Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Újévi lencsefőzelék recept
Újévi lencsefőzelék
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Desszert

Malakov, a nemes desszert

Nagyon krémes, nagyon vaníliás, nagyon tejszínes - a többi alkotóelem országonként és koronként változik. Nálunk kandírozott gyümölccsel ismerik leginkább, máshol málnával vagy eperrel készül ez az ünnepi és elegáns finomság.

Már a látványa is a mesés múltat idézi, mintha az egykori cári Oroszország hóborította tájain szánkázó hercegek és hercegnők ünnepi desszertje lenne. Vitán felül áll: a Malakov-torta ellenállhatatlan! De valóban Oroszországból származik, vagy talán egy szépséges orosz hercegnő, esetleg egy arisztokrata család tiszteletére nevezték el, hovatovább más rejtélyeket is tartogat a meséje? Milyen összetevőket tartalmaz az eredeti? Már ha van ilyen…

 

Nálunk a Malakov-tortában kandírozott gyümölcsök gazdagítják a bajorkrémet
Nálunk a Malakov-tortában kandírozott gyümölcsök gazdagítják a bajorkrémet

 

A Malakov-torta története legalább annyira szövevényes, mint egy klasszikus orosz regény, ami egy zseniális ismeretlen tollából született!

A krémes kezdetek és a Charlotte Russe

Talán első hallásra meglepő, de a történet nem is Oroszországban, hanem Franciaországban kezdődött. A desszert, illetve ezt megelőzően egy máig igen kedvelt krém megalkotása a kivételesen nagy hatású francia cukrászmester, Marie-Antoine Carême (1783-1844) nevéhez köthető, aki hosszú ideig állt I. Sándor orosz cár szolgálatában. A számos újítást, cukrászati műremeket magáénak tudható Carême kísérletezte ki és tökéletesítette az alapvetően gőz felett felvert tojássárgájából, cukorból és tejszínből álló krémet, amely crème bavaroise [krem bávároáz], vagyis bajorkrém néven vonult be a gasztronómia történetébe és a cukrászdák, háztartások desszertes táljaira.

 

A könnyű bajorkrém gyümölccsel tálalva is kitűnő desszert
A könnyű bajorkrém gyümölccsel tálalva is kitűnő desszert

 

A ma ismert torta első darabja talán egy félgömb alakú, alkohollal enyhén átitatott piskótatekercsek közé halmozott bajorkrém és gyümölcs vagy gyümölcspüré lehetett, amelyet hidegen tálaltak. Charlotte Russe [sárlott rüssz] névvel illették, és angolszász országokban így ismerik ma is. Az elnevezését illetően a „Charlotte” egyes történészek szerint tisztelgés mecklenburgi Sarolta, pontosabban Sophie Charlotte von Mecklenburg (1744-1818) német hercegnő, III. György angol király felesége, I. Sándor orosz cár sógornője előtt. A „Russe”-szel pedig - amely az orosz szó francia megfelelője -, I. Sándor előtti hódolatát fejezte volna ki Carême mester, illetve a névadó – itt azért mutatkozik már némi bizonytalanság. Más források szerint ugyanis Carême saját kreációjú Charlotte-ját Londonban készítette először, ami talán egy régi, gyümölcsös pudingrecept különleges változata lehetett, és eredetileg Charlotte à la parisienne névre hallgatott. Ezen változat szerint csak később (nyilvánvalóan az oroszországi tartózkodást követően) terjedt el világszerte a Charlotte Russe elnevezés.

 

Charlotte russe vagy Charlotte royale, a piskótatekercsek alatt rejlik a gazdag bajorkrém
Charlotte russe vagy Charlotte royale, a piskótatekercsek alatt rejlik a gazdag bajorkrém

 

Épp oly rejtélyes, hogy ki és mikor nevezte el a tortát, miként az is, pontosan milyen lehetett az első hideg Charlotte. Az bizonyosra vehető, hogy ez a típusú desszert a francia cukrászzseni érdeme. A sütőben készült, a mai Charlotte-típusú torták ősei ugyan már a 15. század óta elterjedtek Angliában, de ezek voltaképp a nevezetes angol puding (amely nem azonos a nálunk pudingként ismert krémmel!) variációját jelentették. Tény, hogy szakácskönyvben az első Charlotte-recept a 18. század végi Angliában jelent meg, majd rövidesen átvették a franciák is, és a különlegességnek számító hideg desszert elindult világhódító útjára.

Charlotte-tól Malakovig – hercegi torta történelmi bástyán

Miként is változhatott a hercegi, pontosabban hercegnői Charlotte az igencsak férfias hangzású Malakovvá?

Mivel a ma ismert torta elnevezésében is sok bizonytalanság mutatkozik, egy dolgot mindenképp érdemes tisztázni a Malakoff- vagy Malakov-tortával kapcsolatban. Nálunk meghonosodott neve, némi csavarral ugyan, de végső soron a mai Ukrajna területén található Szevasztopol városának egykor kulcsfontosságú bástyájára, a magyar átírás szerinti Malakov-bástyára vezethető vissza. Hozzánk az Osztrák-Magyar Monarchia idején osztrák közvetítéssel érkezhetett. Ennek megfelelően a helyes írásmódja mindenképp Malakov (a Malakoff a francia írásmódot tükrözi).

De hát hogy kerülnek ide a franciák? Merülhet fel joggal a kérdés. No és egyáltalán mi köze egy bástyának a desszerthez? Talán arra utalhat, hogy babapiskótákkal bástyázzák körül a töltelék rétegeit? Szép és egyszerű magyarázat lehetne, de a valóság ennél csalafintább! A nagyszerű desszert meséjében bizony a történelem fontos tényező – nem is akármilyen szerepben!

 

A kerek Charlotte piskótából, ízletes krémből és gyümölcsből, illetve gyümölcspüréből készül
A kerek Charlotte piskótából, ízletes krémből és gyümölcsből, illetve gyümölcspüréből készül

 

Az orosz seregek, valamint a török-francia-angol és olasz szövetségesek közötti három éven át tartó krími háború egyik döntő csatája Szevasztopolnál zajlott. A város déli oldalának stratégiai fontosságú építménye a Malakov-bástya. Ennek 1855-ös ostromát Franciaország későbbi marsallja, Aimable Pélissier (1794-1864) vezette, akit a szövetségesek győzelméhez vezető sikeres támadást követően Malakov hercege (’Duc de Malakoff’) címmel tüntettek ki.

Jóllehet az Osztrák-Magyar Monarchia seregei nem harcoltak itt, a párizsi békeszerződéssel zárult háború egész Európa sorsát meghatározta. A nagy tiszteletnek örvendő francia katonatiszt iránti hódolat kifejezéseként pedig Ausztriában a piskótaalapú, bajorkrémmel és tejszínhabbal töltött, csokoládéforgáccsal díszített fenséges hideg desszertet Malakov-torta névvel illették. Hogy ezt ki és pontosan mikor tette meg, nem tudható.

Malakov-torta - az osztrák tiramisu?

Sokan igazi osztrák specialitásként ismerik világszerte, ami talán a szövevényes eredettörténetnek, talán a valóban sokféle variációnak is köszönhető. A változatosság nem csupán az összetevőkben, de a torta küllemében is megmutatkozik. A babapiskótával körülbástyázott Malakovok ugyanis éppoly közkedveltek, mint az olasz tiramisura emlékeztető, ám kerek tortaformában tökéletesedő, körben tejszínhabbal bevont, csokoládéreszelékkel vagy épp őrölt, pirított mogyoróval, mandulaszeletekkel díszítettek.

 

Van, ahol a vaníliás-tejszínes krém kiegészítője csak málna lehet
Van, ahol a vaníliás-tejszínes krém kiegészítője csak málna lehet

 

A Malakov-torta készülhet piskótával vagy a sütő teljes mellőzésével. Ma már szinte kizárólag az utóbbi terjedt el. A kerek finomság alapját a készen vásárolt babapiskóta jelenti. A töltelék pedig hivatalosan bajorkrém és keményre vert tejszínhab, de előfordulnak a rumba áztatott piskótarétegek közé halmozott édes tejszínhabos variációk is. A nem kevés átalakulást magáénak tudható torta egyik komponensét, a bajorkrémet a 20. század második felétől a háztartásokban gyakran helyettesítik porból főzött vaníliapudinggal és tejszínhabbal (előfordult már, hogy takarékos időkben friss tejszín híján porból készült ez is). A torta állagának javítására pedig nem ritkán kerül némi zselatin is krémbe.

Bár az osztrák típusú Malakov-torta tetejéről nem hiányozhat a csokoládé, egyre inkább közkedveltek az édes, színes mázzal borított édességek is. Gazdag változataiban a pirított mandulának is helye van – akár a krémet is gazdagíthatja.

Az már világos, hogy Charlotte és Malakov a legkevésbé sem állnak távol egymástól, sőt sok országban keverednek is. Így aztán gyakran feltűnik a babapiskóta és a gazdag krém rétegei között friss vagy mélyhűtött gyümölcs (általában málna vagy eper, de almával, körtével, őszibarackkal, sőt banánkarikákkal is csodás), de van, aki színes, kandírozott gyümölcskockákkal, mazsolával gazdagítja a desszertet.

Európai bevándorlók vitték magukkal és alakították a receptjét a tengerentúlon is. Az 1930-as, sőt az ’50-es évek New York-i cukrászdáiban valóságos virágkorát élte a Charlotte-Malakov, ahol többnyire élénkpiros kandírozott cseresznyével díszítve kínálták a hófehér „orosz” finomságot.

Jóllehet vannak, akik esküsznek rá, hogy az igazi Malakov csakis vaníliakrémből, friss málnából és babapiskótából áll, tetején tejszínhabbal, az igazság az, hogy a gyümölcs a Charlotte Russe alkotórészének tekinthető, a Malakovban nem szerepelt. Egyes receptek persze a rumba áztatott mazsolát is elengedhetetlennek tartják, de az ízek és összetevők gazdagításában ki-ki nyugodtan engedje szabadon a fantáziáját!

 

A tejszínes, hófehér torta sok helyen eperrel készül
A tejszínes, hófehér torta sok helyen eperrel készül

 

Mindez csak azt mutatja, mennyire közkedvelt, és milyen sokféle felfogásban honosodott meg a világ majd’ minden részén.

Az eredeti osztrák ízvilágot idéző recept elkészítése nem bonyolult, a díszítés igényel csupán némi ügyességet – de ez egyszerűsíthető, ha a tiramisuhoz hasonlóan szögletes tálban állítjuk össze a desszertet, amiben aztán tálalhatjuk is.

Malakov-torta mandulával

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű levehető oldalú tortaformához:
30 dkg babapiskóta
½ l tej
1 csomag főzéssel készülő vaníliás pudingpor
5 dkg szobahőmérsékletű vaj
10 dkg porcukor
4 dl tejszín kemény habbá verve
8-10 evőkanál rum
3 dkg őrölt mandula
5 dkg pirított, szeletelt mandula
2 dkg csokoládéforgács

Elkészítés: A pudingporból a csomagoláson előírtaknak megfelelően ½ l tejjel, 5 dkg porcukorral sűrű krémet főzünk. Még melegen hozzáadjuk az 5 dkg vajat. Frissen tartó fóliával lefedve lehűtjük.
2 dl tejszínt kemény habbá verünk. Óvatosan elkeverjük a már kihűlt pudinggal.
A tortaformát kibéleljük frissen tartó fóliával úgy, hogy az aljára és a peremére egyaránt kerüljön. A tortaforma aljára annyi babapiskótát rakosgatunk, hogy befedjék az egész felületet – ha szükséges, néhányat törjünk kisebb darabokra. Locsoljuk meg 4-5 evőkanál rummal, szórjuk meg az őrölt mandula felével, majd halmozzunk rá kb. 1½ cm vastagon a krémből. Ismételjük meg a rétegezést. A tetejére kerülhet több krém is.
A tortát legalább 1, de inkább 2 órára tegyük hűtőszekrénybe. Ha megszilárdult, óvatosan vegyük le a tortaforma peremét, majd a fólia eltávolítása után helyezzük nagy desszertes tányérra vagy tortatálra. Verjük kemény habbá a maradék tejszínt (aki szeretné, 1 evőkanál porcukorral édesítheti). Csillagcsőrös habzsák segítségével dekoráljuk a torta oldalát és tetejét. 
Az oldalát borítsuk a pirított, szeletelt mandulával, a tetejére szórjunk csokoládéforgácsot. Hidegen kínáljuk.

Változat: Ugyanez a desszert készülhet szögletes üvegtálban. Ebben az esetben természetesen az oldalára nem kerül krém.

Friss vagy mélyhűtött bogyós gyümölcsökkel tovább gazdagítható a töltelék. A megadott mennyiséghez 20 dkg málnát vagy félbevágott epret számoljunk, amelyet a krémrétegek tetejére hintünk.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.