Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
A nálunk is egyre kedveltebb ázsiai konyhák varázslatos tésztaételeit sokan otthon is szívesen megpróbálnák elkészíteni, ha tudnák, hogyan fogjanak hozzá. A következő összeállítással ehhez kínálunk segítséget.

Az európai tradícióktól eltérően Keleten nemcsak búzából, hanem rizsből, bablisztből, sőt még krumpliból is készítenek tésztát.

A keleti tésztáknak három fő fajtájuk van:

- A búzaalapú tészták (chow mei) sárga színükről könnyen felismerhetők. Leginkább a spagettihez vagy keskenymetélthez hasonlíthatók.
Titkuk: 2-3 percig bő, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel alaposan leöblítjük, hogy a további puhulást megelőzzük, kicsit ropogós maradjon. Hogy ne ragadjon össze pár csepp szezámolajjal elkeverjük: ez egyben fontos fűszere is az ételnek!
Ez az alapja a közkedvelt sült tésztának is, amelyet a wokban elkészített húsos vagy zöldséges raguhoz keverünk, és 2-3 perc alatt összepirítjuk. Ha a tésztát köretként használjuk, a hideg vizes öblítés elmarad, azonnal, forrón tálaljuk.

- A rizsből készült tészták opálos fehér színűek. Alakjuk változatos. Nemcsak különböző szélességű és vastagságú metéltek léteznek. Dél-kelet Ázsiában rizspapírnak nevezett tésztalapba töltik a tavaszi tekercset.
Titkuk: nem szabad főzni, csak a tészta vastagságától függően meleg vízben három-öt percig áztatni. Felhasználásuk a búzatésztákéhoz hasonló, de levesbetétként is gyakran alkalmazzák.

- Az üvegtészta egy szójababfajta lisztjéből készül, cérnametélt vastagságú. Nevét arról kapta, hogy forró vízbe áztatva átlátszóvá válik, mint az üveg.
Titka: könnyű vele bánni, okos tészta: bő forró vízzel kell leönteni, és ő pontosan tudja, hogy mennyi vízre van szüksége. Ha kevés vizet öntöttünk rá, töltsünk utána bátran, nem lehet elrontani. Ez a legértékesebbnek tartott keleti tészta, nincs jellegzetes íze, ezért jól átveszi és kiadja a különböző raguk ízét. Felhasználása megegyezik a rizsalapú tésztákéval.


Íme néhány ötlet:

Thai üvegtészta-saláta

Egy serpenyőben kevés olajban pirítsunk majdnem szárazra gyömbérrel, fokhagymával, apróra vágott hagymával darált húst. Közben ízesítsük szójaszósszal és halszósszal. Ha kész, vegyük le a tűzről, és tegyük félre. Vágjunk különböző zöldségeket (hagyma, újhagyma, sárgarépa, színes paprikák, chili paprika) kis kockákra. A forró vízben ázó üvegtésztát vágjuk ollóval 10–15 cm-es darabokra. Tegyük vissza a tűzre a lepirított húst, adjuk hozzá a lecsöpögtetés nélkül a felázott tésztát, a felaprított zöldségeket, csavarjuk rá 1–2 lime levét és forrósítsuk össze. Salátalevélen, karikára vágott uborkával és paradicsommal díszítve forrón tálaljuk. Minél csípősebb, annál jobb!

Pho (ejtsd: fő) - Vietnámi leves
Készítsünk disznócsontból a hagyományos húsleves-fűszereken kívül fahéjjal és csillagánizzsal ízesített alaplét. Kevés olajon pirítsunk le 5x5 cm-es hajszálvékony szeletekre vágott sovány marhahúst. Áztassunk fel meleg vízben 3 mm-es rizstészta metéltet. Vágjunk apróra néhány szál újhagymát a zöldjével együtt. Tegyünk mindenki leveses táljába tésztát, néhány szeletet a húsból, merjünk rá a forró levesből, díszítsük a hagymával.

Madárfészek
A kifőtt búzatésztát szálanként tegyük egy szűrőbe úgy, hogy a szűrő szélén egy kicsit a szálvégek kilógjanak, illesszünk bele egy kisebb szűrőt, és az így „beszorított” tésztát süssük ki bő, forró olajban. Ezáltal tetszőleges méretű, „ehető tányérhoz” jutunk, amelyekben változatos készételeket kínálhatunk.

Az ázsiai tészták bármelyike főzés (áztatás) helyett bő forró olajban kisütve is elkészíthető, ebben a formájában köretnek kínálják.

Ha kedvet kaptál a világkonyhához, utazz, és kóstolj meg mindent élőben! >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.