Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Legutóbb egy sós-sajtos aprósütiről írtam, úgyhogy most valami édesnek illene jönnie. Jön is: édes, kerek, ropogós és fűszeres - elöljáróban még annyit, hogy őrölt bors van benne. Megrökönyödni tilos, megsütni kötelező! :)

Ez volt az első saját készítésű kekszem, amely - e ténnyel mit sem törődve - azonnal a család kedvence lett. Erről mindazonáltal nem én tehetek... :) Az eredeti receptet ugyanis, fűszeres keksz néven, Stahl Judit adta közre az egyik könyvében. Sokat amúgy nem változtattam rajta: a vajat margarinra, a finomliszt egy részét pedig teljes kiőrlésűre cseréltem, és megemeltem a fűszeradagot - a sorozatos sikerre tekintettel ezennel ünnepélyesen véglegesítem a receptet – a következő sütésig mindenképpen. :)

Jól kezdődik :)
Jól kezdődik :)

Mi kell a kredencből?

- konyhai mérleg
- keverőtálak
- robotgép és fakanál
- gáztepsi sütőpapírral bélelve
- vágódeszka
- egy nagyobb, borotvaéles kés
- fólia (folpack)

Bemutatom az új keverőtálamat!
Bemutatom az új keverőtálamat!
Mi kell a konyhából? (kb. 60 darab kekszhez)

- 20 dkg finomliszt és 10 dkg grahamliszt keveréke (vagy 30 dkg finomliszt)
- 1 kávéskanál só
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál őrölt feketebors (nem frissen őrölt)
- 25 dkg sütőmargarin
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg barna kristálycukor

Hogyan készítem? – avagy amit tudni akarsz a kexről... :)

A kimért lisztet elkeverem a sóval meg a fűszerekkel, és félreteszem. Egy másik, nagyobb tálban puhára mikrózom a margarint, majd elvegyítem a cukrokkal. Most kerül a képbe a robotgép, amitől kezdetben idegenkedtem, de mára egész jó haverok lettünk. Múltkor vettem neki egy speciális, karcmentes keverőtálat is, amit nem kell féltenem a fémcsigáitól... Szóval, a robotgéppel, ennek híján fakanállal habosra keverem a cukros margarint, majd beleszórom a lisztet, és 1-2 percig óvatosan tovább keverem a géppel. A császármorzsa állagú, darabos tésztát ezután kézzel jól összegyúrom, kettéosztom, majd legalább 20 percre beteszem a hűtőbe, hogy formázható legyen.

Majdnem kerek
Majdnem kerek

Főszerepben a frizsider

A gyurmázható állagúra hűtött tészta egyik felét kiveszem, és vágódeszkán kb. 15 cm hosszú, 5 centi átmérőjű hengert formázok belőle. (Nem lesz szabályos kerek, mert a súlya miatt az alja elnyomódik.) Szaporán dolgozzunk, mivel hamar lágyul. A tésztarudat ezután fóliába vagy papírba tekerem, és bő negyed órára a mélyhűtőbe teszem, hogy vágható keménységű legyen. Ezzel egyidejűleg begyújtom és 200 fokra állítom a gázsütőt.

Hű, mennyi keksz lesz ebből!
Hű, mennyi keksz lesz ebből!

A fagyasztóból kivett, kicsomagolt tésztarudat vágódeszkán nagy, éles késsel vékony, kb. 4 milliméteres szeletekre vágom (mindig jól nyomjuk meg a kést, különben a szeletek alja ott ragad a deszkán!).
A csinos kis korongokat ezután máris betehetjük a tepsibe, de 2-2 centi helyet minden irányban hagyjunk közöttük, mert sütéskor kissé megnőnek. A 40x40 centis gáztepsimben 24 db fér el így egyszerre. (A kimaradó korongokat sütésig hűtőbe teszem.)

Hű, de még meg is kell sütni!
Hű, de még meg is kell sütni!

Illatvarázs és ízorgia

Hagyjál nekem is, légy szíves...
Hagyjál nekem is, légy szíves...

A 200 fokra melegített sütő felső régiójában kereken negyed óráig sütöm a kekszeket. (Tájékoztató adat, nincs két egyforma sütő.) Akkor jók, ha a tetejük szép barna, és alul sem feketednek még. Sütés közben mennyei illatok lengik be a lakást (már ha nincs bekapcsolva a szagelszívó) :), ami csak súlyosbítja az ilyenkor nálam is fellépő kóstolási lázat. Ám hátrébb az agyarakkal, mert a frissen sült keksz forró és puha!

Amíg kihűl, készítsük elő a hűtőben lévő tésztaadagot: a már ismert módon gyártsunk belőle rudat, majd dugjuk a mélyhűtőbe. Csak nehogy elfeledkezzünk róla. Meg a kimaradt korongokról se (amelyek ugye a normál hűtőtérben várnak a sorukra.)

Nicsak, ki ropog?

A fűszerek páratlan kombinációja teszi azzá ezt a kekszet, ami. A borstól sem kell félni, nem fog fájni - akarom mondani csípni -, ám kellően pikáns lesz tőle. Ráadásul ropogós és egészen kerek – ilyen kekszet kérem nem kapni a boltban... Mikor sütünk legközelebb?

Jó étvágyat kíván:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.