Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Málnás rizstorta

120 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 3 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg darált mogyoró
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 3 dkg reszelt étcsokoládé
  • A rizstöltelékhez:
  • 7,5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 kávéskanál vaj
  • 1 vaníliarúd
  • 2 ujjnyi citromhéj
  • 16 dkg kerekszemű rizs
  • 1 csomag (10g) zselatin
  • 5 dl tejszín
  • A díszítéshez:
  • 30 dkg málna
  • 2 csomag (20g) tortabevonó zselépor
  • 1,25 dl almalé
  • 1,25 dl édeskés bor
  • menta vagy citromfű levélke

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához agy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. Egyenként, óvatosan, lyukas fakanállal vagy kézi habverővel beledolgozzuk a tojássárgákat. A mogyorót, a zsemlemorzsát és a sütőport összekeverjük, apránként a krémhez adjuk, majd 2-3 részletben lazán beleforgatjuk a reszelt csokoládét is. Formába simítjuk a masszát, betesszük a sütőbe, és középső bordamagasságon 25 percig sütjük (tűpróba!). 5 percig a formában hagyjuk pihenni, majd rácsra fordítjuk, borítjuk, leemeljük róla a tortakarikát, a fém tortalapot és a sütőpapírt, hagyjuk teljesen kihűlni. (Egy kicsit összeesik.)

A rizstöltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, a vajjal, a vaníliarúddal és a citromhéjjal. A rizst enyhén sós, forrásban lévő, bő vízben 3 percig főzzük, lecsöpögtetjük, a tejhez adjuk, kevergetve puhára főzzük. Kidobjuk belőle a vaníliát és a citromhéjat, majd hideg vízbe állítva kihűtjük.

Közben a zselatint 1/2 dl hidegvízzel elkeverjük, és hagyjuk felpuhulni. A tejszínt kemény habbá verjük.

A kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral és befektetjük a tortalapot. A zselatint mérsékelt tűzön éppen csak felolvasztjuk. Gyors mozdulatokkal hozzákeverünk 11 kanál rizst, majd a massza egészéhez adjuk. Több részletben, kíméletesen beledolgozzuk a tejszínhabot, majd a formába simítjuk.

Letakarjuk és a hűtőben legalább 6 órán át (még jobb ha egész éjszakára) dermedni hagyjuk.

Körkörösen kirakjuk a torta tetejét málnaszemekkel. A tortabevonó zseléporból, 2,5 dl vízből, almaléből és borból (csomagoláson található elkészítési utasítás szerint) elkészítjük a zselét, majd középről kiindulva csigavonalban haladva egyenletesen bevonjuk vele a tortát, és további 1 órára hidegre tesszük.

Tálaláskor lehúzzuk a karikát a tortáról, lapos tálra csúsztatjuk, majd óvatosan lehúzzuk az oldaláról a sütőpapírcsíkot, és mentalevélkével díszítjük.

Megjegyzés

Más gyümölccsel is lehet készíteni, én pl. legközelebb barackkal fogom. =) Szerintem nagyon finom, egy szülinapi meglepi-partyn nagyon nagy sikere volt. - hanczy

Ezek is érdekelhetnek