Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Minestrone recept
Minestrone
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Praktikus

Munkahelyi ebéd otthonról

Reggel elindulunk otthonról − sokan étkezés nélkül −, a munkahelyi büfében veszünk egy szendvicset és egy üdítőt, azzal kibírjuk hazáig, vacsorára pedig végre rendesen megtöltjük a bendőnket. Ismerős? Pedig az ebéd - egészségünk megőrzése szempontjából - a főétkezés. Vidd otthonról, hogy egyszerre finom és tápláló legyen!
Tartsunk szünetet, adjuk meg a módját az étkezésnek!
Tartsunk szünetet, adjuk meg a módját az étkezésnek!
Mit és hogyan eszel?

Manapság több multinacionális cég a sok munkavállaló miatt üzemeltet munkahelyi éttermet, de nagyon sok helyen emeletenként egy konyhát használhat csak a becsületes dolgozó, ahol megmelegítheti az otthonról hozott ételt. Az ebédidő többnyire 1 óra, ilyenkor sokan kiszaladhatnak a közeli vendéglőbe egy menüre, vagy egy főzelékre a közeli étkezdébe. Van, aki rendeli az ebédet, hogy aztán a számítógép előtt fogyassza el a sok munka közepette. Egy nagy-britanniai felmérés szerint Angliában a dolgozók évente 5,5 milliárd fontot költenek a munkaidő közbeni étkezésre.

Legritkábban jut az eszünkbe, hogy az étel tartalmazza-e a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Ám egy régi mondás szerint az vagy, amit megeszel. Ha munkahelyi étteremben vagy a közeli étkezdében ebédelsz, figyelj, mit rendelsz, és ne egyél kapkodva! Az ebéd ne legyen megterhelő, túlságosan laktató, mert visszaveti a délutáni munkakedvet és -tempót, fáradt leszel, elnehezülsz. A megfelelő mennyiségű energiára viszont szükséged van!

A pizza finom, de ha ha túlságosan rákapunk, előbb-utóbb keresnünk kell egy hatékony diétát
A pizza finom, de ha ha túlságosan rákapunk, előbb-utóbb keresnünk kell egy hatékony diétát

Egészségesen, dobozból

A legegyszerűbben úgy tudjuk felügyelni, mi az, amit megeszünk, ha magunk készítjük el. Esténként nem olyan nagy fáradsággal összeállíthatod a másnapi ebédet. Ez az előző napi vacsorából megmaradt étel is lehet, de két-három hétköznapra előre is elkészítheted az adagokat.

Leves, főzelék, grillezett hús salátával, tésztás, rizses vagy krumplis egytálétel kiválóan szállítható a munkahelyre. Nagyon fontos egészséged és a munkához szükséges, friss agyműködés szempontjából a sok folyadék. Kevesebb kávét, inkább több ásványvizet igyál, a szénsavas üdítők helyett inkább csinálj a konyhában teát. Nassolj aszalt gyümölcsöt, tarts a fiókodban fügét, mazsolát, diót vagy mogyorót.

Praktikusan

Nem mindegy, mit és hogyan eszünk!
Nem mindegy, mit és hogyan eszünk!

Ha több emberrel dolgozunk egy szobában, jól felfogott érdekünkben érdemes kerülni az olyan erős illatú ételektől, mint a hagyma, a fokhagyma vagy a kolbász.

A saláta mindenképpen megoldás: sokféleképpen variálható, dobozban jól szállítható, melegítést sem igényel. Lehet zöldségekkel, grillezett húsokkal, tésztával, rizzsel, krumplival variálni. De egyszerű szendvicset is vihetsz magaddal becsomagolva, egészséges és változatos alapanyagokból! A szendvicsbe tehetsz tápláló töltelékeket: túrót, tonhalat, felvágottat, sajtot, sajtkrémet, sült húst, sült májat, rántottát, főtt tojást, grillezett zöldségeket, bacont, gombát.

Az uborkával és a paradicsommal vigyázz, mert a szendvics átázik tőle! A lédús zöldségeket és a desszertnek való gyümölcsöt külön dobozban érdemes vinni.

Természetesen nem akarunk lebeszélni senkit sem az eddigi jól bevált ebédelési szokásáról. De tudjuk, hogy a szomszéd étterem kínálatát is meg lehet unni, a rendelést sem bírjuk folyamatosan pénztárcával. Ezért egyszerűen praktikus alternatívát kínálunk. Ja, és néhány ebédötletet:


Egészségtudatosnak

Szójacsírás saláta

Hozzávalók: fél fejes saláta, fél karalábé, 1 répa, 3 szem retek, 4 fej gomba, 2 evőkanál szójacsíra, 1 evőkanál borecet, 1 teáskanál mustár, 4 evőkanál napraforgóolaj, 2 evőkanál napraforgómag, 1 csipet só, cukor, bors

Elkészítés: A salátát mosd meg, és szaggasd közepes méretű darabokra. A kalarábét, a répát és a retket tisztítsd meg, vágd apró darabokra, a gombákat negyedeld. A zöldségeket és a szójacsírát alaposan keverd össze. Az öntethez az ecetet, a mustárt és az olajat jól keverd el, sóval, borssal, cukorral ízesítsd. A szószt öntsd a salátára. A napraforgómagot zsiradék nélkül rövid ideig pirítsd, majd szórd a salátára.

Az vagy, amit megeszel! Válassz friss, energetizáló ételt!
Az vagy, amit megeszel! Válassz friss, energetizáló ételt!

Nagyétkűnek

Csirkés-tésztás saláta

Hozzávalók: 2 csirkemellfilé, 3 evőkanál olaj, 50 dkg csavart tészta, 1 kis konzerv zöldbab, 1 erős paprika, 1 csokor snidling, 1 citrom leve, 3 evőkanál szójaszósz

Elkészítés: Forrósíts fel egy evőkanál olajat, és a csirkemellet süsd piros-ropogósra. Amikor elkészült, vágd falatnyi darabokra, és tartsd melegen. A tésztát sós vízben főzd ki. Közben szűrd le a zöldbabot, az erős paprikát vágd vékony karikákra (aki nem szereti, hagyja ki!). A snidlinget öblítsd le, és aprítsd fel. A tésztát szűrd le, keverd hozzá a húst, a zöldbabot, a paprikát és a snidlinget. A citromlevet keverd el az olajjal, és ízesítsd a szójaszósszal. Minden hozzávalót keverj össze, rá az öntet, és készen is van.

Rohanósnak

Tonhalas saláta

Hozzávalók: 10 dkg kész salátakeverék, 1 paradicsom, 2 retek, 2 szál újhagyma, 1 tonhalkonzerv, só, bors, bazsalikom, balzsamecet, olívaolaj

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. A tonhalat összemorzsoljuk, rátesszük. Olívaolajjal, balzsamecettel, sóval és borssal öntetet készítünk, ezzel meglocsoljuk a salátát. Meghintjük bazsalikommal. Variálhatjuk még olajbogyóval, kockázott fetával vagy más sajttal, kukoricával.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.