Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Könnyed, elegáns krém, melynek hallatán az ember bonyolult folyamatokra és finom végeredményre asszociál. Pedig ennek csak a fele igaz. A mousse tényleg nagyon finom, de könnyen elkészíthető.

A könnyed, légies textúrájú hab, azaz a - franciául sokkalta elegánsabban hangzó - mousse (ejtsd: mussz) a 18. században kezdte meg azóta is töretlen karrierjét. Ekkortájt vette át az uralmat a franciaországi desszertek körében a hab alapokon nyugvó, a mai napig méltán híres csokoládéhab, a mousse au chocolat.

 

A legkívánatosabb desszertek egyike a mousse au chocolat, vagyis a csokihab
A legkívánatosabb desszertek egyike a mousse au chocolat, vagyis a csokihab

 

A francia csokoládéhab a maga egyszerűségében nagyszerű. A lényeg a jó minőségű alapanyagokon van. Egy jó mousse-hoz csupán tojásfehérjére, csokoládéra és némi cukorra van szükség. Több recept dolgozik sárgájával, tejszínnel is, de ha igazán könnyű desszertre vágyunk, akkor csupán e három alapanyagból is csodát hozhatunk létre.

 

Bármilyen gyümölcsből készülhet krémes, lágy hab
Bármilyen gyümölcsből készülhet krémes, lágy hab

 

A csokoládéhabnál azonban a gasztronómia nem állt meg. A gépi mixerek létrejöttével a mousse készítése még egyszerűbbé vált, a kialakított hab tovább megőrizte eredeti állagát, így lassan a menü minden pontjára felkerültek a habok.

Előételként remek sós habokat készíthetünk. Sajthabbal vagy húsból, májból nyert pástétomhabokkal koronázhatunk salátákat, vagy kínálhatjuk magában, friss pékáru mellé.

A habokat könnyedén fűszerezhetjük, csodás harmóniákat hozhatunk létre a mellé kínált salátával. Gyümölcsös ízekkel vegyíthetjük vagy akár különféle öntetekkel is meglocsolhatjuk a még gazdagabb ízhatás érdekében.

A főételeknél a mousse háttérbe szorul, talán csak a húsok mellé kínált szószok szerepének részleges átvételével van jelen a pályán. Ezek a habok készülhetnek különféle zöldségpürék felhasználásával, kerülhet beléjük sajt, esetleg hús. Jól fűszerezhetőek, alkohollal is ízesíthetőek, és az állagukból kifolyólag jól adagolhatóak egy-egy szelet húshoz vagy tányérnyi leveshez.

 

Bűvészkedhetünk a tálalással, de mindenképpen sikerünk lesz a habokkal!
Bűvészkedhetünk a tálalással, de mindenképpen sikerünk lesz a habokkal!

 

Az édes mousse-ok sora viszont majdnem végtelen. A koronázatlan csokihab mellett számos egyéb krémes csodát hozhatunk létre. A gyümölcsökön kívül egy egyszerű vaníliás krémalapba szinte bármit beledolgozhatunk a különféle likőröktől kezdve a pirított csonthéjasokon át a karamellig.

A mousse elengedhetetlen alapja a tojásfehérje, de a végeredmény lágyságát és a könnyed textúráját még fokozhatjuk, ha tejszínnek gazdagítjuk a krémet. Sok esetben, például ha étcsokoládéval dolgozunk, a tejszín elengedhetetlen. A tejszín használatával élvezhetővé lágyíthatjuk a csokoládé karakterét anélkül, hogy túl sok cukor kerülne a desszertbe.

A mousse további alternatív szereplője a tojássárgája, ami gazdagabb, telt ízzel és állaggal ajándékozza meg a habot, és egyben megkönnyíti a fehérje-felhasználáskor felmerülő „mihez kezdjek a sárgájával” dilemma megoldását is. A tojássárgáján kívül még vajjal is tovább gazdagítható, krémesíthető a hab. Főleg desszertek esetében javasolt vajjal is lágyítani a mousse-t.

 

A legendás csokihab nem bonyolult - és mindenkinél sikert arat
A legendás csokihab nem bonyolult - és mindenkinél sikert arat

 

A mousse fűszerezésén túl már csak különféle ízekre, kiegészítő textúrákra lehet szükségünk. Nagyon jó önteteket kreálhatunk mind a sós, mind az édes habokhoz. Készíthetünk különféle mártásokat, chutney-kat, dolgozhatunk alkoholokkal, fűszerekkel, mindazzal, ami harmóniát teremthet a mousse-szal, vagy hidat képezhet az alapétel és a mellé kínált mousse között.

Az elkészített mousse-t a végén díszíthetjük is. Az alapanyagok közül egy-kettő visszaköszönhet a dekorációban, esetleg a könnyed hab állagot ellensúlyozandó ropogós, sült magvakkal szórhatjuk meg a krémet, de szinte bármi, a krémmel harmonizáló kiegészítő jó dekorációja lehet az elkészített mousse-nak.

Francia csokoládé mousse

 

Hmmm... az ellenállhatatlan mousse au chocolat
Hmmm... az ellenállhatatlan mousse au chocolat

Hozzávalók:
11 dkg étcsokoládé (minimum 70%-os) 
5 tojás 
2 dkg vaj
5 dkg cukor
csipet só

Elkészítés: Gőz felett, üstben felolvasztom a csokoládét a vajjal együtt. Amikor felolvadt, akkor leveszem a gőzről, és habverővel finoman belekeverem a tojások sárgáját, majd amikor nagyjából testhőmérsékletre hűlt, akkor a csipet sóval felvert fehérjét is óvatosan beleforgatom. A krémet poharakba kanalazom, és néhány órára a hűtőbe teszem.

Szedermousse

Hozzávalók:
5 tojásfehérje
40 dkg porcukor
30 dkg szeder
csipet só

Elkészítés: A fehérjéket habbá verem, miközben folyamatosan hozzáadom a porcukrot és a csipetnyi sót. Amikor már szép fényes és kemény a hab, akkor a megmosott és lecsöpögtetett szederszemeket is fokozatosan a krémhez adom. Egy nagyobb tálban a hűtőbe helyezem, majd tálalás előtt kicsit újra átkeverem a krémet, s végül gyümölccsel és mentával, esetleg citromfűvel díszítem.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.