Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Minestrone recept
Minestrone
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Rajongásom a sajttorták iránt mondhatni költséges szenvedély, erre született meg ez a recept. Ez nem az a híres amerikai sajttorta, inkább könnyedebb és kiadósabb, és bármilyen gyümölccsel variálható.

A krémsajt a világ egyik csodája, mostanság épp a legnagyobb kedvencem. Elképesztő sokrétűen lehet vele főzni, és ez az ízletes, tömény, selymes és omlós finom krém újabb és újabb ételek készítésére sarkallja azt, aki megkóstolja, így engem is.

 

Tejfölös piskóta krémsajttal és áfonyával
Tejfölös piskóta krémsajttal és áfonyával

 

A krémsajt állaga annyira optimális, hogy édes és sós ételekhez is kitűnően lehet használni. Ha befűszerezzük a krémsajtunkat sóval, borssal, zöldfűszerekkel, és hasábokra vágott zöldségekkel – répával, zellerrel, paprikával, uborkával -, netán grissinivel vagy csak egyszerű pirítósokkal kínáljuk, mártogatósnak is kitűnő. Volt, hogy leturmixoltam paradicsomos-olajos hallal (3 perc 22 másodperc alatt kész van), és pirítósra kenték a vendégek. De tésztaételek szaftját sűríteni is kitűnő, ha 1-1 kanállal teszünk bele, máris szépen felragad a tészta falára, ezért sokkal ízletesebbnek, szaftosabbnak érezzük. Krémleveseinkbe is nagyszerű, akár beleturmixolva, akár a tetejére kanalazva szép és finom is… Nem beszélve a lekvárral összekevert krémsajtról, ami palacsinta töltelékeként vagy gofrihoz kínálva is isteni. Szóval nincs határ

Tejfölös piskóta krémsajttal és áfonyával

 

Egyszerű elkészíteni, mutatós és finom!
Egyszerű elkészíteni, mutatós és finom!

Hozzávalók:
17,5 dkg lágy vaj
17,5 dkg aranybarna nádcukor
3 nagy tojás
22,5 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
4 nagy evőkanál tejföl
37,5 dkg áfonya (3 doboz)
20 dkg krémsajt
10 dkg porcukor

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 160 fokra (ha nem légkeveréses, akkor 180 fokra). Egy 22 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.

A lágy vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a sütőport és a lisztet tálba tesszük, és robotgéppel 2-3 percig keverjük. Hozzáadunk 2 nagy evőkanál tejfölt és az áfonya harmadát, és összeforgatjuk a tésztát,hozzá a fehérje felvert habja.

A formába öntjük, elegyengetjük a tetejét, és 50 percig sütjük előmelegített sütőben. Tűpróbával ellenőrizzük.

Kivesszük, 10 percet pihentetjük, majd kivesszük a formából, és rácson hagyjuk kihűlni.

A krémsajtot kikeverjük a porcukorral és 2 nagy evőkanál tejföllel, a sütemény tetejére kenjük, megszórjuk a maradék áfonyával.

 

Málnával, szederrel, ribizlivel vagy bármilyen gyümölccsel elkészíthető ez a krémes csoda!
Málnával, szederrel, ribizlivel vagy bármilyen gyümölccsel elkészíthető ez a krémes csoda!

 

Ezt a süteményt bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük, mindegyikkel fantasztikus lesz. Hogy az áfonyára esett a választásom, annak több oka is van. Kicsit úgy érzem, elhanyagoljuk ezt a gyümölcsöt. Nem eszünk belőle eleget, pedig igenis kéne. Gyerekeknek optimális, ha egymásra akarják nyújtogatni a nyelvüket, nem beszélve a fehér nadrág veszélyeire, ha épp ezt fogyasztjuk… Sőt melyik gyerek nem enné meg az áfonyát, ha tudja, hogy azt a legendás könyvbéli barátját is így hívják, aki rávette a haverjait arra: fessék le neki óriás munkával a kerítést, és még ajándékot is hozzanak. Igen, ő Huckleberry Finn (angolul mondják huckleberrynek is az áfonyát).
A másik oka, hogy tavaly ezt a tortát két verzióban is elkészítettem, az egyikhez saját készítésű áfonyalekvárt használtam, ami elképesztő magasságokba emelte a süteményt. Nem lehet belőle eleget a tetejére vagy bele tenni, és őrületes színeket produkál. A harmadik ok a legfontosabb: úgy mondják, hogy az áfonyában található elemek nem engedik a szervezet sejtfalára kapaszkodni a baktériumokat, tehát gyógyító hatásai sem elhanyagolhatók. Csodás, nem? Be is kaptam belőle gyorsan egy marékkal…

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.