Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tejszínből készül, de sokkal krémesebb, gazdagabb, teltebb, selymesebb, simább. Ne fokozzuk tovább: ez az ezerarcú csoda! A diétázók most forduljanak el, kattintsanak máshova!

Aki szereti a tejszínt és a vajat, a mascarponét is imádja. Brutális finomság, bár önmagában kevéssé értelmezhető. Tejszínből készül, préselés nélkül, zsírtartalma 50% körüli. Ez bizony magas, de pont ez a zsírosság oldja ki a fűszerek aromáját, ettől krémes és ellenállhatatlan a vele készült étel.

 

Elronthatatlan és ellenállhatatlan, igazi téli desszert
Elronthatatlan és ellenállhatatlan, igazi téli desszert

 

Semlegesnek mondható íze miatt ezerféle módon felhasználható. Egy kanál belőle bármilyen ragulevest vagy főzeléket krémessé, simává tesz, de különféle sós krémeket is készíthetünk belőle akár szósznak, akár mártogatósnak. Erős illatú és ízű sajtokat is kikeverhetünk vele, lágyíthatunk, selymesíthetünk vele különféle ízeket.

Minden bizonnyal a tiramisu tette ismerté, selymességének a kávé, az amaretto és a piskóta kiváltképp jól áll. De megkockáztatom, hogy az alábbi receptet is bátran készíthetjük tiramisuként. Az a kis piskóta nem fog ártani, a banán, kardamom és mokka hármasát pedig kötelező kipróbálni!

Kardamomos banánkompót mokkás mascarponekrémmel

 

Banán, kávé, mascarpone - kardamommal megőrjítve
Banán, kávé, mascarpone - kardamommal megőrjítve

Hozzávalók:
4 banán
10 dkg cukor
1 dl víz
fél citrom
1 mokkáskanál őrölt kardamamom
50 dkg mascarpone
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál instant kávé 1 evőkanál vízzel elkeverve
1 cl kávélikőr

Elkészítés: A banánt megpucoljuk, felkarikázzuk, meglocsoljuk fél citrom levével. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük 1 dl vízzel, belerakjuk a banánt és a kardamomot, egyet forralunk rajta, lehúzzuk, hozzáadjuk a kávélikőrt, félretesszük.

A mascarponét kikeverjük a porcukorral és a vízzel elkevert instant kávéval, majd a banánkompóttal rétegezve poharakba, tálkákba rendezzük.

Én fél órát állni hagynám, de a türelmetlenek azonnal neki is kezdhetnek.

Természetesen ebben a receptben is – mint mindegyikben – lehet játszani az alapanyagokkal és a fűszerezéssel. Mivel én magam is folyton kísérletezgetek, örülök, ha mások is szabadon használják a recepteket.

 

A kávé kardamommal klasszikus, érdemes a banánnal és a mascarponéval együtt is kipróbálni!
A kávé kardamommal klasszikus, érdemes a banánnal és a mascarponéval együtt is kipróbálni!

 

És akkor néhány ötlet…

Ha kávékrémet készítünk, de szeretnénk, hogy a krém fehér maradjon, a tejszínt felforraljuk, beletesszük a kávészemeket, és egy éjszakára letakarva hidegre tesszük. Másnap leszűrjük. Használhatunk tejet is. Ebben a receptben mondjuk nincs tejszín, de kiválthatjuk a mascarpone egy kis részét tejszínnel, amit majd másnap felverve adunk a sajtkrémhez.

A kardamom nagyon különleges fűszer, nálunk sajnos még kevéssé használják. Indiából és Afrikából származik. Az illóolaj a legfontosabb alkotórésze. A zöld héjban megbúvó magok illatosak, a héjat le kell fejteni, a magokat összezúzni. Frissen, mozsárban zúzva az igazi! Létezik fekete és fehér változata is, de az ínyencek a zöldre esküsznek. A kávéhoz nagyon illik, arab és keleti országokban sok helyen kapunk kardamomos kávét. De húsokhoz, rizshez, kolbászokhoz, likőrökhöz, curryhez is kitűnő fűszer. Ráadásul az emésztést javítja, gátolja a puffadást, serkenti a szív működését.

A banán nálunk leginkább desszertként szerepel, de sok helyen köretként is fogyasztják. Rengeteg fajtája van, főleg a sokkal semlegesebb, kevéssé édes fajták kerülnek főételekbe. De nyugodtan lecserélhetjük ebben a receptben más gyümölcsre is. Használjuk ki a szezon kínálatát és kreativitásunkat is!

Mascarponés receptek a Mindmegettén >>>

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.