Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Az őszi-téli időszak megköveteli a tartalmas fogásokat, s Márton nap környékén mi is lehetne ideálisabb választás, mint egy tisztes darab hízott libamáj. A friss májat sokféle módon felhasználhatjuk, pontokba szedtünk nektek, hogy mit érdemes belőle készíteni.
1. Ha a nagymama nyomdokaiba lépnél: libamáj zsírjában

A zsírban sült, pontosabban abált vagy mostanában divatos kifejezéssel élve konfitált máj az egyik legfinomabb módja a hízott libamáj felhasználásának. A hízott májat néhány órára hideg vízbe kell áztatni, majd liba- esetleg kacsazsírban lassan főzni (abálni). A zsírba a májon kívül csak egy kevés fokhagyma kell. A kész májat csak körül kell önteni a zsírral, hagyni, amíg megdermed, s máris kész a hűtőben elálló libamájunk, ami kitűnő reggeli vagy vacsora, de akár vendégek fogadására is alkalmas fogás.


2. Ha az egyszerű megoldások híve vagy: sült libamáj

Ha bizonytalanok vagyunk az abálást illetőleg, vagy nem kifejezetten hidegen szeretnénk enni a májat, akkor érdemes ujjnyi szeletekre vágni, s kevés forró libazsírban vagy más, nekünk tetsző, nem túl ízes zsiradékban kisütni. Arra figyeljünk, hogy a nyers hízott libamáj szeletelése némi türelmet és odafigyelést igényel, ha túl gyorsan vágjuk, akkor könnyen morzsolódik, törik s nem lesznek szépek a szeleteink. A sült libamáj mellé dukál valamilyen gyümölcs is, süthetünk mellé almát, körtét vagy birsalmát, akár chutney formájában is köríthetjük velük a májat. Szintén jó döntés, ha lilahagymából főzünk mellé lekvárt.

3. Ha bizonyítani szeretnél: libamájpástétom

A hízott libamájból kitűnő pástétomot készíthetünk, ha van türelmünk. A viszonylag sok áztatást, préselést igénylő folyamat azonban ígéretes gyümölcsöt terem, a végeredménnyel nagyot arathatunk a karácsonyi vacsorán, vagy bármilyen vendégsereg előtt. A májat hideg tejbe vagy vízbe áztatjuk egy napra, majd minden hártyától, értől megszabadítjuk. Ezután a megtisztított májat fűszerezzük, sózzuk, kis cukort adunk hozzá, majd zsírpapírba vagy folpackba csomagolva formázzuk, a hűtőbe tesszük és nagyjából egy napot adunk a pácnak. Ezután bélelt formába tesszük a májat, alaposan eldolgozzuk benne, majd a formát kigőzöljük a sütőben. Az így kapott terrin előételnek és főételnek is tökéletes.

4. Ha kevés a máj: libamáj tatár

Abban az esetben, ha csak egy kisebb darab hízott libamájat veszünk, érdemes abálás után tatárnak vagy májkrémnek kikeverni, s úgy kínálni. A májat az apróra vágott almával, lilahagymával, sonkahagymával, finoman fűszerezve csak át kell keverni, s már mehet is a langyos pirítósokra. Persze a fűszerezést kedvünk szerint alakíthatjuk, a májhoz adhatunk egy kevés, nem túl csípős, lágyabb karakterű mustárt, rózsaborsot, fehér borsot, illetve némi zöld fűszerrel is ízesíthetjük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.