Az olaszok frittatája és spanyol unokatestvére, a tortilla gazdag és tartalmas fogások, amelyeket a kedvünknek, a szezonnak és a hűtő-kamra tartalmának függvényében ügyesen és könnyen variálhatunk.
A frittata és a tortilla alapvetően nem más, mint egy vastagra hagyott omlett, ahol nem a félbe hajtott tojáslepénybe kerül a töltelék, hanem a tojással együtt sül meg. A hagyományos olasz frittata a nagyböjt egyik fontos fogása volt, így az omlett előtti időkre visszanyúló történelme során főleg húsmentes változatok születtek belőle, általában zöldséggel készítették, s kevés sajttal egészítették ki.
A legjobb dolog, ami a tojássl történhet >>>
Az olasz omlett főzési/sütési ideje jóval hosszabb, mint a klasszikus francia omletté, s ennek az az oka, hogy a serpenyőbe öntött, ott nagyjából átsütött tojásos étel rövidebb-hosszabb időre sütőbe vagy kemencébe kerül még, ott nyeri el végső állagát.
Cukkinis frittata receptünket itt találod >>>
A frittata receptek – a cucina povera legtöbb fogásához hasonlatosan – viszonylag egyszerűek és kevés alapanyagra korlátozódnak, de őszintén szólva ma már csak a képzeletünk szab határt annak, hogy mit szeretnénk néhány tojással összesütni. Vannak szabályok, amelyek betartása mellett szinte bármit az omlettünkbe tehetünk. Fontos például, hogy túl szaftos, vizes alapanyag ne kerüljön az ételbe, nem áztassa el. Így például, ha paradicsommal szeretnénk dolgozni, javasolt elősütni, lecsöpögtetni, vagy szárított paradicsommal készíteni az ételt. Ugyanez igaz a spenótra is, amit a felhasználás előtt célszerű megfonnyasztani.
Ricottás frittata receptet néz meg itt >>>
A tavaszi időszakban jó választás lehet a blansírozott spárgával készített frittata, de kolbásszal, sonkával, különféle sajtokkal is gazdagíthatjuk a felvert tojást, amit leggyakrabban fokhagymával, borssal, friss zöld fűszerekkel és szerecsendióval fűszereznek. A frittatát készíthetjük lesütött padlizsánnal, cukkinivel is, így például kitűnő reggeli vagy ebéd lehet az előző napi grillezésnél maradt zöldségekből.
Frittata burgonyával, kolbásszal: itt nézd meg >>>
A krumpli szintén nagyon jó helyen van a frittatában, de a krumplis omlett azért a spanyoloké, így ha ebbe az irányba kanyarítjuk az ételünket az már inkább tortilla. A tortilla nem csak nevében különbözik a frittatától, hanem készítési módjában is. Bár a spanyoloknál szintén van rá példa, hogy sütőben fejezik be ezt az ételt, a legtöbb esetben a vékony szeletekre vágott, - a serpenyőben kevés olajon és hagymán előpárolt/sütött - krumplival összesütött tortillát átfordítják a serpenyőben, majd a mindkét felén sült ételt tálalják.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.