhagymát karikára vágjuk, a fokhagymát aprítjuk, a narancsot meghámozva, apró darabokra vágjuk, a friss kaprot szintén aprítjuk.
Egy nagy serpenyőben kevés olívaolajon megforgatjuk a hagymákat és a kaprot, beletesszük a spenótot és egyszer-kétszer átforgatjuk, hogy ne essen annyira össze. A végén sózzuk és rátesszük a narancsdarabkákat. Ízlés szerint szórhatunk rá olasz vagy francia fűszerkeveréket is.

Hideg narancsleves

Hozzávalók:
50 dkg narancs
2,5 dl víz
5 dl száraz fehér bor
4 dl frissen facsart narancslé
2 dkg étkezési keményítő
5 és fél evőkanál édesítőpor
csipetnyi só
1 tojás
1 rózsaszín húsú grapefruit

Elkészítés: A narancsot forró vízben megmossuk, szárazra töröljük és a sárga héját lereszeljük. Fehér bundájától is megtisztítjuk, majd gerezdekre bontva, a hártyáitól megszabadítjuk. A grapefruitot is ugyanígy készítjük elő. A gyümölcsöket tálalásig hűtőszekrényben tároljuk. A reszelt narancshéjat belerakjuk a vízbe, majd hozzáöntjük a narancslevet és a bort. Felforraljuk, és kis lángon öt percig főzzük. A tojásfehérjét egynegyed rész édesítőporral kemény habbá verjük. A forrásban lévő narancsos-boros lébe teáskanállal kis galuskákat szaggatunk a habból, néhány percig főzzük, majd leszűrjük és melegen tartjuk. A levet továbbra is tűzön tartjuk, de ügyeljünk arra, hogy csak gyöngyözzön, ne forrjon. A tojássárgáját habosra keverjük a édesítőpor háromnegyed részével, apránként hozzákeverjük felváltva a keményítőt és a sót. Az édes tojássárgát hozzákeverjük egy kevés forró boros-narancsos léhez, majd az egészet beleöntjük az éppen csak gyöngyöző többi lébe. Habverővel gyorsan simára keverjük, és egy perc múlva lehúzzuk a tűzről. Ha kihűlt, a hűtőszekrényben jéghidegre hűtjük. Tálalás előtt a gyümölcsöt csészékben elosztjuk, a felkevert levest ráöntjük, végül mindegyiknek a tetejére helyezünk a habgaluskából.

A citrusfélék könnyítik a gyomor munkáját, ami karácsonykor kiváltképp előnyös
A citrusfélék könnyítik a gyomor munkáját, ami karácsonykor kiváltképp előnyös

Borjúlábszár narancsmártásban

Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet borjúlábszár (csonttal együtt)
1 narancs
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 közepes sárgarépa
3 evőkanál olaj
2 evőkanál citromlé
4 szegfűbors
1 babérlevél
1 dl fehérbor
1 húsleveskocka
1 evőkanál vágott petrezselyem

Előkészítés: A borjúlábszárat már a boltban a hentessel felszeleteltetjük, otthon vastagon bedörzsöljük őrölt borssal. A narancsot forró vízben megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a héját apróra vágjuk. Meghámozzuk a hagymát, a fokhagymát. A hagymát lereszeljük, a fokhagymát összenyomjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, lereszeljük. 2 evőkanál olajat összekeverünk a reszelt hagymával, a fokhagymával, a sárgarépával, a citromlével, a narancs héjával és levével meg a szegfűborssal. Az előkészített húst beletesszük ebbe a pácba, mellédobjuk a babérlevelet, és másnapig hűtőszekrénybe tesszük.

Elkészítés: Másnap kivesszük a húst a pácléből, a ráragadt zöldségeket lekaparjuk, félretesszük. Serpenyőben 1 evőkanál olajat forrósítunk, a szeleteket hirtelen átsütjük, sóval, borssal ízesítjük, felöntjük a páclével, és lefedve kb. 1,5 órán át pároljuk. Amikor megpuhult a hús, kivesszük, tálra tesszük, és melegen tartjuk. A serpenyőben visszamaradt léből kidobjuk a babérlevelet, belemorzsoljuk a húsleveskockát, a pácoláshoz használt zöldségekkel felforraljuk, majd ha kissé kihűlt, összeturmixoljuk. A hús mellé tesszük, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Pisztáviával sült narancsos csibe

Hozzávalók:
4 db csirkemell vagy pulykahús
10 dkg pisztácia (őrölve)
4 szelet sajt
1 tojás 1 evőkanál tejjel felkeverve
liszt a hús megforgatásához
vaj
1 pohár likőr
2 db narancs leve
2 kimagozott narancsgerezd

Elkészítés: Kiklopfojuk a csibét, a szeleteket megszórjuk pisztáciával, sózzuk, borsozzuk. Ráteszünk egy-egy szelet sajtot, majd feltekerjük és megtűzzük fogpiszkálóval. Megforgatjuk a tojásban és a lisztben. Lapos serpenyőben vajon aranyszínűre sütjük (15-20 perc). Ráöntjük a likőrt, ráteszünk egy fedőt, és rövld ideig hagyjuk, hogy átjárja az alkohol aromája. Ha nincs kéznél likőr, egy pici testes borral locsoljuk meg és ugyancsak hagyjuk benne párolodni pár percig. Kivesszük a húst. A megmaradt lébe (nem lehet túl sok) beleöntjük a narancslevet, majd felforraljuk, amíg besűrűsödik. Fűszerezzük (esetleg szegfűszeg, fahéj, cukor, ki hogy szereti), és hozzáadunk egy darab vajat, hogy krémes legyen. Átszűrjük, és ebbe beletesszük a narancsot. Együtt kínáljuk.

A csillagánizs mennyeien harmonizál a naranccsal
A csillagánizs mennyeien harmonizál a naranccsal

Egyszerű narancstorta

Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
5 db tojás
3 narancs héja és leve
11 dkg joghurt
1 csomag vaníliás cukor
35 dkg liszt
3 kávéskanál sütőpor

Szirup:
20 dkg porcukor
10 dkg víz
1 narancs leve

Elkészítés: A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, majd a joghurtot és a narancsok héját és levét is. A sütőport és a lisztet hozzáadjuk, majd a tojásfehérjéből habot verünk és a masszába forgatjuk. Vajjal kikent tortaformában 180 fokon úgy 70 percig sütjük. A sziruphoz valókat összeforraljuk, és a kisült tortára öntjük.

A narancs a lakást is megtölti ünnepi illattal - például szegfűszeggel megszurkálva kiváló pommander
A narancs a lakást is megtölti ünnepi illattal - például szegfűszeggel megszurkálva kiváló pommander

A finomságokat a Ti receptjeitekből választottuk! Köszönjük!


További illatos-narancsos recepteket találsz válogatásunkban >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.