Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Méregtelenítés pitypanggal

A gyermekláncfüvet – népies nevén a pitypangot – gyógynövényként legtöbbször a máj működési elégtelenségére használják. Különösen késő tavasszal, a nehéz téli ételek által elgyötört test kívánja a tisztulást, a friss, vitamindús táplálékot. Ilyenkor még kevés a friss hazai gyümölcs, így ha unod a banánt, frissítsd fel tested vitaminkészletét pitypanggal!

A pitypang levelét, föld feletti részét és gyökerét gyógyászati hasznosításra tavasszal és a másodvirágzás során ősszel gyűjtik. Üde, zöld levele vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása. Található benne A-vitamin, D-vitamin, C-vitamin, különféle B-vitaminok, vas, szilícium, kálium, magnézium és cink. Zsenge leveleit sokan salátaként fogyasztják. Inulinban gazdag gyökeréből pedig kávépótszert is készítenek.

Gyógyír még a csontritkulásra is

A pitypang leveléből főzött teában található keserűanyagok serkentik az emésztést, így a gyermekláncfű kiváló étvágygerjesztő és emésztést javító gyógynövény, melynek gyulladáscsökkentő hatása is van.

Kutatások bizonyították, hogy hatóanyagai epe- és májbántalmak esetén jótékony hatással vannak a szervezetre. Teáját régóta fogyasztják vizelethajtóként és vértisztítóként, mivel a nagymennyiségű kálium tartalmának köszönhetően fokozza a máj és a vesék aktivitását.

Található benne helenin, ami nagyobb mennyiségben a szemben található meg, tehát jótékony hatással lehet azok bajára, akik szürkületi vakságban szenvednek.

Kevés olyan gyógynövényünk van, amelynek magas a magnéziumtartalma és az könnyen el is érhető. A magnézium nagyon fontos a csontok felépítéséhez, különösen a kalcium hasznosításában. A csontbetegségek idős korban jelentkeznek, amikor a szervezet nem jut elegendő ásványhoz és vitaminhoz. Gyógyszer rá a magnéziumban dús pitypangtea, amelynek fogyasztásával a szervezet könnyebben megkötik a kalciumot.

Reumás panaszok, fájó ízületek esetén pedig ajánlott a gyermekláncfűvel történő borogatás.


Hogyan használd?

Tea: 3 dl vízben forralj fel 2 teáskanálnyi gyermekláncfüvet, és 1 percen át főzd, majd 15 perc elteltével szűrd le. Kúraszerűen 6 héten át napi 2 csészével igyál belőle.

Borogatás: 3 evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret tegyél 0,5 liter vízbe, forrald fel, és főzd 5 percig, majd készíts belőle pépet, kend rá egy kendőre és helyezd a fájó, sajgó ízületre.

A friss leveleket salátának is elkészítheted!

Jó tudni!

  • A gyermekláncfűben található tejnedv nagy mennyiségben mérgezési tüneteket okozhat.
  • Alkalmazása ellenjavallt epevezeték-elzáródás, gyomor- és nyombélfekély esetén.
  • Használatánál ügyelni kell arra, hogy egyesekből allergiás bőrreakciót válthat ki.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss