A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Minestrone recept
Minestrone
Valahogy olyan érzése van az embernek, hogy ezt a szót már valahol hallotta, vagy csak hasonlít valamire, esetleg déja-vu?

A tápiókagyöngy picike kis fehér gömböcskék sokasága, amelyek főzés hatására átlátszóak lesznek, mintha lazackaviár lenne. Ennél eredetibbet már csak Ferran Adria spanyol séf készít molekuláris konyhájában.

Az étterem csak időszakosan van nyitva, a nyitva tartási szezonban 8000 vendéget tudnak kiszolgálni a helyfoglalások száma viszont 2000000 fő!!! Az év többi részében a séfek kísérletezéssel töltik az időt, hogy szezonról szezonra megújulva valami elképesztő ételkülönlegességgel lepjék meg vendégeiket.

A tápióka azonban csak nekünk ennyire különleges. Dél-Amerikában őshonos, ott ugyanolyan gyakorisággal és változatosan fogyasztják, mint mi mondjuk a rizst. Magas keményítő tartalmának köszönhetően sok mindenre felhasználható: készíthetünk belőle desszertet, sűríthetünk vele leveseket, mártásokat. Mivel íze és illata semleges, ezért jól variálható, ízének kialakításában csak az anyagok véges sora szab határt. A szabályok betartása a kreativitás halála!

Épp ezért következzen most egy kis játék ezzel a kiadós, szapora alapanyaggal!

A tápiókagyöngyből készített édességek nagyon különlegesek (Shutterstock)
A tápiókagyöngyből készített édességek nagyon különlegesek (Shutterstock)

Sáfránypuding birsalmasalsával és színes tápiókagyöngyökkel

Hozzávalók:
A pudinghoz:
6 tojássárga
4 evőkanál cukor
1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
4 dl tej
2 dl tejszín habbá verve
10 dkg vaj
fél rúd vanília
1 tasak sáfrány (0,12 gramm)
A salsához:
1 birsalma
4 evőkanál cukor
2 dl víz
menta
A tápiókához:
1 evőkanál porcukor
1 dl szörp
1 dl tápiókagyöngy

Elkészítés: A tápiókát megfőzzük forró, bő vízben, míg átlátszó lesz (30-40 perc). Leszűrjük, megszórjuk a porcukorral, ráöntjük a szörpöt, elkeverjük, és legalább 2 órát pihentetjük.

A birsalmát megtisztítjuk, a vízzel és a cukorral kompótot főzünk, de ne legyen túl puha. Ha megfőtt, leszűrjük, apróra kockázzuk, összekeverjük az aprított mentával.

A pudinghoz a tejet felforraljuk. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel, hozzáadjuk a sáfrányt és a vanília kikapart belsejét, a forró tejet hozzáöntjük, és addig melegítjük, míg egyet forr. Ha kihűlt, hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat.

Poharakba rétegezzük, lehűtjük, tálaljuk és bezsebeljük az elismerést.

Tápióka puding lekvárral, gyümölccsel
Tápióka puding lekvárral, gyümölccsel

Hogy készül a tápióka?

Tápióka az ebtejfélék családjába tartozó Manihot növénynemzetség két brazíliai fajának, a Manihot dulcisnak és Manihot utilissimának gyökérgumóiból készülő, keményítődús liszt. A Manihot nemzetségnek kb. 130 faja van, mind trópusi. A tápiókához a durván őrölt gyökérből vízzel iszapolják és szitán sajtolják ki az értékes tápanyagot, majd nedves állapotban forró lapon szárítják. Dél-Amerikában és általában a trópusokon fontos néptáplálék, Európában is ismerik, mint könnyen emészthető, gyermekek és betegek táplálására alkalmas ételt.

Bármivel ízesíthető ezerarcú tápióka

Ázsiában és az USA-ban nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett „Bubble Tea”, ami tulajdonképpen megfőzött tápiókagyöngy különböző teákkal (jázmin, zöld, fekete) ízesítve. Frissítő és tápláló hatású. Ezt a fajta italt Thaiföldön találták ki, és mint nálunk a kávéházak, ott ugyanígy működnek a buborékteát kínáló házak. Valahogy az az érzése az embernek, mintha gumicukrot rágna teázás közben, persze aki a kávéra voksol, az keverheti kávéhoz is az áttetsző gyöngyöket.

Természetesen ne maradjon ki a sorból a frissen facsart gyümölcs sem, ezekhez is keverhetjük, de zöldséglevekhez is ajánlom (pl.: cékla-meggy, répa-narancs, sárgadinnye-passió gyümölcs).

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.