Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Akár egy találós kérdés is kezdődhetne így, ez azonban egy hihetetlenül könnyű, igencsak látványos sütemény. Van benne bőségesen kókuszreszelék és tejszínhab, mégis szinte elolvad, amint a villát a szájához emeli az ember.

A kókuszreszelék remek alapanyag, gyerekkori nagy kedvenc volt nálunk a háromszög alakúra vágott, mézes tésztából készült kókuszkocka, a sütés nélkül összeállított keksztekercs, hogy a habos kókusztekercset vagy a kókuszgolyót ne is említsem – azóta azért bővült is, át is alakult a repertoár.

Egy tál kókuszreszelék, és mennyi sütemény, desszert készülhet belőle…
Egy tál kókuszreszelék, és mennyi sütemény, desszert készülhet belőle…

A kókuszreszelék iránti vonzalom évtizedek múltán sem szűnt meg, de valahogy igyekszem kísérletezni olyan összeállításokkal, amelyekben új oldaláról is megmutatkozhat ez az alapanyag. No nem mintha a fent felsoroltak ne lennének kiváló desszertek, de erre a hétvégre valami izgalmasabbra gondoltam.

A szárított kókuszreszelék rendelkezik azzal a remek tulajdonsággal, hogy folyadékkal kapcsolatba lépve nem egyszerűen remek aromákkal gazdagítja azt, de kellemesen meg is puhul. Így aztán nem bonyolult dolog házilag csodás kókuszkrémet főzni. Itt azonban nem álltam meg, olyan süteményt szerettem volna, ami krémes, de nem nehéz – a tejszínhab ilyen esetekben remek szolgálatot tesz. Már csak az volt a kérdés, hogy ezekből az ötletekből miként is lesz aztán különleges desszert.

A legfőbb összetevők már egy helyen várakoznak
A legfőbb összetevők már egy helyen várakoznak

A vékony kakaós kevert tésztaalap, valamint ennek apró kockákban a sütemény tetejére került részei meg is oldották a keret kérdését – jóllehet a készítéshez süteménykeretet is használtam, de csak addig, amíg meg nem szilárdult a sütemény. Akkor ugyanis a keretet eltávolítottam, szeleteltem.

Nincs benne semmi adalékanyag, mégsem esik össze, de vigyázat, nem lehet abbahagyni!

Könnyű kókuszkrémes kocka
A tejszínhabtól könnyű kókuszkrémes sütemény tetejét kis kakaós kockák alkotják
A tejszínhabtól könnyű kókuszkrémes sütemény tetejét kis kakaós kockák alkotják

Hozzávalók egy 25 x 20 cm-es süteményhez:
A tésztához:

3 db közepes méretű tojás szétválasztva
7,5 dkg süteményliszt
2 dkg kukoricakeményítő
2,5 dkg minőségi cukrozatlan kakaópor
10 dkg porcukor
3 evőkanál meleg víz
A töltelékhez és a díszítéshez:
1 evőkanál sárgabaracklekvár
15 dkg kókuszreszelék
4 dl tej
10 dkg porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő
2 csomag vaníliás cukor
2 dkg vaj
4 dl habtejszín

Elkészítés: A krémhez a kókuszreszeléket a keményítővel még hidegen elkevertem kevés tejjel, majd hozzáadtam a porcukrot, felöntöttem a maradék tejjel, és besűrítettem. Mikor felforrt, félrehúztam a tűzhelyről, belekevertem a vajat és a vaníliás cukrot. Hűlni hagytam.
A tésztához a tojásokat szétválasztottam. A fehérjét kemény habbá vertem, félretettem. A sárgáját 10 dkg porcukorral fehéredésig kevertem, majd belekanalaztam a lisztet, a keményítőt és a kakaót, végül a vizet. Az egészet a konyhai robotgép habverőjével alaposan kidolgoztam. Végül beleforgattam a habot.
A sütőt 175 fokra előmelegítettem. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítottam, majd vékonyan elsimítottam rajta a tésztát. Nagyjából 6-8 perc megsütöttem. Hűlni hagytam, majd kiborítottam a tepsiből, lehúztam róla a sütőpapírt.
A süteménykerettel megmértem, mekkora lapot kell vágnom a tésztából, majd éles késsel egy akkora téglalapot vágtam belőle, ami pontosan illeszkedett a 25 x 20 cm-es sütőkeretembe. Sütőpapírból olyan széles csíkokat vágtam, mint a süteménykeret magassága. Körberaktam vele a keretet, majd egy tortapapírral borított tálcára állítottam. Ekkor helyeztem bele a kakaós lapot. A maradék tésztát nagyjából 1,5 cm-esre kockáztam. A sütemény alját képező lapot megkentem sárgabaracklekvárral.
A 4 dl tejszínt kemény habbá vertem. Nagyjából 1 dl-t félretettem a díszítéshez, a maradékba beleforgattam az idő közben teljesen kihűlt kókuszkrémet. Ezt simítottam a süteménykeretben várakozó, lekvárral kissé átitatott tésztára.

Ilyen csinos díszítést kapott a kókuszkrémes kocka teteje
Ilyen csinos díszítést kapott a kókuszkrémes kocka teteje

A tetejére egymástól nagyjából ½ cm távolságra rakosgattam a felkockázott tésztát. A félretett tejszínhabot csillagcsőrrel felszerelt szilikonhabzsákba töltöttem, és apró rózsákat biggyesztettem a sütemény tetejére.

Alaposan lehűtve szeletelhető
Alaposan lehűtve szeletelhető

3 órán át pihentettem a hűtőszekrényben. A süteménykeret és a sütőpapírcsíkok eltávolítása után 5x5 cm-es kockákra vágva kínáltam.

Természetesen ez a sütemény akár a tálalás előtti este is készülhet, nem árt, ha egy egész éjszakát várakozik a frizsiderben. A pillekönnyű tészta a kókuszos habbal egyszerűen fantasztikus! A díszítésnek köszönhetően pedig látványos sütemény – akár tortaként is tálalható.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.