Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákosguba szuflé fehércsokis tökfőzelékkel

default user icon
MME
Mikor előrukkolok egy érdekes ételkombinációval, és lelkesen mesélek róla, gyakran érzem a tekintetekben, hogy azt gondolják: na, ez a srác nem százas! :) Hogy is van? A zseniális dogok nem sokban különböznek az őrültségektől… Hogy ez a desszert zseniális vagy őrült, az döntse el ki-ki maga.

Már írtam és beszéltünk is arról, hogyan lehet alapanyagokat párosítani, vagy több olyan alkotóelemet összehozni, ami nem szokványos. Most megint egy ilyen következik…

Érdemes megnézni, hogy azok az alapanyagok, amelyek ebben a desszert különlegességben (tök, mák, méz) szerepelnek, ízüket tekintve nem mondhatóak markánsnak. Így új vagy régi ízeket alkothatunk – egy kis kreativitással és bátorsággal.

Mákosguba szuflé fehércsokis tökraguval

Hozzávalók:
3 kifli
7 dl tej
4 tojás
2 evőkanál méz
2 evőkanál cukor
20 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
5 +2 dkg vaj
1/4 citrom leve
1 evőkanál porcukor

A főzelékhez:
1 zsenge főzőtök
2 evőkanál cukor
5 dl tejszín
20 dkg fehércsoki
bazsalikomlevél vagy friss gyümölcs a dekorációhoz

Elkészítés: A tökraguhoz a tököt megtisztítjuk, magját kivájjuk, a húst felkockázzuk, hozzáadjuk a 2 evőkanál cukrot, hagyjuk állni 1 órát, hogy levet eresszen.

A kiflit felkarikázzuk. A tejet elkeverjük a tojássárgákkal és a mézzel. A vajat barnára pirítjuk. A karikázott kiflire öntjük a hideg mézes-tojásos tejet és a barna vajat, hozzáadjuk a darált mákot és a reszelt citromhéjat, összeforgatjuk.

A szufléformákat kikenjük vajjal és megszórjuk cukorral, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tojásfehérjét 1 evőkanál cukorral és negyed citrom levével felverjük, és a mákos masszába forgatjuk először a felét, majd utána a másik felét is.

A szufléformákba adagoljuk, és vízfürdőben 30-35 perc alatt megsütjük.

A tejszínt tűzre tesszük, és a felére beforraljuk. Hozzáadjuk a kinyomkodott cukros tököt, megkeverjük, hozzáadjuk a felkockázott fehércsokit. Megvárjuk míg felolvad, majd jegyes vízben lehűtjük.

A mákosgubás fejfújtakat a csokis tökmártással, bazsalikomlevéllel vagy friss gyümölccsel, esetleg gyümölcsfagylalttal tálaljuk.

A megszokott tökfőzelék kapros és habarással készül. Ebben az ételben a kapor íze a legjellemzőbb, szinte elképzelhetetlen lenne nélküle, de vajon próbálták már másképpen is elkészítve? Ha igen, kérem írják meg nekem, szívesen látnám.

A mákhoz az összes gyümölcs illik, még a sárgadinnye is. Így ez a tökös-csokis öntet krémesíti és lazítja a szájba vett falatot. Illata vajas, tejszínes. Hidegen és melegen is fogyasztható, akár még a karácsonyi menü végén is el tudnám képzelni egy késői szüretelésű borral kísérve. Kevés finomra vágott kaporral megbolondíthatjuk.

Mostanában a mákolaj nagyon keresett lett. Régen a zsenge és egészséges máklevelekből a spenóthoz hasonló főzeléket készítettek, a stroganoff bélszín mellé pedig a legfinomabb köret a frissen készített mákos metélt. Ezen kívül ízesíthet lazacot, friss sajtot és péksüteményt, kínai rizstésztát, indiai curryt, sorolhatnánk!

Kapolcson a sörháznál - ami (1770-ben épült) - a borudvarban hasonló desszertet készítek éppen: faszénen, grillsütőben, rétes tésztába tekerem ezt a gubafelfújtat, szép ropogósra sütve kínálom. És annyira finom, hogy még én is megenném...

Ezek is érdekelhetnek

Friss