A szerecsendió egy indonéz szigetről, Bandáról származik. S bár úgy tudjuk, hogy Európát a középkorban fertőzte meg a szerecsendió ellenállhatatlan íze, az idősebb Plinius írásai azt bizonyítják, hogy már az i.e. 1. században is eljutott errefelé ez az indonéz fűszer. A római utcákat bizonyos alkalmakkor szerecsendió-füsttel illatosították az ókorban, s Indiában a mai napig előfordul, hogy a füstölőkbe szerecsendió kerül.
Harc a szerecsendióért
1512-ig az arabok kezében volt a fűszerszállítás, a tengeri útvonal felfedezésével azonban Vasco de Gama elérte az indonéz szigeteket, majd portugál gyarmatnak minősítette. Ezt a státuszt egészen 1602-ig sikerült megőrizniük, mert akkor jöttek az új tulajok, a hollandok. A szerecsendiónak akkora ázsiója lett, hogy a hollandok már vérre menő háborút folytattak, hogy megszerezzék a Banda-sziget fölötti felügyeletet, így övék legyen a szerecsendió-uralom.
A napóleoni-háborúk idején az angolok vették át a sziget felügyeletét. Ekkor kezdték meg Grenadában és Zanzibáron is termeszteni a szerecsendiót. Aztán megint a hollandok nyerték vissza a felügyeletet, akik még Manhattan szigetét is az angoloknak adták, hogy visszakaphassák a fűszerszigetet. Egészen a második világháború végéig az ő fennhatóságuk alá tartozott az egész szigetcsoport, amihez Banda is tartozik.
A holland monopóliumnak egy francia kertész vetett véget. 1770 körül Francia Pierre Poivre-nak sikerül Mauritiuson szerecsendió ültetvényt létrehoznia. A kiváló franciának nem ez volt az egyetlen monopólium ellen irányuló tevékenysége, mert a fahéjat és a szegfűszeget is kimenekítette, és termeszteni kezdte a Seychelle-szigeten.
Manapság már Nyugat-Indiában, Malajziában, Új-Guineán és Srí Lankán is termesztenek szerecsendiót. A nagy kínálat miatt visszaesett az ára, pedig egykor egy kevés szerecsendió-virág is felhőtlen, gazdag létet biztosíthatott a tulajdonosának.
A szerecsendiófa örökzöld, ültetés után 7 évvel hozza az első termését, és nagyjából 20 évesen éri a teljes hozamot. Közel egy évszázadig termő.
Az orvoslásban betöltött szerepe
Bár nem tartozik az igazán gyógyerővel bíró növények közé, az indiai védikus írásokban is szerepel a szerecsendió. Európában főleg gyomorgörcsök ellen használták, sőt megpróbálták vele kezelni a pestist is. Annyi bizonyos, hogy kis mennyiségben jótékony befolyással bír a vérnyomásra, a szerecsendió-olaj pedig oldja a stresszt, javítja a szellemi képességeket. Állítólag álmokat is elő lehet idézni az olaj segítségével.
Az olajat ezen kívül még a masszázs területén használják előszeretettel, hiszen enyhíti a ízületi gyulladásokat, és az izomfájdalmakra is remek ír.
Gyakori összetevője a köhögéscsillapító tinktúráknak is.
Manapság a gyógyszeripar helyett inkább a kozmetikai ipar hasznosítja a szerecsendiót parfüm- és illóolaj alapanyagként.
Hogyan tároljuk?
A maximum 1 dekás kicsiny diókat lehetőleg jól záródó üvegben, hűvös, sötét helyen tároljuk. A reszelt változat helyett - ha tehetjük - teljes diót szerezzünk, mert a szerecsendió frissen reszelve a legjobb. Ehhez a művelethez általában egy igen kislyukú, speciális reszelőt szokás használni. A meg nem bontott dió állítólag akár 30 évig is megőrzi az aromáját gondos tárolás mellett.
Szerecsendió a konyhában
A szerecsendió régóta kedvelt fűszere a világ konyháinak. Indiában a garam masala keverék egyik összetevője, és az arab ras el hanout fűszerkeveréknek is szerves részét képezi. Az indiaiak egyébként főleg édességekhez használják a szerecsendiót.
Az európai konyhában általában a krumplis ételek ízesítésére használják, de gazdagítanak vele kolbászt és gyakorta fűszereznek vele húst, amik közül legjobban talán a bárányhoz illik. Zöldséges ételeknek is remek kiegészítője, egészen varázslatos összhang van közte és a spenót között, de nagyon jó káposztás ételekhez, padlizsánhoz, babhoz, sütőtökhöz vagy a paradicsomos dolgokhoz. Többek között a bolognai raguba is lehet csempészni egy kevés szerecsendiót. S persze megkerülhetetlen fűszere a besamelmártásnak.
Desszertek esetében rizsfelfújthoz, pudinghoz szokták használni, illetve az amerikaiak által imádott eggnogba is kötelező, és kellemesen gazdagítja a forralt bort.
A szerecsendió-virág
A mag csipkés, piros kabátja - hivatalos nevén maglepel - a szerecsendió-virág. Az eredetileg élénkpiros membrán szárításkor elveszíti gyönyörű színét, de erős íze szerencsére megmarad. A szerecsendiónál kisebb tömegének köszönhetően értékesebb magánál a magnál. Illatra, ízre a dióra emlékeztet, de annál sokkal aromásabb, 1 teáskanál virág őrleménye nagyjából 1 evőkanál szerecsendiónak felel meg.
Szép, aranyló színt kölcsönöz az ételnek, mint a sáfrány. Húsleveshez, tejszínes levesekhez, szárnyasokhoz és húsos ételekhez javasolt. De ízesíthetünk vele desszerteket is, vagy akár a forró csokoládé ízét is mélyíthetjük egy darabka szerecsendió-virággal.
A virágot három osztályba sorolják, az első osztályú virágból lesz a fűszer, a másod- illetve harmadosztályú árut tartósítószerekhez, illetve kozmetikai szerekhez használják fel alapanyagként.
Sütőtökös gombóc chilis sajtmártással
Hozzávalók:
40 dkg krumpli
35 dkg sütőtök
5 dkg zsírszalonna
2 csipet só
1 kávéskanál szerecsendió
1 tojás
csipet zsálya
35 dkg finomliszt
2,5 dl főzőtejszín
10 dkg scamorza
2 kisebb szárított chilipaprika
Elkészítés: A tököt megfelezem, kikapom a magjait, és fólia alatt a sütőben megpárolom (úgy 200 fokon, kis vizet öntök alá). A krumplit meghámozom, felkockázom, megfőzöm. Egy nagy tálba belekaparom a tök puha belsejét meg a leszűrt krumplit, és egy krumplinyomóval aprólékosan szétnyomkodom. Sózom, kis szerecsendiót reszelek rá, hozzáadom a tojást és a lisztet. Tésztává gyúrom.
Egy lábasban sós vizet forralok, míg egy serpenyőben hagyom, hogy kisercegje magából a zsírt a kockára vágott szalonnám.
A tésztából - vizes kézzel - gombócokat formálok, majd a forrásba lévő vízben megfőzöm. Ahogy felverekszik magukat a felszínre, leszűröm őket, és átteszem a serpenyőbe. A serpenyő alatt úgy állítom be a lángot, hogy meg ne égjen, csak kellemesen piruljon az étel.
Mikor az össze gombóccal kész vagyok, akkor egy kisebb lábasban felfőzőm a tejszínt a lereszelt sajttal, egy csipet só és az összetört chilik társaságában. A tányérra szedett gombócokat nyakon öntöm a mártással és tálalom.
Croque monsieur
Hozzávalók:
8 szelet kenyér
1 tojás sárgája
8 szelet sonka
8 dkg vaj
2 evőkanál finomliszt
1-1,5 dl tej
szerecsendió
feketebors
1 kávéskanál dijoni mustár
Gruyere sajt (vagy ami épp van a hűtőben)
Elkészítés: A sütőt grillfunkcióra kapcsolom. Négy kenyérszeletet belefektetek a gáztepsibe, sonkát teszek rá. A vajat megolvasztom, hozzáadom a lisztet, kicsit hagyom, majd habverőre kapok, és kikeverem a tejjel. Ezután fűszerezem, elkeverem benne a tojássárgáját és a mustárt, kicsit hagyom még sűrűsödni.
A mártásból 1-1 evőkanálnyit ráhalmozok a sonkára, erre némi sajt jön, befedem egy másik szelet kenyérrel, erre megint mártást kerítek, végezetül sajtot szórok. Ezután bepakolom az egészet a sütőbe, és addig sütöm, amíg szép színt kap.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.