Mák a múltban
A görög és római birodalom lakói mézzel keverve fogyasztották a mákot. Minden nagy ókori civilizáció ismerte a mákteát - nyugtató hatása miatt. A görög mitológia szerint a mák Adonisz könnyéből lett, amikor az elvesztett szerelmet siratta. Őshazája Közép-Ázsia, de ma már a világon mindenfelé termesztik és korlátozzák egyes fajták termelését.
Mágikus mák
Termékenységvarázslás, esővarázslás, jövendőmondás, ráolvasás. Ezekre mind használták a mákot, ezért is tekintik misztikus növénynek. Már az asszírok is az "öröm növényének" hívták, Kínában és a görögöknél egyaránt ismert volt érzékkorbácsoló képességéről.
Mákból drog
Ma már hazánkban is kizárólag a rózsaszín virágú mák termeszthető, a többit - a magas alkaloidtartalom miatt - kitiltották. A mák gubóját a mákmagok kinyerése után a gyógyszeripar használja. A mák az ópium alapanyaga. Az ópium készítéséhez a zöld termés megvágása után képződő, megszilárdult tejnedvet használták. Egy magyar tudós, Kabay János fedezte fel, hogyan lehet úgy kinyerni a gyógyszeripar számára fontos vegyületeket, hogy az értékes máktermés megmaradhasson.
Mákegészség
Már a középkortól használják érzéstelenítőként, fájdalomcsillapítóként. Több kutatás is bizonyítja, hogy a gyakori (hetente háromszori) mákfogyasztás igen jó hatással van a csontritkulásra, mivel a mák olajában lévő foszfor segítségével sokkal hatékonyabban felszívódik a kalcium. Ha nem akarunk túl sok mákot enni, lehet mákolajat is fogyasztani.
Mák a fogak közt
A magokat használhatjuk egészben vagy őrölt formában.
A leggyakoribb édes ételekben a magyar konyha régóta és nagyon változatosan használja. Készül belőle töltelék rétesbe, bejglibe, szórjuk gubára is. Palacsintában is jó, és nem elhanyagolható íz a mákfagylalté sem.
A töltelékekben általában almával esetleg tökkel mixelve, cukorral, mézzel összefőzve, tejjel, tejszínnel finomítva használjuk.
Egészben péksütemények tetején mutat jól.
Jól harmonizál a meggyel, vaníliával és a gyömbérrel is izgalmas választás.
Karácsony idején még a szokásosnál is több mákot fogyasztunk, hiszen a mákszemek a bőséget szimbolizálják.
Mákos snack
Hozzávalók:
80 dkg liszt
10 dkg mák (nem darálva!)
10 dkg sajt
3 teáskanál só
1 csomag sütőpor
3 dl tejföl
37,5 dkg vaj vagy margarin
1 evőkanál zsír
2 tojás sárgája
A tetejére:
2 tojásfehérje
szezámmag
Elkészítés: A hozzávalókat összedolgozzuk, meggyúrjuk, majd vékonyra nyújtjuk, és a tojásfehérjékkel megkenjük. Szezámmaggal megszórjuk, és késsel vagy derelyemetszővel apró kockákra vágjuk. Ezután tepsibe rakosgatjuk, és kb. 180 fokon megsütjük. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg, mert a mák megkeseredik.
Joghurtos mákkocka áfonyahabbal
Hozzávalók:
20 dkg mák
60 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 tojás
2 dl olaj
4 dl joghurt
40 dkg méz
áfonya
tejszín
Elkészítés: A mákot megőröljük, hozzákeverjük a lisztet, az egész tojást, az olajat, a joghurtot és a mézet. A jól kikevert tésztát egy olajjal vékonyan kikent, lisztezett sütőtepsibe töltjük és 180-200 fokos sütőben megsütjük. A süteményt kockákra vágjuk, tányérra helyezzük, és kemény tejszínhabbal elkevert áfonyával tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.