Tojásos nokedli fejes salátával
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dödölle - az eredeti recept
Zsemlegombóc
Farsangi szalagos fánk
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus kuglóf
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Csupacsokis brownie
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell
Babgulyás
Epres blondie
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Szerencsére a kelet-európai kulinária tárháza igen gazdag mákos receptekben, tőlünk nyugatra és Ázsiában inkább a drogfogyasztás jut az emberek eszébe. Rossz, aki rosszra gondol, mi imádjuk a mákot. Enni.

Mák a múltban

A görög és római birodalom lakói mézzel keverve fogyasztották a mákot. Minden nagy ókori civilizáció ismerte a mákteát - nyugtató hatása miatt. A görög mitológia szerint a mák Adonisz könnyéből lett, amikor az elvesztett szerelmet siratta. Őshazája Közép-Ázsia, de ma már a világon mindenfelé termesztik és korlátozzák egyes fajták termelését.

 

A mákos sütemények és desszertek minden ünnepen kerülnek nálunk az asztalra
A mákos sütemények és desszertek minden ünnepen kerülnek nálunk az asztalra

 

Mágikus mák

Termékenységvarázslás, esővarázslás, jövendőmondás, ráolvasás. Ezekre mind használták a mákot, ezért is tekintik misztikus növénynek. Már az asszírok is az "öröm növényének" hívták, Kínában és a görögöknél egyaránt ismert volt érzékkorbácsoló képességéről.

Mákból drog

Ma már hazánkban is kizárólag a rózsaszín virágú mák termeszthető, a többit - a magas alkaloidtartalom miatt - kitiltották. A mák gubóját a mákmagok kinyerése után a gyógyszeripar használja. A mák az ópium alapanyaga. Az ópium készítéséhez a zöld termés megvágása után képződő, megszilárdult tejnedvet használták. Egy magyar tudós, Kabay János fedezte fel, hogyan lehet úgy kinyerni a gyógyszeripar számára fontos vegyületeket, hogy az értékes máktermés megmaradhasson.

 

A mák kiválóan harmonizál a baracklekvárral, de meggyel és tökkel párosítva is készül belőle desszert
A mák kiválóan harmonizál a baracklekvárral, de meggyel és tökkel párosítva is készül belőle desszert

 

Mákegészség

Már a középkortól használják érzéstelenítőként, fájdalomcsillapítóként. Több kutatás is bizonyítja, hogy a gyakori (hetente háromszori) mákfogyasztás igen jó hatással van a csontritkulásra, mivel a mák olajában lévő foszfor segítségével sokkal hatékonyabban felszívódik a kalcium. Ha nem akarunk túl sok mákot enni, lehet mákolajat is fogyasztani.

Mák a fogak közt

A magokat használhatjuk egészben vagy őrölt formában.
A leggyakoribb édes ételekben a magyar konyha régóta és nagyon változatosan használja. Készül belőle töltelék rétesbe, bejglibe, szórjuk gubára is. Palacsintában is jó, és nem elhanyagolható íz a mákfagylalté sem.

A töltelékekben általában almával esetleg tökkel mixelve, cukorral, mézzel összefőzve, tejjel, tejszínnel finomítva használjuk. 

Egészben péksütemények tetején mutat jól.

Jól harmonizál a meggyel, vaníliával és a gyömbérrel is izgalmas választás.

Karácsony idején még a szokásosnál is több mákot fogyasztunk, hiszen a mákszemek a bőséget szimbolizálják.

 

A darálatlan mák pirítva péksütemények tetején, de akár sós tésztával is nagyon finom
A darálatlan mák pirítva péksütemények tetején, de akár sós tésztával is nagyon finom

 

Mákos snack

Hozzávalók:
80 dkg liszt
10 dkg mák (nem darálva!)
10 dkg sajt
3 teáskanál só
1 csomag sütőpor
3 dl tejföl
37,5 dkg vaj vagy margarin
1 evőkanál zsír
2 tojás sárgája
A tetejére:
2 tojásfehérje
szezámmag

Elkészítés: A hozzávalókat összedolgozzuk, meggyúrjuk, majd vékonyra nyújtjuk, és a tojásfehérjékkel megkenjük. Szezámmaggal megszórjuk, és késsel vagy derelyemetszővel apró kockákra vágjuk. Ezután tepsibe rakosgatjuk, és kb. 180 fokon megsütjük. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg, mert a mák megkeseredik.

Joghurtos mákkocka áfonyahabbal

Hozzávalók: 
20 dkg mák
60 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 tojás
2 dl olaj
4 dl joghurt
40 dkg méz
áfonya
tejszín

Elkészítés: A mákot megőröljük, hozzákeverjük a lisztet, az egész tojást, az olajat, a joghurtot és a mézet. A jól kikevert tésztát egy olajjal vékonyan kikent, lisztezett sütőtepsibe töltjük és 180-200 fokos sütőben megsütjük. A süteményt kockákra vágjuk, tányérra helyezzük, és kemény tejszínhabbal elkevert áfonyával tálaljuk.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.