Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Mákos guba  recept
Mákos guba
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A cukorbetegség leggyakoribb szövődményei az érrendszeri problémák. A megelőzés egyik eszköze a mediterrán étrend követése lehet.

A növényi eredetű élelmiszerek adják a meghatározó alapot: gabonafélék, friss zöldségek, gyümölcsök. A mediterrán konyha legnépszerűbb zöldségei: cukkini, padlizsán, különféle színű húsos paprikák, paradicsom, fokhagyma, articsóka, spárga. Nagy részét nyersen, aprítva, öntet és dresszing nélkül is fogyasztják. A saláták gyakori alapanyaga a paradicsom, az olajbogyó, fűszerek közül a bazsalikom.

A leggyakoribb zsiradékféle az olívaolaj, amely nagymennyiségű antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz. Bizonyos jelek arra utalnak, hogy az extraszűz olívaolaj használata képes csökkenteni a „rossz” koleszterin szintjét.

A köretekben, salátákban, desszertekben gyakran előforduló olajos magvak (fenyő- és szezámmag, mogyoró, mandula, dió) is igen értékesek, magas rost- és ásványianyag-tartalmuk miatt.

A gyümölcsök közül legkedveltebb a dinnye, a narancs, a barackfélék, az eper, a szilva, a meggy és a cseresznye. Ezek mennyiségére azonban - cukortartalmuk miatt - a cukorbetegeknek érdemes odafigyelni!

Az állati eredetű termékek közül hangsúlyt kapnak a különféle sajtok, melyeket az egyes fogások között is gyümölcsökkel fogyasztanak. A húsok – halak, sovány szárnyasok, kevésbé a vöröshúsok– zöldségekkel a kiegyensúlyozott táplálkozás kritériumának is megfelelnek.

A tészták alapanyaga a durum búza, melynek rosttartalma jóval magasabb, mint a hagyományos búzáé. A durum tésztából fogyasztható 5 dkg-nyi száraz tészta jobban megduzzad főzéskor, és nemcsak kevésbé emeli az étkezés utáni vércukorszintet, de többnek is látszik a tányéron.


És akkor most következzenek a mediterrán receptek!

Cukkinikrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg cukkini
1 erőleveskocka
2 gerezd fokhagyma
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1,5 dkg margarin
1 evőkanál liszt
5 dkg vöröshagyma
1 dl tejföl (12 %)
Elkészítés: A cukkiniból 40 dkg-t feltesszük főni 1 liter, a leveskockával, a fokhagymával, a szerecsendióval és sóval ízesített vízzel. A felforrósított margarinon a lisztet halvány sárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és üvegesre megpároljuk. A megfőtt cukkinihoz keverjük a hagymás rántást. Behabarjuk a tejföllel, ízlés szerint borsozzuk, majd összeturmixoljuk. A maradék cukkinit csíkokra vágjuk és levesbetétként belefőzzük.

Energia: 472 kJ/113 kcal
Szénhidrát: 9,8 g


Olaszos párolt csirke

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg csirkemellfilé
2 evőkanál olívaolaj
5 dkg vöröshagyma
25 dkg sárgarépa
15 dkg fehérrépa
5 dkg zellergumó
1 kávéskanál szárított oregánó
3 evőkanál sűrített paradicsom
1 dl száraz vörösbor
Elkészítés: A csirkemellet kb. 5 dekás darabokra vágjuk, megsózzuk, és a felforrósított olajban elősütjük, kiszedjük, félretesszük. A maradék olajon átfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát és a kis hasábokra vágott zöldséget. Megszórjuk az oregánóval, hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, összepirítjuk, majd hozzáöntjük a vörösbort. Beletesszük az elősütött húst, kevés vízzel felöntve, fedő alatt puhára pároljuk.

Energia: 907 kJ/217 kcal
Szénhidrát: 11,4 g


Görög sertésragu
Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál olívaolaj
10 dkg vöröshagyma
30 dkg sovány sertéscomb
1 kávéskanál szárított rozmaring
1-2 gerezd fokhagyma
15 dkg gomba
20 dkg zöldpaprika
10 dkg paradicsom
15 dkg ecetes uborka
25 dkg zöldbab
1/2 csokor petrezselyem
1-2 kávéskanál citromlé
Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát a felhevített olajon átfuttatjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, és erős lángon átpirítjuk, a rozmaringgal és sóval őrölt borssal ízesítjük, majd kevés vízzel felengedve, fedő alatt pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, beletesszük a zúzott fokhagymát, a felszeletelt gombát, a karikára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, uborkát és a kisebb darabokra vágott zöldbabot. A finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük, majd kevés vizet ráöntve puhára pároljuk. Tálalás előtt citromlével ízesítjük. Egytálételként fogyasztjuk.

Energia :1030 kJ/246 kcal
Szénhidrát: 10,3 g


Padlizsán paradicsommal, gombával
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg padlizsán
30 dkg paradicsom
10 dkg laskagomba
3 ek. olívaolaj
1/2 csokor petrezselyem
10 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A meghámozott padlizsánt, a paradicsomot és a gombát kockákra vágjuk. Az olaj felét felforrósítjuk, a padlizsánt átfuttatjuk rajta, sózzuk, meghintjük 1 mokkáskanál frissen őrölt borssal és a finomra vágott petrezselyem felét, majd fedő alatt puhára pároljuk. Az olaj másik felében az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, beletesszük a gombát, és erős tűzön pirítjuk. Ha félig kész, hozzáadjuk a paradicsomot és a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, óvatosan összekeverjük és időnként rázogatva tovább pirítjuk. Amikor elkészült, összekeverjük a padlizsánnal, és 1-2 percig együtt pirítjuk. A maradék petrezselyemmel meghintve, melegen tálaljuk.

Energia: 510 kJ/122 kcal
Szénhidrát: 12,7 g


Sült vegyes zöldség köret
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg padlizsán (vagy cukkini)
2 evőkanál olívaolaj
20 dkg vöröshagyma
20 dkg gomba
15 dkg piros és zöld húsú paprika
2 evőkanál frissen vágott bazsalikom
1 dl zöldségleves, kockából
Elkészítés: A megmosott padlizsánt héjastól karikára vágva gyengén lesózzuk, kicsit állni hagyjuk. Hússütőben (nagyobb az alapfelülete) az olajat felmelegítjük, beletesszük a lesózott padlizsánt a cikkekre vágott többi zöldséggel együtt, megszórjuk a bazsalikommal meg őrölt borssal, és rózsaszínre pirítjuk. Ezután a zöldséglevessel (vagy vízzel) felöntve tovább pároljuk , majd újra lepirítva melegen tálaljuk.

Energia: 700 kJ/167 kcal
Szénhidrát: 19 g


Francia fejes saláta
Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál olívaolaj
1/2 citrom leve
1/2 csokor snidling
1 csipetnyi szárított citromfű
1 kávéskanál mustár
2 kis fej saláta
Elkészítés: Az olajat vékony sugárban a citromléhez keverjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát, a citromfüvet, a mustárt, kevés sót és kb. 1 dl vizet. Közvetlenül a tálalás előtt ebben forgatjuk meg az alaposan leszárított és kisebb darabokra tépett fejessaláta-leveleket.

Energia: 243 kJ/58 kcal
Szénhidrát: 2,2 g


Olaszos fejes saláta
Hozzávalók 4 személyre:
1 citrom leve
2 evőkanál olívaolaj
5 szem kapribogyó
5 levél citromfű
2 kis fej saláta
Elkészítés: A citromléhez egyenletesen hozzákeverjük az olajat. Az apróra vágott kapribogyóval és citromfűvel, kevés sóval ízesítjük. A megmosott, alaposan leszárított és kisebb darabokra tépett salátaleveleket egy mély üveg- vagy porcelántálba tesszük, leöntjük az öntettel, megforgatjuk, és azonnal tálaljuk.

Energia: 318 kJ/76 kcal
Szénhidrát: 2,2 g


Görög saláta
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg paradicsom
1 zöldpaprika
40 dkg kígyóuborka
3 szál újhagyma
3 evőkanál magozott olajbogyó
2 evőkanál borecet
3 evőkanál olívaolaj
20 dkg feta vagy gomolysajt
Elkészítés: A paradicsomokat kisebb kockákra, a zöldpaprikát 2x2 cm-es darabokra vágjuk. Az uborkát hosszába negyedelve vékony cikkekre, az újhagymát és az olajbogyót vékony karikákra daraboljuk. A paradicsomot az uborkával, a paprikával, a hagymával és az olajbogyóval elkeverjük, a borecettel és az olajjal meglocsoljuk. Lazán átforgatjuk, majd a kisebb kockákra vágott feta sajttal megszórjuk.

Energia: 974 kJ/233 kcal
Szénhidrát: 7,8 g

Mediterrán saláta
Hozzávalók 4 személyre:
2 fej saláta
15 dkg paradicsom
40 dkg kígyóuborka
10 dkg sárgarépa
2 zöldpaprika
1 citrom leve
2 evőkanál vágott friss petrezselyem
2 kávéskanál édesítő
Elkészítés: A saláta nagyobb leveleivel kibélelünk egy salátástálat, a többi levelet laskára vágjuk. A zöldféléket vékony karikákra vágjuk, meglocsoljuk a citromlében elkevert édesítőporral. Lazán hozzákeverjük a salátavagdalékot is, majd az egészet a salátával bélelt tálba tesszük. Megszórjuk a petrezselyemmel, és összeérleljük.

Energia: 206 kJ/49 kcal
Szénhidrát: 8,8 g


Olasz káposztasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg fejes káposzta
2 nagyobb narancs
1 kis fej saláta
A narancsos öntethez:
1 nagyobb narancs
1 citrom
2 evőkanál olívaolaj
2 kávéskanál édesítő
Elkészítés: A káposztát vékony metéltre, a 2 narancsot gerezdekre szedve szeletekre vágjuk, a salátaleveleket kisebb darabokra tépkedjük és lazán összekeverjük. Leöntjük a páclével, majd hűtőszekrényben érleljük tálalásig.
Narancsos salátaöntet: A narancs és a citrom levét kicsavarjuk, húsát kikaparjuk, összedolgozzuk az olajjal, az édesítőporral és kevés sóval. Ízlés szerint egy csipet reszelt narancshéjat is tehetünk bele. Ha szükséges, kevés vízzel hígítjuk.

Energia: 432 kJ/103 kcal
Szénhidrát: 11,1 g


Paradicsomos mozzarella I.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg paradicsom
25 dkg mozzarella
1 közepes fej lilahagyma
8 szelet kenyér (2 dkg/db)
2 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál fűszerecet
2 kávéskanál vágott friss bazsalikom
Elkészítés: A paradicsomot, a mozzarellát és a hagymát vékonyan felszeleteljük. A kenyérszeleteket olajjal megkenjük, és előmelegített grillben vagy sütőben megpirítjuk. A kenyérre paradicsomot, erre sajtszeletet, majd hagymakarikákat fektetünk, kevés ecettel megkenjük, és a bazsalikommal megszórva azonnal tálaljuk.

Energia: 1245 kJ/298 kcal
Szénhidrát: 24 g


Paradicsomos mozzarella II.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg paradicsom
25 dkg mozzarella
4 mokkáskanál borecet
4 mokkáskanál olívaolaj
2 mokkáskanál őrölt bazsalikom
Elkészítés: A paradicsomot és a mozzarellát vékony karikákra vágjuk. Négy tányéron felváltva, egymást félig fedve körbe rétegezzük. Megöntözzük a borecettel és az olívaolajjal. Az őrölt bazsalikommal megszórva tálaljuk.

Energia: 782 kJ/187 kcal
Szénhidrát: 5 g

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.