Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Leveskockák - házilag

Rengeteg ételhez szükséges valamilyen levesalap. A legtöbb konyhatündér ezt idő hiányában - na meg kényelmi okokból - inkább kockából készíti. Pedig megéri néha fáradozni vele, hiszen ez az alaplé ízlésünknek megfelelően készíthető, sőt: le is fagyasztható.

MARHAHÚS ALAPLÉ

Hozzávalók:

2-2,5  kg darabolt marhacsont
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 zellerszár
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 ág kakukkfű
4-5 szál petrezselyem
2 teáskanál szemes bors
2 teáskanál só

Elkészítés: A sütőt forróra (220 fok) előmelegítjük. A marhacsontot egy nagyobb tepsibe tesszük, és a sütőben 20 percig sütjük. Hozzáadjuk a megtisztított és feldarabolt vörös- és póréhagymát, sárga- és fehérrépát, zellerszárat, a fokhagymát, és még 20 percig sütjük. Mindezt egy nagy lábosba vagy leveses fazékba tesszük (a tepsiben maradt fölösleges zsírt kiöntjük). A sült hozzávalókhoz adjuk a babérlevelet, a kakukkfűágat és a petrezselymet, a borsot, a sót. Ráöntünk 6 liter hideg vizet,  felforraljuk, leszedjük róla a felszínre emelkedett habot. A hőt csökkentve lassú tűzön 3–4 órán át főzzük, ha kell, leszedjük róla a habot. Az alaplevet egy finom szűrőn át tálba szűrjük. A szilárd részeket gyengén megnyomkodjuk, hogy kijöjjön belőle az össze lé. A hűtőben hűtjük egy éjszakán át, majd a tetejéről leszedjük a zsírt, ezt kidobjuk. Kb. 3 liter lesz belőle.

CSIRKE ALAPLÉ

Hozzávalók:

2-2,5 kg csirkecsont
3 nagy szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
2 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 zellerszár
1 babérlevél
4-5 szál petrezselyem
1 ág kakukkfű
1 teáskanál fehér bors
2 teáskanál só

Elkészítés: Egy nagy lábosba vagy levesesfazékba tesszük a csirkecsontot, a tisztított és feldarabolt aprított sárga- és fehérrépát, vörös- és fokhagymát, zellerszárat, a babérlevelet, a petrezselymet, a kakukkfüvet, a borsot és a sót. Ráöntünk 6 liter hideg vizet. Felforraljuk, a tetejéről leszedjük a habját. A hőt csökkentve lassú tűzön 2–3 órán át főzzük, ha kell, leszedjük a habját. Az alaplevet egy finom szűrőn átszűrjük, és a hűtőben hűtjük egy éjszakán át. A tetejéről leszedjük a zsírt, azt kidobjuk. Kb. 3,5 liter lesz belőle.

HAL ALAPLÉ

Hozzávalók:

2,5 kg-os hal
1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
1 szál sárgarépa
1 zellerszár
6 szem bors
1 teáskanál só
1 babérlevél
1 citrom leve (vagy 1 dl fehérbor)

Elkészítés: A halnyesedék készítéséhez kidobjuk a szemet és a kopoltyút, aztán durvára aprítjuk szálkákat, fejeket és farkakat. Egy teáskanállal eltávolítjuk a halszemet a fejből, és az összes szálkát és nyesedéket 10 percre beletesszük egy tál sós hideg vízbe. Egy nagy lábosba vagy levesesfazékba tesszük az aprított halnyesedéket, a megtisztított és összeaprított vörös- és póréhagymát, sárgarépát és zellerszárat, a borsot, a sót, a babérlevelet és  a citromlevét. Ráöntünk 2 liter hideg vizet. A keveréket felforraljuk, leszedjük róla a felszínére emelkedett habot. A hőt csökkentve lassú tűzön 20 percig főzzük, ha kell, leszedjük a habját. Egy finom szűrőn átszűrjük, és a hűtőbe tesszük hűlni. Kb. 1,5 liter lesz belőle.

LEFAGYASZTÁS

Az alaplevet lehűtjük, aztán egy mérőkancsót kibélelünk egy nejlonzacskóval, és egy merőkanállal annyit kanalazunk bele, amennyit meg akarunk fagyasztani. A zacskót kivesszük a kancsóból, felcímkézzük, biztonságosan lezárjuk, és a mélyhűtőbe tesszük. Ezt ismételjük, míg az összes alaplé elfogy. A jégkockakészítő vagy a tejfölöspohár is nagyon jó erre a célra. A fagyasztott leveskockák nejlonzacskóban tárolhatók. 

ÍZESÍTÉS

Ezek alapreceptek, és természetesen saját ízlésünk szerint vehetünk el, adhatunk a leveshez más fűszereket, zöldségeket.

Szakácsaink ezt a dupla erőlevest főzték, próbáljátok ki! >>>

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss