Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A húsvéti szezonban nem csak kalácsot kínálhatunk a sonkák és a különféle kencék mellé, hanem készíthetünk jóféle, foszlós bélzetű, békebeli kiflit is, aminek mindenki a csodájára fog járni.

Kiflit készíteni egyszerű . A rugalmas kenyértésztából pikk-pakk megsodorhatjuk, kanyaríthatjuk, sóval hinthetjük, s hamar ki is sül. A rugalmas tésztához érdemes megfelelő lisztet választani. A magasabb sikértartalmú finomlisztek mellett jó választás lehet a BL-80 liszt, amely kifejezetten kenyérhez való. Egy családi kiflimennyiséghez nagyjából fél kilónyi lisztet kell alapul venni, s ehhez arányítani a többi hozzávalót. A kenyérrel ellentétben a kiflihez adjunk egy kis vajat és ha van kedvünk, akkor víz helyet tejjel dolgozzuk ki a tésztát.


A kidolgozott, megkelesztett tésztát négy nagyobb bucira szedjük. Ehhez akár mérleget is használhatunk, bizony a pékek is szokták, jó, ha egyforma a tészta, mert akkor nem sül túl az egyik, míg a másik nyers vagy csak sületlenebb marad. A bucikat kör alakban kinyújtjuk, majd négy egyforma darabra vágjuk, s a körcikkelyeket ügyesen felsodorjuk.


Ha azt szeretnénk, hogy minél több szalag fusson a kiflin, akkor érdemes a körcikket még egy kicsit, a csücske felé meghúzni, majd így, nem túl szorosan, de nem is túl lazán feltekerni. A feltekerés pillanata az, amikor könnyedén tölthetjük is a kiflit, egy csík sajt, sonka kerülhet a végébe, vagy megkenhetjük a feltekerendő felületét egy kis zöld fűszeres olajjal is, így ízesebb és omlósabb is lesz a végeredmény.


A feltekert kiflit ezután sütőpapíros sütőlemezen vagy gáztepsin hagyjuk még pihenni, kelni, majd sütés előtt kenjük le. Lekenéshez jó az elhabart tojás, egy kevés tej vagy akár egy kis víz is megteszi. A lekent tésztának szép fénye lesz, s arra is ideális, hogy megtartsa a rá szórt sószemcséket, köménymagot vagy reszelt sajtot, amivel könnyen ízesíthetjük és mutatóssá is tehetjük a kiflijeinket .

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.