Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Minestrone recept
Minestrone
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A sajttorta mostanság az egyik legnépszerűbb desszert. Nem véletlen, hiszen rengeteg fajtája létezik a világon, a krémestől a csokisig, a gyümölcsöstől a karamellesig.

Gyakorló háziasszonyokkal hosszú és érdekes vitákat bonyolíthatunk a helyes alapanyag-választásról, a sütés módjáról, a járulékos hozzávalókról, a formájáról és a receptek különböző fajtáiról. Van, aki az amerikaira esküszik, van, aki a svédre, van, aki a kekszalapúra, van, aki csak omlós tésztával tudja elképzelni. Némelyek sütik, mások sütés nélkül készítik. Egyben viszont talán mindenki egyetért: sajttortát készíteni izgalmas hálás és feladat.

 

A meggy és a mákos klasszikusan jó páros
A meggy és a mákos klasszikusan jó páros

 

Én egy olyan variációt készítettem, amelyik tartalmazza a két kedvenc és gyakorta használt alapanyagomat: a mákot és a meggyet.

Meggyes-mákos sajttorta

 

Bátran variálható más gyümölcsökkel is!
Bátran variálható más gyümölcsökkel is!

Hozzávalók:
25 dkg liszt
30 dkg vaj
28,5 dkg cukor
csipet só
1 tojássárgája
20 dkg darált mák
1 dl tej
2 egész tojás
50 dkg túró vagy krémsajt
1 csomag vaníliás pudingpor
reszelt citromhéj
1 evőkanál citromlé
70 dkg meggy
porcukor a tetejére
vaj a forma kikenéséhez

Elkészítése: 1. A tésztához a lisztet, 12,5 dkg vajat, 6 dkg cukrot kis sóval és 1 tojássárgával összedolgozzuk, fél órát hűtőben pihentetjük.

2. A tejet 10 dkg cukorral és 5 dkg vajjal felforraljuk, hozzáadjuk a darált mákot, egyszer felforraljuk, és a tűzről lehúzva hagyjuk kihűlni.

3. A töltelékhez 12,5 dkg vajat és 12,5 dkg cukrot habosra keverünk, és a 2 egész tojást egyesével hozzáadjuk. A túrót a pudingporral, a reszelt citromhéjjal és a citromlével összekeverjük, és a vajas-cukros tojáshoz adjuk, elkeverjük.

4. Egy 26 centis tortaformát kivajazunk, kibéleljük a tésztával, megszurkáljuk az alját. Rászórjuk a kimagozott meggyet, elosztjuk rajta a mákkrémet, végül ráöntjük a túrós masszát.

5. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük.

Persze lehet ezt is variálni, például a meggy helyett barackkal, körtével, szilvával, szőlővel vagy áfonyával is akár, de a mákot is kiválthatjuk, mondjuk dióval.

Mákimádók figyelmébe

Nem tudom, lehet-e kitalálni jobb ételt a mákkal készülteknél! Teljes mákfüggőségem gyermekkoromhoz és nagymamám kézzel gyúrt burgonyanudlijához vezethető vissza, és azóta sem tudok - és nem is akarok - lejönni az „anyagról”. Néha én daráltam az azóta már klasszikusnak számító gépi (egy ponton kellett megnyomni, jellegzetes hangja volt, és mindig fel ragadt az oldalára) darálóval, amibe 3-4 kanálnál több mák nemigen fért bele. Felnőtt koromra pedig kaptam egy igazi, eredeti, állítható szemcseméretű, kézzel hajtós mákdarálót.

Azóta fogyasztom rendszeresen, főzök vele nem csak édességeket, hanem sós ételeket is. Készítem rizzsel köretnek (mák, pisztácia darálék, mazsolavagdalék, római kömény és sok főtt basmati rizs), a durvára tört mákba pedig belemártom a tonhal- vagy lazacszeletet, és úgy sütöm meg, sőt alkalmanként mindkét végén hegyezett mákos nudlit (cukor nélkül, sósan elkészítve) őzgerinchez, vadhúsokhoz tálalom köretnek.

Sajttorták a Mindmegettén >>>
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.