Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A tavasz első hírnöke a medvehagyma, amely az évek folyamán olyan népszerűségre tett szert, hogy bizonyos élőhelyeit már védelem alá is vonták. Szerencsére sok helyütt és bőven terem, így március elejétől piacokon és kisebb-nagyobb hiperszuperekben is hozzá lehet jutni a csokorba szedett zöld levelekhez. A medvehagyma kitűnő alapanyag, nem véletlen, hogy a teljes ismeretlenségből ilyen sokra vitte. Számtalan fogásba belekomponálható, friss, fokhagymás íze magában hordozza a tavaszi zöldek ígéretét.

A medvehagymával kapcsolatban minden szezonban elhangzik, de nem lehet elégszer elmondani: levelei erőteljesen hasonlítanak a gyöngyvirág zöldjéhez, amely mérgező, úgyhogy csak óvatosan a szedésével és a piacon vásárolt bokrétákat is érdemes átvizsgálni, mielőtt fölszecskázzuk a különféle fogásainkba.

Krémekbe, kencékbe

A medvehagyma felhasználása rendkívül széleskörű. Nagyon jó fűszere a különféle kencéknek, a vékony csíkokra vágott zöldet tehetjük körözöttbe vagy más sajtkrémekbe, de tojáskrémet, halkrémeket is nyugodtan ízesíthetünk vele. Minden olyan kencébe jó, amelyben eredetileg fokhagyma vagy snidling viszi a prímet. A medvehagymával nem feltétlen kell felváltani ezeket, nyugodtan kerülhet mindkét „hagymából” az ételünkbe.

Sülve-főve-nyersen

A különféle krémlevesek világában is könnyen megállja a helyét a hagymánk, sőt külön, neki dedikált krémlevest is alkothatunk . Főzve, párolva, sütve nagyobb mennyiséget is elfogyaszthatunk, nyers állapotában viszont óvatosan bánjunk vele, gyomor- és epebántalmakat is tud okozni, ha csokorszám faljuk magában. A különféle krémlevesekbe nem csak belefőzhetjük, hanem dekoráláshoz is használhatjuk, illetve készíthetünk medvehagymás olajat vagy pestót , amivel csak finoman meg kell húznunk a krémlevesünk tetejét.

Főételek medvehagymával

Medvehagymával ízesített olajjal fűszerezhetjük a főzelékeinket, pácolhatunk vagy süthetünk benne húst is. A medvehagyma leveleit felhasználhatjuk különféle töltelékek készítéséhez. Az egytálételeinkhez alkotott darált húsos töltelékekbe is nyugodtan kerülhet egy kevés, de a töltött padlizsán vagy épp a töltött gomba szintén izgalmassá tehető egy kis medvehagymával. A töltött csirkéhez készített masszába apríthatunk belőle, sőt a sima fasírozott is üde, friss árnyalatot kap, ha egy negyed csokornyi medvehagymalevelet adunk a húshoz.

Tésztaételek

A medvehagymás olajjal készíthetünk egyszerűbb és bonyolultabb tésztaételeket. A rakott tésztában jó helyen lehetnek a frissen leszedett levelek, készíthetünk medvehagymás friss tésztát vagy házi gnocchit is. Friss zöld fűszerünkkel megtűzdelhetjük az egyben sütött hús alá rendezett zöldségágyat.

Kelt tészták és péksütemények

A kelt tészták világában szintén megvan a medvehagyma előkelő helye. Apróra vágott medvehagymával pogácsákat készíthetünk . A legfinomabb pogácsához érdemes egy kis olvasztott vajba forgatni a felszeletelt leveleket, majd a tésztát – a töpörtyűhöz hasonlóan – hajtogatva, medvehagymás vajjal kenegetve elkészíteni.

A kiflik, kenyerek, zsemlék világában szintén van létjogosultsága a medvehagymának, célszerű kipróbálni a medvehagymás, paprikás stanglit, a medvehagymával ízesített perecet vagy épp a finoman fűszeres, medvehagymás kenyeret .

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.