Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Az őszi-téli időszak megköveteli a tartalmas fogásokat, s Márton nap környékén mi is lehetne ideálisabb választás, mint egy tisztes darab hízott libamáj. A friss májat sokféle módon felhasználhatjuk, pontokba szedtünk nektek, hogy mit érdemes belőle készíteni.
1. Ha a nagymama nyomdokaiba lépnél: libamáj zsírjában

A zsírban sült, pontosabban abált vagy mostanában divatos kifejezéssel élve konfitált máj az egyik legfinomabb módja a hízott libamáj felhasználásának. A hízott májat néhány órára hideg vízbe kell áztatni, majd liba- esetleg kacsazsírban lassan főzni (abálni). A zsírba a májon kívül csak egy kevés fokhagyma kell. A kész májat csak körül kell önteni a zsírral, hagyni, amíg megdermed, s máris kész a hűtőben elálló libamájunk, ami kitűnő reggeli vagy vacsora, de akár vendégek fogadására is alkalmas fogás.


2. Ha az egyszerű megoldások híve vagy: sült libamáj

Ha bizonytalanok vagyunk az abálást illetőleg, vagy nem kifejezetten hidegen szeretnénk enni a májat, akkor érdemes ujjnyi szeletekre vágni, s kevés forró libazsírban vagy más, nekünk tetsző, nem túl ízes zsiradékban kisütni. Arra figyeljünk, hogy a nyers hízott libamáj szeletelése némi türelmet és odafigyelést igényel, ha túl gyorsan vágjuk, akkor könnyen morzsolódik, törik s nem lesznek szépek a szeleteink. A sült libamáj mellé dukál valamilyen gyümölcs is, süthetünk mellé almát, körtét vagy birsalmát, akár chutney formájában is köríthetjük velük a májat. Szintén jó döntés, ha lilahagymából főzünk mellé lekvárt.

3. Ha bizonyítani szeretnél: libamájpástétom

A hízott libamájból kitűnő pástétomot készíthetünk, ha van türelmünk. A viszonylag sok áztatást, préselést igénylő folyamat azonban ígéretes gyümölcsöt terem, a végeredménnyel nagyot arathatunk a karácsonyi vacsorán, vagy bármilyen vendégsereg előtt. A májat hideg tejbe vagy vízbe áztatjuk egy napra, majd minden hártyától, értől megszabadítjuk. Ezután a megtisztított májat fűszerezzük, sózzuk, kis cukort adunk hozzá, majd zsírpapírba vagy folpackba csomagolva formázzuk, a hűtőbe tesszük és nagyjából egy napot adunk a pácnak. Ezután bélelt formába tesszük a májat, alaposan eldolgozzuk benne, majd a formát kigőzöljük a sütőben. Az így kapott terrin előételnek és főételnek is tökéletes.

4. Ha kevés a máj: libamáj tatár

Abban az esetben, ha csak egy kisebb darab hízott libamájat veszünk, érdemes abálás után tatárnak vagy májkrémnek kikeverni, s úgy kínálni. A májat az apróra vágott almával, lilahagymával, sonkahagymával, finoman fűszerezve csak át kell keverni, s már mehet is a langyos pirítósokra. Persze a fűszerezést kedvünk szerint alakíthatjuk, a májhoz adhatunk egy kevés, nem túl csípős, lágyabb karakterű mustárt, rózsaborsot, fehér borsot, illetve némi zöld fűszerrel is ízesíthetjük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.