Mákos guba  recept
Mákos guba
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Levest, levest kellemest – e melegben nem lehet eleget! Eszperentétől függetlenül tény: a nyári forróság határozza meg a mindennapjainkat. A jó ideje tapasztalható nyaralóidő pedig kifejezetten a könnyű és gyors ételek készítéséhez ideális. Gyakran leginkább csak hűsítőkre áhítozunk.

Bár az év minden szakában fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, a nyári hőségben igazán elengedhetetlen a szervezet számára a fokozott folyadékpótlás. Limonádé, tea, ásványvíz és a sokféle a leves (ilyenkor lehetőség szerint hideg) mind jólesik.

Egy vagy több tányér, bögre hideg leves kitűnő frissítő, akár munkanapon, hétvégén vagy épp a nyaralás idején. Nem elhanyagolható szempont, hogy minél rövidebb időt kelljen a tűzhely mellett foglalatoskodni az elkészítés során, és ha a nehezebb ételeket nem is, egy kitűnő gyümölcslevest mindenki örömmel fogyaszt a nap szinte bármely szakában.

Sok zamatos gyümölcsből – egy tálkányi nyár
Sok zamatos gyümölcsből – egy tálkányi nyár

Arról persze megoszlanak a vélemények, hogy kinek, mi jelenti a legjobb gyümölcslevest – számomra a hidegen tálalt, bogyósokból készült szemet gyönyörködtető finomság sok szempontból felülmúlhatatlan.

Amellett, hogy üdít, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és jótékony rostokkal. A lényeg természetesen itt is a megfelelő fűszerezésben és az összetevők kiegyensúlyozott összeállításában rejlik. A tejfölös-lisztes habarással készített sűrű gyümölcslevesek kedvelőinek is széles a tábora, de aki nyitott az apró változtatásokkal különlegessé varázsolható ételek kipróbálása iránt, ezt a lényegesen könnyebb, ízeiben kifinomult és nagyon gazdag frissítőt nem hagyhatja ki!

A friss bogyósok nem csupán látványuknak, de vitamin- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően is a szezon legkedveltebbjei a konyhában
A friss bogyósok nem csupán látványuknak, de vitamin- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően is a szezon legkedveltebbjei a konyhában

A gyümölcskínálat oly bőséges a piacokon, hogy lehetetlen ellenállni a csábításnak – befőzés előtt, helyett vagy mellett egy könnyű és zamatos gyümölcsleves mindig jó ötletnek bizonyul.

Bogyós gyümölcsleves – hidegen

A kardamom és a gyömbér különlegessé varázsolja a desszertként is fogyasztható levest
A kardamom és a gyömbér különlegessé varázsolja a desszertként is fogyasztható levest

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg friss meggy
15 dkg eper vagy málna
10 dkg fekete ribizli
10 dkg piros ribizli
1 l víz
10 dkg barna nádcukor
1 teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál őrölt gyömbér
½ mokkáskanál vaníliás só (ennek híján: só és kevés vanília)
1 púpozott teáskanál kukoricakeményítő
1 dl főzőtejszín

Elkészítés: A meggyet kimagozom, az epret felszeletelem, a ribizliket megszabadítom a száruktól.
Egy fazékban 1 l vízben főzni kezdem a meggyet, sózom, cukrozom, fűszerezem. A keményítőt elkeverem a tejszínnel, majd hozzáadok egy keveset a meggyből és 1 evőkanálnyit a többi bogyósból. Botmixerrel pürésítem. Forrás után 1-2 perccel hozzáadom a leveshez. Alaposan elkeverem, majd hozzáadom a többi gyümölcsöt. Egyet forralok rajta, leveszem a tűzről – amíg a leves hűl, az eper és a ribizlik kissé megpuhulnak, de vitamintartalmukból nem veszítenek.
Szobahőmérsékletűre hűtve zárható üvegtálba kanalazom – alaposan lehűtöm.

Már csak a fagylalt hiányzik
Már csak a fagylalt hiányzik

Ebben a forróságban egy-egy gombóc eperfagylalt sem árt mellé, sőt további friss, hűtött gyümölcsökkel is gazdagítható.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.