A kevésbé kreatív vagy lelkes háziasszonyoknak sem szabad csüggedniük, hiszen ma már ezerféle formában találnak marcipánfigurákat az esküvői díszektől a legmenőbb rajzfilmfigurákig. Ők az egykori frutti-díszek méltán népszerű utódai, amelyet ma már bárki bátran használhat - nem csak ünnepi alkalmakra, hanem hétköznapi, mégis különleges fogások ízesítéséhez.
De lássuk csak, honnan származik a marcipán!
Ősét már a régi perzsák is ismerték, az ő marcipánjuk azonban még mandulával és mézzel dúsított étolajból készült, pár csepp rózsaolajjal illatosítva. Az első, a maihoz hasonló marcipánt Velencében kezdte árulni egy Badrut nevű cukrász az 1400-as években. Persze ez is mandulából készült, de már cukorral. Mivel a Szent Márk téren került forgalomba, méghozzá éppen Márkus napján, elnevezte Marci panisnak, azaz Márkus kenyerének. Igencsak ízlett a vevőinek, így aztán árulta másnap és azután is, és Márkus kenyerének hála, élete végéig nem volt többé kenyérgondja...
Elkészítése tulajdonképpen elég macerás és meglehetősen munkaigényes, bár nem bonyolult. Először is a mandula megtörése...
1. A földön kuporogva ujjainkra rá-rácsapva a kalapáccsal megtörjük a mandulát.
2. Ezután zubogó vízbe dobjuk 2-3 percre, majd leszűrjük. Ekkor sajgó ujjbegyeinket összeégetve lehúzzuk a barna bőrt a magocskákról, hogy hófehér mandulaszemeket kapjunk.
3. Langyos sütőben megszárítjuk, majd finommá daráljuk.
4. Küzdelemeink eredményét lemérjük, és ugyanannyi porcukorral elvegyítjük, 25 dkg mennyiséghez 1 tojásfehérjét adunk, majd gyúrni kezdjük. Eleinte kilátástalannak tűnik a dolog, de ne adjuk fel... Kezünk melegétől kioldódik a mandulaolaj, és szép lassan elkezd összeállni a massza. Vagyis: kész a marcipánunk!
Most már értitek, hogy miért olyan drága dolog a marcipán?
És hogy mit készíthetünk belőle? Aki kibírja, hogy azonnal nem falja fel, hihetetlen finomságokat alkothat a marcipánból! Például marcipángolyócskákat. Ehhez 10 dkg porcukrot és 20 dkg natúr marcipánmasszát összegyúrunk, hengert formázunk belőle, majd 16 darabkára vágjuk. Mogyorót vagy meggyet csomagolunk minden marcipándarabba, majd keserű kakaóban meghempergetjük. Mignonpapírba tesszük, és így kínáljuk.
Aki úgy ítéli, hogy kissé költséges és embertpróbáló a marcipán ekészítés, ám mégis odavan ezért az édességért, kipróbálhatja a hamis marcipánt. Sokkal egyszerűbb és persze egészen pénztárcabarát... 10 dkg kukoricalisztet 6 dl vízben sűrűre főzünk. Állni hagyjuk, hogy megkeményedjen. Közben 15 dkg krumplit héjában megfőzünk, még melegen áttörjük. Ezután összedolgozzuk a kukoricával, 20 dkg porcukorral és 20 dkg darált dióval, valamint 1 dl rummal. Kis gömböket formázunk belőle, majd kakaóba hempergetjük, és megkóstoljuk! Olyan lett, mint a marcipán?
Most pedig jöjjön néhány recept azoknak, akik máris kedvet kaptak valami látványos és ízletes marcipános finomsághoz!
Hozzávalók:
16 szem szilva
10 dkg fehér marcipán
A tésztához:
3 tojás
4 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tokaji aszú
6 dkg liszt
bő olaj a sütéshez
2 evőkanál fahéjas porcukor
Elkészítés: A szilvákat megmossuk, kettévágjuk és kimagozzuk. Minden mag helyére kis marcipándarabkát teszünk, majd összeillesztjük a szilvákat. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd beletesszük a bort és a lisztet. Simára keverjük, ha nagyon sűrű lenne, 1-2 kanál tejet adhatunk hozzá. Végül a tojáshabot is óvatosan beleforgatjuk a tésztába. Felforrósítjuk az olajat. A szilvákat megforgatjuk lisztben, majd a boros tésztamasszába mártjuk, végül a forró olajban kisütjük. Amikor kész, papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja. Fahéjas cukorral megszórjuk, ízlés szerinti gyümölcsöntettel tálalhatjuk.
Hozzávalók:
25 dkg rövid metélt
1 üveg magozott meggybefőtt
8 szikkadt zsemle
A zsemle áztatásához:
3 dl tej
4 dkg cukor
2 tojássárgája
A mártáshoz:
3 tojás
8 dkg cukor
5 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet őrölt fahéj
10 dkg fehér marcipán
1 citrom reszelt héja
1 dl tejföl
A tepsi kikenéséhez:
vaj
A díszítő habhoz:
2 tojásfehérje
4 dkg cukor
A tálaláshoz:
1 csomag főzés nélküli csokoládés pudingpor
porcukor
tetszőleges gyümölcs
Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd lehűtjük. A meggyet lecsepegtetjük. A zsemlék kalapját levágjuk, belsejüket kikaparjuk. A tejet meglangyosítjuk. A tojásokat (3+2) a felhasználási adagok szerint szétválasztjuk. A mártáshoz a 4 dkg cukorral a 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük. A marcipánt durvára lereszeljük. A mártáshoz a 3 tojássárgáját habosra keverjük a megmaradt cukorral (4 dkg) és a vajjal. Beletesszük a vaníliás cukrot, a fahéjat, a reszelt marcipánt, a lé nélküli meggyet, csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, és a tejfölt. Összekeverjük. A kifőtt tésztát hozzáadjuk a mártáshoz, összeforgatjuk, és óvatosan belekeverjük a tojáshabot is. A zsemlék áztatásához a 2 tojássárgáját összekeverjük a cukorral és a tejjel, a zsemléket megforgatjuk benne. A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal. A zsemléket megtöltjük a tésztás masszával, és tűzálló tálba egymás mellé rakjuk őket. Az előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Mialatt sül, a megmaradt 2 tojásfehérjéből 4 dkg cukorral nagyon kemény habot verünk. Amikor kivettük a töltött zsemléket a sütőből, a készüléket 200 C-fokra felhevítjük. A zsemlék tetejére rátesszük a habot, és pár percre visszatesszük a forró sütőbe, amíg a tetejük megpirul. Közben az öntethez a pudingport a megadott módon kikeverjük, a visszamaradt meggylevet is hozzáadjuk. A zsemléket forrón, a porcukorral megszórva, tetszőleges gyümölcsökkel díszítve, az öntettel együtt tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.