Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mákos guba  recept
Mákos guba
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Ez is egy olyan nyilem-nyalom dolog, afféle úri huncutság, ami ha a tiramisu álcájába rejtezik, akkor már hajlamosak vagyunk elfogadni, de az önálló létjogosultságért még küzdenie kell a magyar gasztronómia csataterén. Pedig, pedig...

Lombardiából származik, a 16. század végén kezdték el önálló termékként kezelni ezt az anyagot. A lefölözött tejet íróval gazdagították, borkősavval kezelték, és az így született anyagot nevezték el mascarponénak. Eredetileg bivalytejből készült, ma inkább a tehéntej-alapú mascarpone az elterjedtebb.

Bár a legtöbb esetben krémsajtként aposztrofálják, én a magam részéről jobban kedvelem a tejszínkrém elnevezést. Úgy érzem, ez közelebb áll a mascarpone finomságához.

 

A mascarponéból készülő krémek linzerkosárkába, tortába vagy piskótatekercsbe töltve is isteniek
A mascarponéból készülő krémek linzerkosárkába, tortába vagy piskótatekercsbe töltve is isteniek

 

A mascarpone szinte bármihez használhatjuk. A megszokott olasz édességek mellett a tejszínes krém alternatívájaként is nagyszerű, vagy tortákba tölteléknek, de megállja a helyét fagylaltokban, remekül harmonizál a zöldségekkel, kiválóan képes összefogni a mártásba szánt alapanyagainkat.

Édesen

 

Gyümölcsökkel, kompóttal rétegezve egy kis vaníliás mascarpone mennyei desszert
Gyümölcsökkel, kompóttal rétegezve egy kis vaníliás mascarpone mennyei desszert

 

 

A pohárkrémekben az is jó, hogy végtelenül variábilisak. Bármilyen szezonális gyümölcsre rá lehet kanalazni a tojással, cukorral kikevert, tojáshabbal fellazított krémet. Nyáron friss eperrel, málnával, szederrel tálaljuk, télen karamellöntettel vagy déligyümölcsökkel, esetleg jó minőségű házi dzsemmel is kínálhatjuk. Magát a krémet ízesíthetjük kakaóval, fehér csokoládéval, valamilyen likőrrel (pl. Cointreau).

Aztán persze ott a tiramisu, ami tényleg az egekbe emeli az embert, ha jó alapanyagokból, kellő odafigyeléssel van elkészítve. Ez persze minden ételre áll, de a tiramisu készítésénél minden mozzanatnak jelentősége van. Milyen a kávé, amaretto-likőrt adunk-e hozzá, milyen piskótával dolgozunk, s az mennyi kávét szívott magába a mi engedélyünkkel. Arról nem is beszélve, hogy az ízek összeéréséhez néhány órányi hűtőben való pihenésre minimum szüksége van.

Sósan

Az édes felhasználás mellett én szívesen adom tejszín helyett a húsokhoz. A zöldfűszerekkel illatosított, kicsit megpirított húsok (legyen az csirkemell vagy tarjaszelet) boldogan kerülnek szimbiózisba a mascarponéval.

 

Egy kis fűszerrel megbolondítva gyors és remek szendvicskrém vagy mártogatós is lehet
Egy kis fűszerrel megbolondítva gyors és remek szendvicskrém vagy mártogatós is lehet

 

A zöldséges ételek esetében is nagyon kellemes állagot biztosít, jó társítható sütőtökkel, cukkinivel vagy egy nagyobb adag dinsztelt gombával. A húsos olasz szalonnának is jót tesz, ha egy kevés tejszínkrémmel összekeverve kerül az kifőzött tésztára. Bátrabbak rizottóhoz is kipróbálhatják.

 

A rizottót is krémesebbé teszi néhány kanál mascarpone
A rizottót is krémesebbé teszi néhány kanál mascarpone

 

Abban az esetben, ha mascarponéval sűrítjük a étel, sokkal kevesebb zsiradékra van szükség, mert a tejszínkrém zsírtartalma igen magas, 70 % körül mozog. A mascarpone eltarthatósága korlátozott, így feltétlenül a lejárati dátum előtt használjuk fel, és a kibontott dobozt ne sokáig őrizgessük a hűtőben.

Mivel semleges ízű, így a variációk száma végtelen. Nagyon mellényúlni nem lehet, így érdemes kísérletezgetni!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.