Városi ember számára igazán nagy kincs, ha bármilyen kis területen saját nevelésű zöldséget, gyümölcsöt szüretelhet és tálalhat fel. A koktélparadicsom kifejezetten jól érzi magát balkonládákban éppúgy, mint méretes virágcserepekben. Ontotta szépen a zamatosabbnál zamatosabb apró piros paradicsomokat.
Most viszont ideje volt leszüretelni a termést, a még zöld, illetve halványpiros példányok is szépen beérnek a konyhában. Összehasonlíthatatlanul zamatosabbak, mint a piacon vagy zöldségesnél, közértek zöldséges részlegén kínált koktélparadicsomok. Szendvicsekhez, hidegtálakhoz és salátákhoz egyaránt nagyszerű.
A fűszerkertnek is csak barokkos túlzással nevezhető részlegen igencsak szépen fejlődött ebben az évben az enyhén citromillatú, ajándékba kapott kakukkfű, illatát már messziről lehet érezni. Még a fagyok beállta előtt célszerű lett szárítani ezt a különlegesen gazdag ízvilágú és nem mellesleg nagyon mutatós fűszernövényt is.
Mivel ezen a héten kicsit visszafogottabb üzemmódban működött a konyha, gyakran került a tányérra esténként gyorsan elkészíthető vacsora.
A karfiol ugyan nem saját termés, de most bőséges belőle a kínálat mindenütt, az ára is igen baráti, így hát szinte adta magát a találkozó a salátástálon a karfiol és a koktélparadicsom számára.
A karfiolt nem vízben főztem roppanósra, inkább a sütőt kapcsoltam grillfokozatra, és némi fűszerrel, kevés olívaolajjal meglocsolva néhány percre ide tettem a nagyobb rózsákra bontott zöldségfélét. A többi pedig valóban a tálon teljesedett ki!
Hozzávalók 4 személyre:
1 db közepes karfiol (levelek nélkül kb. 70 dkg)
25-30 dkg aprószemű, zamatos koktélparadicsom
8-10 dkg fekete olívabogyó
4-5 nagyobb ágacska kakukkfű levelei
2 marék friss salátalevél
1 púpozott teáskanál őrölt rozmaring
2 evőkanál olívaolaj
1 citrom frissen préselt leve
tengeri só, frissen őrölt bors – ízlés szerint
Elkészítés: A karfiolt alaposan megmostam, nagyobb rózsákra bontottam. A sütőt grillfokozatra állítottam. Egy gáztepsit sütőpapírral béleltem. Egy evőkanál olajjal megkentem, majd rárakosgattam a karfiolrózsákat. Sóztam, rozmaringgal és frissen őrölt borssal fűszereztem. Nagyjából 8-10 percig sütöttem, épp csak annyira, hogy még roppanós maradjon!
Közben a paradicsomokat alapos mosást követően félbevágtam, az olívákat felszeleteltem, a kakukkfű leveleit pedig lecsipkedtem a száráról.
A salátalevelekkel megágyaztam a tálon, a már kihűlt grillezett karfiolt szépen rárakosgattam. A paradicsomokat és az olívát szépen elrendeztem. Kevés sóval és a friss kakukkfű leveleivel fűszereztem, citromlével locsoltam.
Kis tálban joghurtos mártogató szószt és friss kenyeret is kínáltam hozzá.
Ez a saláta nagyon egyszerűen elkészíthető, különlegessé a grillezett karfiol és a zamatos koktélparadicsom koncentrált ízei teszik. Lehet könnyű vacsora, de akár köret is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.