Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Világkonyha

Keleti vendég a konyhában: süss wokban!

A wok a keleti konyha serpenyője. Szempillantás alatt egészséges, illatos-ropogós zöldségek és omlós húsok süthetők benne. Mivel maga a sütés csupán néhány percet vesz igénybe, az ételek megőrzik aromájukat, és bennük található vitaminok, ásványi anyagok jó része is megmarad – közben pedig az átsült finomságok pompás, füstös aromát árasztanak.

A kínai főzőedények egyik legfontosabbika a wok (kínaiul hu vagy huo, kantoni tájszólásban uok – innen ered az angol wok szó), amely lényegében egy gömbölyű fenekű, mély serpenyő. Általában két füle van, és az eredeti – akárcsak nálunk a jó palacsintasütő – kovácsolt vagy öntött vasból készül, de ma már gyártanak alumínium vagy rozsdamentes acél edényeket is. Ha egyszer megkapta fekete patináját, már soha többé nem rozsdásodik.

De hogyan is bánjunk konyhánk új, egzotikus szerzeményével? Lássuk a szabályokat!

Mire lesz szükséged?
  1. egy jó minőségű, lehetőleg vasból készült, domború aljú wokra
  2. egy rácsra és egy fedőre - ezekkel nagyszerű gőzölőedénnyé változtathatod
  3. egy lapátra, egy merőkanálra vagy egy drótból font bambusznyelű szűrőkanálra, esetleg evőpálcákra az autentikus kevergetéshez
Felavatás:
  • Új edényedet az első használat előtt készítsd elő a munkára: először maradéktalanul távolítsd el a rozsdásodást gátló szert egy mosószeres dörzsiszivaccsal.
  • A megtisztított, száraz edény belsejét kend ki növényi olajjal.
  • 10-15 percre tedd fel melegedni (alacsonyabb hőmérsékleten), majd vedd le az edényt a tűzről és töröld ki az olajat. Ezt az eljárást ismételd meg még néhányszor, míg a papír tiszta lesz.
Előkészítés:
  • Mivel a wokban sütés nagyon gyors folyamat, minden hozzávalót gondosan készíts elő (megtisztítani, felaprítani, csíkozni) mielőtt munkához látsz.
  • A hús akkor puhul meg a leggyorsabban, ha a rostok irányára merőlegesen szeleteled fel.
  • A sütéshez csak kevés olajra lesz szükséged – és jó hír, hogy annak a kevésnek sem lesz ideje felszívódni az ide-oda mozgatott nyersanyagokba.
  • Wokban süthetsz akár szabadtűzön is.
Sütés:
  • Fontos, hogy az üres wokot jól forrósítsd fel, és csak aztán öntsd bele az olajat. (Két adag sütése között is szükségessé válhat, hogy a wokot időnként újra felforrósítsd, hogy megtartsa hőmérsékletét.)
  • A sütéshez választott olaj legyen magas forráspontú, és ne legyen túl erőteljes ízű (pl. a földimogyoró- és a napraforgóolaj), nehogy elnyomja az alapízeket.
  • Következő lépésként adagold a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért.
  • Soha ne tegyél túl nagy adagot egyszerre az edénybe, mert akkor az étel ahelyett, hogy pirulna, inkább párolódni fog.
  • A kis adagot a serpenyő közepéről az oldalfal felé tologasd, rövid ideig hagyd pirulni, majd ha már szép piros, szedd ki és tedd félre.
  • A húst zöldségek, tésztafélék követik, majd a húst is tedd vissza melléjük a wokba.
  • A sós ízesítők – mint amilyen a szójaszósz – általában a főzés vége felé kerülnek az ételbe, egyrészt mert ilyenkor kezdődik az a folyamat, amelyet az ízek összeérésének nevezünk, másrészt mert ha a sós ízesítőket korábban az ételbe tennéd, a hozzávalók levet eresztenének és elveszítenék frissességüket.
  • Ha a recepthez szükséges, az ételt a végén sűrítheted is egy kevés étkezési keményítővel vagy kukoricaliszttel.
  • Mivel a wokban sült étel hűlés közben veszít az ízéből, a legjobb, ha még tűzforrón elfogyasztod.
Tárolás:

Figyelem! A patinás wokot tilos súrolóporral sikálni, elég csak (mosogatószeres vízzel) öblíteni.

• Miután elvégezte a feladatát, a wokot öblítsd el, és vékonyan kend be pár csepp olajjal.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.