A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes-sörös sült oldalas recept
Mézes-sörös sült oldalas
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A bisztróban naponta változó menü kapható és nincs étlap. A napi ajánlatokat általában egy táblára írják krétával. Csak néhány fajta, de nagyon jó minőségű étel kapható.
Mi az a bisztró?

A tábla naponta válozik
A tábla naponta válozik

A bisztró rokonai Franciaországban:
Café-tabac - kávézó, dohánybolt (a filmben Amelie dolgozott itt)
Restaurant - étterem
Brasserie - borozó, söröző
Café - kávézó (ne hagyjuk ki, főleg a croque-monsieur (ejtsd: krokmöszjő) és croque-madame (krokmádám) néven futó melegszendvicseiket.

A bisztró a francia gasztronómia egyik fellegvára. Ezen az általában szerény küllemű helyen egyszerű, szezonális és házias ételeket fogyaszthatunk, mérsékelt áron, legalábbis nyugat-európai viszonylatban. Ez azt jelenti, hogy 30 Euróból már valószínűleg kijövünk fejenként, ha az ajánlott, többfogásos napi menüt kérjük. (30 öróért egy francia kb. 2 órát dolgozik). A magyar bisztrók sajnos általában köszönő viszonyban sincsenek a franciákkal, bár egyre több jó kezdeményezést látni, főleg Budapesten. Szükség lenne több egyszerű, friss ételt, elérhető áron kínáló kifőzdére, étteremre, nem szükséges bisztrónak hívni.

Bisztró, a szó jelentése

Több etimológiai magyarázat is forgalomban van a bisztróval kapcsolatban. A döntést olvasóinkra bízzuk.
• A bisztró az orosz быстро (gyorsan) szóból ered, és utal az 1815-ös orosz megszállás idejére, amikor a város szélén táborozó orosz katonák beszöktek a kiskocsmákba, és „bisztró, bisztró” kiabálásával ösztökélték iparkodásra a híresen lassú francia kiszolgálást.
• A Larousse szerint a bistrouille-ból ered (ejtsd: bisztruj), ami egy észak-francia brandys kávé.
• Egy másik feltételezés szerint a bisztró a francia "bistre"-ből ered, ennek jelentése barnás már elnézést - kosz, márpedig az igazi francia bisztrók nem a patyolattisztaságról híresek.

Bisztró, a múltban

A bisztrók azokból a párizsi lakásokból alakultak ki, ahol a bérlők szállást és ételt is kaptak. A háziurak azzal egészítették ki bevételüket, hogy konyháikat megnyitották az utca emberének is. Olyan ételeket készítettek, amik elálltak, egyszerűek és nagy mennyiségben is könnyen elkészíthetőek voltak. Bort és kávét is felszolgáltak. A kevés hely miatt gyakran a járdára is kiszorultak asztalok. A módi gyorsan terjedt és fejlődött.

Bisztró, a miliő

A bisztró Párizsban született
A bisztró Párizsban született

Árad a bisztrókból valamilyen megfogalmazhatatlan harmónia, már az erre fogékonyak így gondolják. Ez a báj hasonló ahhoz, ami egy szép, idős francia nő sajátja is. Elegancia és kisugárzás. A berendezés egyszerű, sokszor kimondottan puritán, gyakran alulvilágított. Dominál a fa. A pultnál szívesen időznek a vendégek. Régen ezek a pultok cinkből készültek, az elnevezésük zinc (ejtsd: zenk ) is erre utal. A pultnál elhelyezett hosszú lábú bárszékeken, főleg reggel nagy lehet az eszpresszó (és sör) forgalom. Sok helyen a csikkeket a földre szórják. Mielőtt a franciák is kitiltják a dohányzást az éttermekből, a dohányzásellenesek nézzenek körül a pult mellett, mielőtt eldöntik, hogy hol fogyasztják az ebédjüket. (Az EU-s szabályok tiltják, hogy a pulton hamutartó legyen, ezért teljesen elfogadott bármelyik helyen, hogy a földre hamuznak, illetve ide dobják a csikkeket. Még Párizs belvárosában is.)

Bisztró , a kiszolgálás

A francia kiszolgálás nem a gyorsaságáról és barátságosságáról híres. Itt biztos nem fog a pincér harsányan kávécska ivásra bíztatni vagy a szakácsok esti programjáról fecsegni, a bisztrópincér kiszolgál, de nem szolgál. Nyelveket ritkán beszélnek, ez is köztudott, ezért érdemes, a biztonság kedvéért megtanulni néhány alapfogást a kiejtésével együtt.

Bisztró, az ételek

Mielőtt belekezdenénk a kihagyhatatlan bisztróételek felsorolásába, még egyszer néhány szó az alapelvekről. Friss alapanyagok, szezonalitás, zöldfűszerek, egyszerű elkészítési módok, hagyománykövetés. Import termékeket nem használnak, és a bisztróban nem kapunk ázsiai ételeket vagy pizzát.

Mi a kínálat? Kapunk előételt: pástétomot, rákot, spárgát. A táblán általában szerepel a nap levese, zöldség-, krém-, püréleves, halleves, majd jönnek a főételek, a húsok, egybesütve vagy szeletelve, borjú, bárány, kacsa, ősztől vadak és persze a halak. Ehetünk osztrigát, csigát, néha békát. Kapunk sajtot és desszertet is. Fontos része az étkezésnek a bor és a kenyér.

Kihagyhatatlan alapételek kezdő frankománoknak:

Pot au feu – (ejtsd: potofő) húsleves; a benne főtt hússal és zöldséggel
Quiche –(ejtsd: kis) sós lepény
Escargots (ejtsd: eszkárgo) - csiga
Raclette –(ejtsd: ráklett) sült sajt
Bouillabaisse – (ejtsd: bujabesz) halleves
Vichyssoise – (ejtsd: visisszoáz ) hideg zöldségkrémleves
Coq au vin – (ejtsd: kok o ven ) kakas borban
Confit de canard– (ejtsd: konfi dö kánár ) kacsapecsenye
Entrecôte – (ejtsd: antröcót) marhasteak
Crème au Caramel – (ejtsd: krem o kárámel ) karamellkrém
Tarte Tatin – (ejtsd: tárt táten ) almatorta
Créme Brulée – (ejtsd: krem brülé) vaníilapuding égetett karamellréteggel
Oeufs á la neige – (ejtsd: ő á la nezs ) madártej

Vichyssoise
Vichyssoise

Van a bisztrónak egy új hulláma, amit gasztrobisztrónak hívnak. Az itt dolgozó séfek vallják a bisztró alapelveket, de ételeik kerülik a puritánságot, már követik a nemzetközi trendeket. Ezeken a helyeken fontos a dizájn, az árak magasabbak, és asztalt is biztosan kell foglalni.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.