Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Sokunk emlékeiben él gyerekkorunk egy-egy emblematikus kelkáposztás fogása, ami a mai napig akadályoz minket abban, hogy közelebbről megismerkedjünk ezzel a zöldséggel. Holott a kelkáposzta jó alapanyag, sokféleképp elkészíthető, s valóban ízletes fogások alapját képezheti.

Levesnek

A kelkáposzta leggyakrabb előfordulási formája a frankfurti leves. A menzák és a kifőzdék kedvelt, maradékgazdálkodásra alkalmas fogásában a kelkáposzta legtöbbször csak másodhegedűs, mondhatni azért van benne, mert nem volt elég krumpli a konyhán. Holott a puha, lágy ízű, kellemes textúrájú zöldség pluszt színt is adhat az ételnek, ha nem főzik túl. Érdemes kipróbálni a frankfurti levest úgy, hogy a zöldségek arányát elbillentjük a kelkáposzta irányába, s ezt az alapanyagot a krumplinál jóval később adjuk csak a készülő fogáshoz.

A kelkáposztát bármilyen más téli ragulevesbe beletehetjük (nagyon klassz helyen van egy minestornéban), a lényeg az, hogy ne főzzük túl soká. Ahogy összeesik egy kicsit, máris jó. Erre érdemes minden káposztás fogásnál odafigyelni, minél tovább hagyjuk főni, annál markánsabbá válik a "nemszeretem" káposztaszag, s közben a zöldség teljesen elveszti a karakterét, textúráját.

Főételek

A kelkáposzta főzelék igazi klasszikusnak számít, bár épp ez az a fogás, ami sokaknak elvette a kedvét a kelkáposztával való további kísérletezéstől. Pedig a jól elkészített kelkáposzta-főzelék finom, ha betartjuk a káposztára szabott főzési időt és a megfelelő fűszerekkel, alapanyagokkal társítjuk. A magyar konyha által nagyon kedvelt kömény és fokhagyma kiemelt partnerei, ezekkel szinte bármilyen kelkáposztás fogás életre kelthető. Bár a köményt sokan nem szeretik, egy keveset – fűszertojásba rejtve – mindenképp érdemes az adott fogáshoz adni.

A főzelékek mellett a kelkáposzta a rakott fogásokban is jól teljesít. Az előfőzött, párolt alapanyagokat tartalmazó, húsos, rizses, krumplis, szaftos rakottasokat ügyesen egészíti ki, segít elkülöníteni a szinteket, s bent tartja a felszabaduló gőzöket.

A kelkáposzta lazán egymásra simuló leveleit akár meg is tölthetjük. A töltelék mibenléte teljes mértékben a fantáziánkra van bízva, s igazság szerint az elkészítés módja is, mivel a töltött leveleket főzve vagy sütve is elkészíthetjük. A lényeg, hogy a végeredmény jó szaftos legyen.

A kelkáposztából tócsnit, krokettet, fasírozottat is készíthetünk, pontosabban ezeket fogásokat felturbózhatjuk egy kevés kelkáposztával.

Saláták

A különféle téli salátákban jó helye lehet a kelkáposztának. A zsengébb levelek nyersen is mehetnek bele, de akár blansírozva is adhatjuk a különféle fogásokhoz. A tésztasaláták mellett a vegyes zöldsalátába is ideális a kelkáposzta, hiszen számtalan előnyös tulajdonsággal bír, többek között kevésbé puffaszt, mint fejes rokona, ezen kívül elemi rostban, vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.