Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A lencsével hajlamosak vagyunk mostohán bánni. Az újév napján elvárjuk tőle, hogy hozzásegítsen a hőn áhított gazdagsághoz, aztán egy évig felé se nézünk. Holott a lencse jó partnerünk lehet a téli hónapokban, s sokféle főételben megállja a helyét.

A barna lencsével a legnagyobb probléma, hogy tervezni kell vele, nem az impulzusfőzők alapanyaga, hiszen áztatni kell ahhoz, hogy viszonylag tempósan megfőljön. Ha viszont tartunk otthon vörös lencsét, akkor mindjárt megváltozik a hozzáállásunk, hiszen a vörös lencse szempillantások alatt megfő, emellett nagyon kellemes íze, s mutatós színe van.

Lencse - legyen a kedvenced >>>

A lencséket érdemes keverni is, sőt a különféle hüvelyeseket is összedolgozhatjuk egy-egy tartalmasabb ragulevesbe vagy épp főzelékbe. A klasszikus lencseleves mellett zöldséges raguleveseket, krémleveseket is készíthetünk belőle.

A füstös vagy savanykás íz szintén nem kötelező velejárója a lencsének, nyugodtan kereshetünk számára más partnereket is, fűszerezhetjük könnyedebben, adhatunk hozzá kakukkfüvet, oregánót vagy épp rozmaringot.

A levesek mellett főzelékek, raguk is születhetnek a lencséből. A főzelékek esetében a lencsét keverhetjük különféle zöldségekkel, maradhatunk a hagyományos fűszerezés mellett vagy kipróbálhatjuk az indiai konyha egyik kedvencét, a dahlt, ami sűrűségétől függően többféle szerepet is betölthet: lehet krémleves, főzelék vagy akár épp mártás is.

A lencse rakott egytálakban is szerephez juthat, a főtt, fűszerezett hüvelyes tehetjük szinte bármilyen húsos vagy vegetáriánus egytálba. A vegetáriánus konyhában amúgy is fontos szerep jut a lencsének, hiszen rendkívül magas a fehérjetartalma. A különféle lencsékből még fasírozottat is készíthetünk, amely remek kiegészítője lehet számos főzeléknek, de akár hamburgerbe is kerülhet.

A lencsét ezen kívül salátákba érdemes belekomponálni. A barna- és vörös lencse mellett a salátához adhatjuk a francia eredetű puy-i lencsét vagy a kaviárra emlékeztető beluga lencsét is.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.