Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
A kiflivel kapcsolatban az embernek nosztalgiája támad. A békebeli reggelek, a kakaós bögre köré kanyarodó péksütemény, az óvodában, iskolában kínált uzsonna, a hazafelé elmajszolt kiflik, az otthon sütött példányok.

De honnan is ered a félholdat formázó kenyerünk? Miért van szükség a zsemle örök vetélytársára? Mit tud a kifli? Melyik nemzet eszik kiflit? Akár sósat, akár édeset?

A falatnyitól az óriáskifliig rengeteg változatban létezik
A falatnyitól az óriáskifliig rengeteg változatban létezik
A kelt tészta története

Az első kovásztalan kenyereket a feltételezések szerint a neolit korban készítette az ember. A kovászos kenyerek megjelenése ie. 1000-re tehető, ekkortájt az egyiptomiak már sörrel kezelték a kenyértésztát. Pliniusnál olvasható az a feljegyzés, hogy a gallok és az ibérek akkoriban sörhabbal keverték a tésztát, hogy lazább szerkezetű kenyeret kapjanak. A görögök és a rómaiak sokszor borban erjesztett korpából nyerték az élesztőt, ők azzal lágyították a tésztát. Aztán ebből a tésztából megőriztek egy keveset, és utána ez vált a következő kenyér katalizátorává.

A kenyérből készült kisebb egységek a világ legtöbb helyén ismertek és kedveltek. Az olaszoknál ott a focaccia, Provence-ben a fougasse, az osztrákoknál a császárzsemle, az angoloknál a muffin, a franciáknál a rövidebb baguette és a croissant.

Kiflitörténet

A félholdra emlékeztető tészták története a régmúltra nyúlik vissza. A természetimádó népeknél valószínűleg már régen szerepet kapott egy-egy holdat formázó édesség, de a kovászos tésztából készített holdacskák is már a középkor óta jelen vannak a gasztronómiában.

A 13. században már Ausztriában, Badenban készült édes kipferl, amit valószínűleg a zsidó édesség, a rugelach ihletett. Más történetek arról mesélnek, hogy a sós kiflit a XVII. században a Bécset újfent ostromló törökök megcsúfolására készítették. De a Larousse Gastronomique szerint a magyar pékek tiszteletére született a kifli, méghozzá azért, mert az éj leple alatt közeledő törökökre az épp műszakukat teljesítő pékek, a harangok félreverésével figyelmeztették a lakosságot.

Tölthetjük sósan is, édesen is
Tölthetjük sósan is, édesen is

A világszerte méltán kedvelt croissant elődjének ezt a bizonyos osztrák kipfle-t tekintik. Állítólag egy osztrák tiszt, August Zang bécsi finomságokat árusító, párizsi üzletében kapható sütemények olyan népszerűvé váltak a párizsiak körében, hogy azt nem csak megkóstolták, hanem másolni is kezdték. Így született a viennoiserie és a croissant.

A croissant-t általában töltetlenül, vajjal eszik, de gyakorta előfordul csokoládéval, mandulakrémmel töltött, vagy sós croissant is. Franciaország mellett szinte az egész világon igen kedvelt péksütemény, jelentése a növő hold, ami szintén a legendákban felbukkanó ádáz török seregekre utal, akiket egyes történetek szerint a bécsi pékek, mások szerint a magyarok futamítottak meg.

Klasszikus reggeli sütemény a croissant
Klasszikus reggeli sütemény a croissant
A kiflinagyhatalom

Ha körülnézünk a nagyvilágban, azt kell mondjuk, hogy Magyarország igazi kiflinagyhatalom. Kis túlzással azt is állíthatnánk, hogy a klasszikus kifli egyfajta hungarikum.

Magyarországon nagy hagyománya van a kiflinek. Van paprikás kifli, sós kifli, óriás kifli, rongyos kifli, vajas kifli, vizes kifli, pozsonyi kifli, vaníliás kifli, hókifli, búrkifli.

A vaníliás kifli remek kávéhoz, de ünnepi süteménynek is számít sok családban
A vaníliás kifli remek kávéhoz, de ünnepi süteménynek is számít sok családban
Kiflifajták

A kifliket készíthetjük kelt tésztából, leveles tésztából, hájas tésztából, félvajas leveles tésztából, vajastésztából, de akár lehet omlós tésztából vagy élesztős omlós tésztából.

Érdekes módon az aprósütemények terén a kifli forma az édes sütemények sajátja, talán egy-két sós aprósüteménynél találkozhatunk a félholdra emlékeztető alakzattal.

A kifli kialakítása bonyolultabb, mint a zsemléé. A tésztát sodrófával tojásdadra nyújtjuk és azt tekercseljük fel. Minél vékonyabbra nyújtjuk a tésztát, annál levelesebb lesz a kifli. A felsodort tésztát félholdalakúra hajtjuk, sütőlapra tesszük, és már sül is a kifli. Az óriás kifli ötször nagyobb a normál kiflinél.

A kifliket ízesíthetjük is. Vagy magát a tésztát fűszerezzük, vagy jobbnál-jobb töltelékekkel gazdagíthajuk őket. Jó töltelék a füstöltsajt, a sonka, esetleg valamilyen kikevert húsos krém. Az édeseknél kézenfekvő a csokoládé, de gyakori a főzött krémmel vagy pudinggal gazdagított kifli, kedvelt a gesztenyés kifli, hogy a diós és mákos példányokról már ne is beszéljünk.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.