Kozáksapka recept
Kozáksapka
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Lencseleves gazdagon recept
Lencseleves gazdagon
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Klasszikus korhelyleves recept
Klasszikus korhelyleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Újévi lencsefőzelék recept
Újévi lencsefőzelék
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Salátának hívjuk, pedig hagyományos értelemben nem is saláta, sokkal inkább valamiféle krém, amit előételként pirítóssal vagy pitával, főételként viszont grill húsok köreteként is fogyaszthatunk.

A padlizsánkrémek, padlizsánkaviárok, vineták vagy padlizsánsaláták számtalan fajtája ismert a Közel-Kelettől egészen Európa nyugati csücskéig, sőt a Földközi-tenger déli vidékén, Észak-Afrikában is mindenhol készítik, persze saját ízviláguk és konyhájuk szerint fűszerezve. Bármilyen változatot kóstolunk, mindig rá kell döbbennünk: micsoda kreativitás és nagyszerűség lakik az emberben, hogy ennyi féle finomságot képes készíteni egyetlen zöldségből, ráadásul a kiegészítők is sok helyen hasonlóak (paradicsom, hagyma, fokhagyma, olaj).

A padlizsánkrém szezonban olcsó, elkészítése egyszerű, ezer módon fűszerezhető
A padlizsánkrém szezonban olcsó, elkészítése egyszerű, ezer módon fűszerezhető

Most három – talán kevésbé ismert – recept következik, egy marokkói, egy algériai és egy szicíliai, mindhárom zseniális, szerintünk igencsak érdemes kipróbálni, hogy készül a padlizsánsaláta a Földközi-tengeren innen és túl!

Zaalouk – marokkói padlizsánsaláta

Gyakran fogyasztják előételként hidegen, de halak, bárányból készült húsgombócok mellé is melegen. Ahány ház, annyi recept – igaz erre a fogásra is, mindenkinek megvan a maga jól bevált recepttúrája. Van, ahol kevésbé paradicsomosan készül, és citrom is kerül bele, máshol a paradicsom adja meg a karakterét, de sült paprikát is tesznek bele sok helyen. A legtöbb receptből nem maradhat ki a ras-el-hanout marokkói fűszerkeverék sem, ezzel is érdemes kipróbálni.

Zaalouk - paradicsomos padlizsánsaláta, ahogy Marokkóban készítik
Zaalouk - paradicsomos padlizsánsaláta, ahogy Marokkóban készítik

Hozzávalók:
1 szép nagy padlizsán
3 paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika
1 kávéskanál őrölt kömény

bors
olívaolaj
petrezselyem
koriander

Elkészítés: Megmossuk, majd felkockázzuk a padlizsánt, és sós, forró vízben kb. 20 percig főzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, majd ha kihűlt, kinyomkodjuk.
A paradicsomok héját forró vízbe mártva lehúzzuk, majd felkockázzuk a húsukat, és kevés olívaolajjal, sóval, borssal, a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával, a köménnyel és az aprított petrezselyemmel szósszá főzzük 10-15 perc alatt.
Ezután hozzáadjuk a padlizsánt, és még 10-15 percig együtt főzzük. Össze is törhetjük villával, ha pépesebben szeretjük, végül lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük az aprított koriandert.
Hidegen is fogyaszthatjuk krémként, melegen pedig grill húsok vagy halak mellé mártásként adhatjuk.

Caponata – szicíliai padlizsánsaláta

Olaszország déli felén mindenfelé készítik különféle változatban, változó alapanyagokkal, Szicíliában kikerülhetetlen előétel. Ami biztos: padlizsán, paradicsom, hagyma, olívabogyó, fokhagyma, bazsalikom és zeller. Ami változhat: mazsola, fenyőmag, húsos paprika, kapribogyó… Leginkább előételként fogyasztják, bruschettaként.

Készíthetjük a caponatát darabosabbra salátának, vagy pürésebbre krémnek
Készíthetjük a caponatát darabosabbra salátának, vagy pürésebbre krémnek

Hozzávalók:
1 szép padlizsán
4-5 szál angolzeller
1 fej hagyma
3 paradicsom
1 marék olajbogyó
1 marék mazsola
1/2 marék fenyőmag
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál cukor
1 evőkanál borecet
2 evőkanál kapribogyó
1 marék friss bazsalikom
olívaolaj

Elkészítés: A padlizsánt apróra felkockázzuk, besózzuk, és 1 órát állni hagyjuk, majd leöblítjük, lecsöpögtetjük. Közben a hagymát félbevágjuk, vízbe tesszük fél órára, majd utána finomra vágjuk. A szárzellert felkarikázzuk. A paradicsom héját forró vízbe mártva lehúzzuk, majd felkockázzuk.
Kevés olívaolajon elkezdjük pirítani a padlizsánt és a zellert, egy másik edényben pedig a hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomot. Amikor elfőtte a levét, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a zelleres padlizsánt, a beáztatott mazsolát, pici cukrot, ecetet és a kapribogyót. Néhány perc alatt összefőzzük, közben a fenyőmagot száraz serpenyőben kissé megpirítjuk.
A tűzről lehúzva a padlizsános raguhoz adjuk a fenyőmagot és a finomra vágott bazsalikomot, és langyosra vagy hidegre hűlve tálaljuk pirítóson.

Caponata - a padlizsán mellett a zeller a lelke
Caponata - a padlizsán mellett a zeller a lelke
Padlizsán maslok - algériai padlizsánsaláta

Nagyon egyszerű és népszerű előétel, különlegességét a füstös íz adja, mivel a padlizsánt egyben grillen vagy platnin sütik. Az alábbi padlizsánkrém alapreceptet sok változatban készítik, kerülhet bele kevés citrom vagy ecet, de gyakran sütnek húsos paprikát is a padlizsán mellett, majd ennek a húsát is belekeverik a salátába.

Algériai padlizsánsaláta - füstösre sült padlizsánból
Algériai padlizsánsaláta - füstösre sült padlizsánból

Hozzávalók:
1 szép padlizsán
2 közepes paradicsom
1 kis fej lilahagyma
1 csokor petrezselyem

bors
olívaolaj

Elkészítés: A padlizsánt grillen, platnin vagy kemencében megsütjük. Fontos a sütés módja, mert a saláta lényegét a füstös íz adja. Ha puhára sült, a szenes héjat lefejtjük, a húst pedig kis hűlés után felkockázzuk.
Hozzáadjuk az apróra kockázott paradicsomot, a szálasra vágott lilahagymát, a finomra aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal.
1-2 órát hagyjuk érni az ízeket, majd pirítóssal vagy pitával tálaljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.