Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kivi, a kínai egres

default user icon
MME
Mintegy negyven éve ismerjük és fogyasztjuk csupán ezt a C-vitaminban gazdag, téli napjainkat megszínesítő gyümölcsöt! Kivitörténet, trükkök, receptek!
Kivi-történet

A hivatalosan Actinidia Deliciosa névre hallgató szőrös, zöldhúsú, leginkább hatalmas egresre emlékeztető gyümölcsről 1750 táján tesz először említést egy Kínában élő francia jezsuita. A XIX. század végére érdekességképp megjelenik Európa botanikuskertjeiben is, de csak és kizárólag dísznövényként ismerik. Új-Zélandon kezdenek el foglalkozni a hatalmasra megnövő, indás kivicserjék termésével: nemesítik, elkezdik termeszteni, és a kivi elindul hódító útjára. Ezelőtt 40 éve még senki nem ismerte, mára pedig az egyik legelterjedtebb gyümölcs – szinte az egész világon.

Milyet válasszunk?

A kivi - vagy kiwi - utóérő gyümölcs, így megvehetjük keményen vagy puhán is. Gyümölcsöskosárba téve, szobahőmérsékleten néhány nap alatt puhára és édesre érik. A keményebb kivi friss, savanykás ízű, a puhább kivi íze édes, szinte szétolvad a szájban. 

Miért érdemes szeretnünk a kivit?

Kellemes ízű, frissítő hatású, ráadásul diétás is. C-vitamin tartalma kiemelkedően magas: egyetlen kivi ugyanis fedezi a napi C-vitamin szükségletet! Ezért a téli időszakban kiemelten fontos, hogy ellenállóképességünk érdekében rendszeresen fogyasszunk belőle. Magas rosttartalmának köszönhetően segít a bélrenyheség ellen. Ráadásul 100 g kivi összesen 50 kcal-t tartalmaz!

Kivi a tányérban

Önmagában ritkán fogyasztjuk, nem tekintjük teljes értékű gyümölcsnek, pedig a fentiekből is kiderül, hogy egészségünk érdekében jót teszünk magunkkal, ha gyakran választjuk a téli, tavaszi hónapokban. Az érett kivit félbevágva, kiskanállal kikanalazva akár előételnek, akár desszertnek, reggeli vagy uzsonna részeként is ehetjük, sőt smoothie-ba vagy zöldturmixba is tehetjük.

A kivi nagyon mutatós is tud lenni, gyümölcssalátában vagy túrótorta, joghurtorta, Pavlova torta tetején is nagyon vidám, friss hatást nyújt az egész édességnek.

Az egészséges, rostokban és vitaminokban gazdag, de kalóriában szegényebb táplálkozást követők tegyék turmixba vagy különféle smoothie-kba, sok gyümölccsel nagyon jó párost alkot. Tökéletes uzsonna a felkockázott kivi túróval, joghurttal összekeverve, egy-két kanál mézzel.

Gyors öntetet készíthetünk kiviből, ha leturmixoljuk, pici mézzel, tejszínnel vagy tejjel összekeverjük. Gyümölcsrizshez, tejespitéhez, de akár piskótához is kipróbálhatjuk.

Az egyben sült pulyka, liba vagy csirke húsa omlósabb lesz, ha a belsejébe 2 meghámozott kivit teszünk. Ugyanígy pikánsabb húsételekhez is hozzáadhatunk 1-2 kivit vilával összetörve, gyorsabban puhul, omlósabb lesz, érdemes kipróbálni!

Csokis kivi-nyalóka

Hozzávalók:
3 keményebb kivi
10 dkg csokoládé (ét vagy tej ízlés szerint)
2 teáskanál olaj

Elkészítés: A kivit meghámozzuk, vastagabb karikákra vágjuk. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, az olajjal elkeverjük. A kivikarikákat megmártjuk a csokiban pálcikára szúrva, hagyjuk megdermedni például egy almába szúrva, és dermedés után kínáljuk.

Fordított bocitorta kivivel

Hozzávalók:
4 tojás
10 dkg cukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
15 dkg liszt
15 dkg tehéntúró
5 dkg világos barnacukor
12 dkg túró
6 szem kivi

Elkészítés: A tojásokat nagyon habosra verjük a cukorral. A kakaóporral elkevert lisztet hozzáadjuk, és óvatosan beleforgatjuk a masszába.
Egy kerek kapcsos tortaformát kivajazunk, és alaposan megszórjuk az alját barnacukorral. A kiviket meghámozzuk, szeletekre vágjuk, és a forma alját szorosan kirakjuk a gyümölcsszeletekkel. Ráöntjük a kakaós masszát, a tetejére pedig nagyobb darabokban rámorzsoljuk a túrót.
170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Egy nagyobb lapos tálra óvatosan kifordítjuk a süteményt, hogy a tetején látszódjanak a kiviszeletek. Ízlés szerint ét- vagy fehércsokoládéval csurgathatjuk meg a tetejét tálaláskor.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss