Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Minestrone recept
Minestrone
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A különféle curryk a dél-ázsiai konyhák nagyszerű fogásai. Hideg időben pedig az ember sokszor vágyik valami fűszeres, melengető, mégis friss fogásra – egy jó curry mindezt tudja!

Igaz ugyan, hogy a curry elnevezés nem Indiából, Malajziából vagy Thaiföldről eredeztethető, hanem az angol gyarmatosítók honosították meg a nagyvilágban, ez mit sem változtat azon a tényen, hogy a ma már világszerte kóstolható fűszeres mártással kínált fogások a világ ezen tájáról származnak. A curry valójában egy tágan értelmezett ételcsoport elnevezése, és kárinak ejtendő. Más ízesítéssel készítik India különböző részein, Pakisztánban vagy épp a thai konyhákban. Egy biztos: mindegyikhez ízletes, sokféle fűszert tartalmazó mártás tartozik.

Egy igazán jó curry friss, gazdag és kellemesen fűszeres
Egy igazán jó curry friss, gazdag és kellemesen fűszeres

A thai curryk leginkább abban különböznek az indiai változatoktól, hogy bőséges mártás tartozik hozzájuk. Sok esetben olyanok, akár egy gazdag leves, a mártás nem tartalmaz sűrítőanyagot, sem lisztet, sem keményítőt. Mégis jellemző, hogy főételként, sok rizzsel fogyasztják. A curryhoz kínált tekintélyes mennyiségű rizsnek nem egyszerűen az a szerepe, hogy laktató legyen a teljes fogás, hanem a fűszeres, intenzív ízek is így élvezhetők igazán.

Színes zöldségek frissen a piacról – mind mehet a currybe!
Színes zöldségek frissen a piacról – mind mehet a currybe!

A curry hozzávalóinak nincsenek kőbe vésett szabályai: vannak húsos, halas, tenger gyümölcseivel vagy épp kizárólag zöldségfélékkel készített változatai. Az is tény persze, hogy a zöldségeknek, méghozzá a roppanós, friss zöldségeknek mindegyikben helye van. Kerülhet a curryba padlizsán vagy cukkini, karfiol vagy brokkoli, sárgarépa, paprika, de még burgonya, spenót is – és persze mindenből vagy épp többféléből is lehet készíteni. A thai változatokat szinte minden esetben fűszeres, kókusztejes szósz teszi teljessé. A fűszeralap pedig egyebek mellett általában sok chilit, hagymát, némi koriandert, thai gyömbért (galangált), római köményt, valamint az indiai citromfű vagy más néven citromcirokként is ismert (latin neve: Cympobogon citratus) jellegzetes, délkelet-ázsiai fűszernövényt is tartalmazó pasztává zúzott sűrű, intenzív kombináció. Attól függően, hogy piros vagy zöld chilipaprikát, illetve kurkumát is használnak-e az alaphoz, megkülönböztetnek piros, zöld és sárga curryt is. Ez persze inkább az európai ízlés és köznyelv számára leegyszerűsített elnevezése a kissé vagy nagyon csípős szószoknak, hisz ezek fűszerezése is nagyon sokféle lehet.

A kókusztejes curryhez a kókusztej mellett persze currypaszta is szükséges
A kókusztejes curryhez a kókusztej mellett persze currypaszta is szükséges

Persze egy igazi curryszósz csupa friss hozzávalókat tartalmaz. Barokkos túlzás lenne azt állítani, hogy minden távoli fűszerhez könnyedén hozzá lehetne férni idehaza, így bár elegánsan hangzana, hogy a fűszerkombinációt és a pasztát is magam kreáltam, erről szó sincs. Igazság szerint annál ritkábban kerül az asztalra thai fogás, hogy minden friss fűszerből érdemes lenne a konyhában tartani nagyobb mennyiséget. Számos helyen hozzá lehet jutni azonban kész currypasztákhoz, amelyek viszonylag kis kiszerelésben is kaphatók, így garantáltan nem felejtődnek hosszú ideig a kamrapolcon vagy a frizsiderben. Egy kis tasak 2 nagy adag curryhoz is elegendő.

A zöldségek már előkészítve
A zöldségek már előkészítve

Ha pedig ez megvan, szinte gyerekjáték igazi thai curryt varázsolni az asztalra! Aki autentikus thai étteremben kóstolt már hasonlót, nem fog csalódni ebben a változatban sem, jóllehet itt semmi sincs áthangolva a magyar ízlésre, de épp ezért izgalmas és különleges.

A thai fogások nagy előnye, hogy a felhasznált zöldségek vitamintartalma alig sérül, mert igen rövid ideig vannak kitéve hő hatásának. Ezeket a fogásokat bizony frissen a legjobb elfogyasztani. Nem egyszerűen szemet gyönyörködtető és illatos tud lenni egy jó curry, de hihetetlenül finom és még egészséges is. A fűszerezés persze markáns, de aki nem kedveli a csípős ízeket, mérsékelheti a hozzáadott currypaszta mennyiségét!

Zöldségcurry – thai stílusban

Mennyei zöld zöldségcurry – mindenkorra!
Mennyei zöld zöldségcurry – mindenkorra!

Hozzávalók 4 személyre:
1 doboz (400 ml) kókusztej
1 evőkanál zöld currypaszta (nagyáruházakban, ázsiai fűszerüzletekben beszerezhető)
2 evőkanál olaj
20 dkg friss brokkoli rózsákra bontva
15 dkg friss csiperkegomba (barna vagy fehér)
10 dkg sárgarépa
1 db kisebb piros húsú paprika (kaliforniai vagy pritaminpaprika)
1 db bébicukkini (kb. 10 dkg)
só ízlés szerint

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítottam, alaposan megmostam. A brokkolit rózsákra bontottam, a sárgarépát felszeleteltem, a gombákat negyedeltem, a cukkinit előbb hosszában félbevágtam, majd a sárgarépával megegyező, nagyjából ½ cm vastag félkarikákra vagdostam, a paprikát csumázást követően 1 cm-esre kockáztam.
Egy kisebb lábosban vizet forraltam, megsóztam, majd előbb a sárgarépát blansíroztam 2-3 percig, majd a brokkolit 3-4 percig. Mindkét zöldségfélét azonnal jeges vízbe tettem, részben, hogy ne puhuljanak tovább, részben pedig azért, hogy ne veszítsenek színükből.
A gombát nagyjából ½ evőkanál olajon hirtelen megpirítottam, nagyjából 4 perc alatt.
Az összes előkészített zöldséget tálba halmoztam.
A maradék olajat egy kisebb edényben felforrósítottam, hozzáadtam a currypasztát, és átpirítottam. Kis mennyiség, valóban 2-3 perc szükséges csupán hozzá. Mikor már illatozni kezdett, felöntöttem a kókusztejjel, alaposan elkevertem és felforraltam. Az első forralást követően félrehúztam a tűzhelyről, beleforgattam az előkészített zöldségeket – a cukkininek és a paprikának nincs szüksége előzetes hőkezelésre. Még egyet forraltam rajta. Ennyi idő bőségesen elegendő ahhoz, hogy mire asztalra kerül a fogás, a paprika is kissé megpuhuljon, a cukkini is roppanós maradjon még, de már ne legyen nyers, a többi hozzávaló pedig ne veszítsen roppanós állagából.
Frissen tálaltam.

Vigyázat, csípős! Bőséges mennyiségű párolt jázmin- vagy basmati rizs a legjobb kísérője, de akár lapos lepénykenyérrel is lehet tunkolni.

A thai zöldségcurry basmati rizzsel tökéletes ebéd vagy vacsorafogás
A thai zöldségcurry basmati rizzsel tökéletes ebéd vagy vacsorafogás

A friss, roppanós és színes zöldségeknek, valamint a selymes kókusztejes mártásnak köszönhetően igazi tartalmas thai zöld curry, akárcsak a legjobb thai konyhákban.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.