Az almafélék alig tartalmaznak kalóriát, ugyanakkor bővelkednek vitaminban. Különösen C-vitaminban, ami erősíti az immunrendszert, remek hatással van a szív- és érrendszerre, továbbá a zsírégetésben is szerepet játszik.
A bennük található pektin a gyomorban megduzzad, így hosszan tartó teltségérzetet okoznak.
Jelentős kálium- és magnéziumtartalmuk révén remek vízhajtók és salaktalanítók. Mivel ezek az ásványi anyagok erősítik a szívet és az izomzatot, rendszeres almafogyasztóként sokkal fittebbnek is érezheted magad.
A bennük lévő élelmi rostok támogatják a bélműködést, és javítják az anyagcserét. Tippünk: Ha túl sok a gyomorsavad, válaszd az alacsony savtartalmú Golden fajtát!
- Az 1. és az 5. nap az almanap:
Ezeken a napokon fogyassz el 5 adagra elosztva 1,5 kg almát és 400 g-nyi, 2 ek natúr joghurttal kikevert, fahéjjal ízesített zsírszegény túrót.
- A 2., 3. és 4. napon:
Reggelire fogyassz el 50 g zabpelyhet 30 g szárított almakarikával és 200 ml zsírszegény tejjel vagy 150 g natúr joghurttal. Ebédre válassz alábbi receptjeink közül, vacsorára pedig egyél meg 1 szelet teljes kiőrlésű kenyeret 1 ek cottage cheese-zel vagy túróval, valamint felkarikázott almával.
Almasaláta retekkel és húsfalatkákkal
Hozzávalók (4 személyre)
400 g fekete vagy jégcsapretek
3 db alma
50 g retekcsíra
250 g sertéskaraj
só, bors
3 ek olaj
3 ek balzsamecet
2 ek almalé
1 ek mustár
1 ek méz
100 g kemény sajt (pl. parmezán, ementáli)
néhány bazsalikom levél
Elkészítése: A retket és az almát alaposan mossuk meg, majd vágjuk vékony szeletekre. A csírát tegyük szűrőbe, folyó víz alatt öblítsük le, majd hagyjuk lecsepegni. A húst mossuk és tisztítsuk meg, csíkozzuk fel, sózzuk, borsozzuk meg, majd teflonserpenyőben süssük meg 2 ek felhevített olajon. A balzsamecetet, az almalét, a mustárt és a mézet keverjük össze. Az almát, a retket és a csírát óvatosan forgassuk össze a dresszinggel, helyezzük rá a húsfalatkákat, és szórjuk meg a lereszelt parmezánnal, valamint az apróra vágott bazsalikommal.
Hozzávalók (4 személyre)
1 ek kristálycukor
2 db alma
1 ek almalé
1 tk almaecet
400 g pulykamellfilé
só, bors
2 ek olívaolaj
1 ek vaj
200 g madársaláta
A fűszeres kéreghez:
1/2 csokor felaprított petrezselyemzöld
1/2 csokor apróra vágott kapor
1/2 db citrom reszelt héja
4 szelet héj nélküli szikkadt toastkenyér lereszelve
Az öntethez:
2 ek natúr joghurt
1 ek apróra vágott kapor
1 tk mustár
1 ek Worcester-szósz
1 tk méz
1 tk citromlé
Elkészítése: A salátaöntet hozzávalóit keverjük össze, és tegyük félre a dresszinget. Teflonedényben karamellizáljuk a cukrot, adjuk hozzá a felszeletelt almát, valamint az almalét, az almaecetet, és pároljuk 1-2 percig. Keverjük össze a fűszeres kéreg hozzávalóit, és tegyük tányérba. A pulykamellfilét mossuk, tisztítsuk meg, szeleteljük fel, sózzuk, borsozzuk meg, majd a húsok mindkét oldalát vonjuk be a kéreggel, és süssük meg a felhevített olaj és vaj keverékében. Tegyük tányérra a párolt almával és a salátával, csepegtessük meg az öntettel.
7 tény, amit jó tudni az egészséges gyümölcsökről >>>
Hozzávalók (4 személyre)
friss gyömbér (diónyi)
500 g sárgarépa
700 ml zöldségleves-alaplé
200 g light krémsajt
só, bors
1 db alma
1 db korpás kifli
Elkészítése: Hámozzuk meg a gyömbért , és vágjuk félbe. Tisztítsuk meg, kockázzuk fel a répát, majd a gyömbérrel együtt főzzük kb. 20 percig az alaplében. Ezután a gyömbért vegyük ki, és pürésítsük a levest. Keverjük hozzá a krémsajtot, sózzuk, borsozzuk meg. Tálaljuk az apró darabokra vágott almával megszórva, és fogyasszuk el mellé a kiflit.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.