Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Praktikus

Munkahelyi ebéd otthonról

Reggel elindulunk otthonról − sokan étkezés nélkül −, a munkahelyi büfében veszünk egy szendvicset és egy üdítőt, azzal kibírjuk hazáig, vacsorára pedig végre rendesen megtöltjük a bendőnket. Ismerős? Pedig az ebéd - egészségünk megőrzése szempontjából - a főétkezés. Vidd otthonról, hogy egyszerre finom és tápláló legyen!
Tartsunk szünetet, adjuk meg a módját az étkezésnek!
Tartsunk szünetet, adjuk meg a módját az étkezésnek!
Mit és hogyan eszel?

Manapság több multinacionális cég a sok munkavállaló miatt üzemeltet munkahelyi éttermet, de nagyon sok helyen emeletenként egy konyhát használhat csak a becsületes dolgozó, ahol megmelegítheti az otthonról hozott ételt. Az ebédidő többnyire 1 óra, ilyenkor sokan kiszaladhatnak a közeli vendéglőbe egy menüre, vagy egy főzelékre a közeli étkezdébe. Van, aki rendeli az ebédet, hogy aztán a számítógép előtt fogyassza el a sok munka közepette. Egy nagy-britanniai felmérés szerint Angliában a dolgozók évente 5,5 milliárd fontot költenek a munkaidő közbeni étkezésre.

Legritkábban jut az eszünkbe, hogy az étel tartalmazza-e a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Ám egy régi mondás szerint az vagy, amit megeszel. Ha munkahelyi étteremben vagy a közeli étkezdében ebédelsz, figyelj, mit rendelsz, és ne egyél kapkodva! Az ebéd ne legyen megterhelő, túlságosan laktató, mert visszaveti a délutáni munkakedvet és -tempót, fáradt leszel, elnehezülsz. A megfelelő mennyiségű energiára viszont szükséged van!

A pizza finom, de ha ha túlságosan rákapunk, előbb-utóbb keresnünk kell egy hatékony diétát
A pizza finom, de ha ha túlságosan rákapunk, előbb-utóbb keresnünk kell egy hatékony diétát

Egészségesen, dobozból

A legegyszerűbben úgy tudjuk felügyelni, mi az, amit megeszünk, ha magunk készítjük el. Esténként nem olyan nagy fáradsággal összeállíthatod a másnapi ebédet. Ez az előző napi vacsorából megmaradt étel is lehet, de két-három hétköznapra előre is elkészítheted az adagokat.

Leves, főzelék, grillezett hús salátával, tésztás, rizses vagy krumplis egytálétel kiválóan szállítható a munkahelyre. Nagyon fontos egészséged és a munkához szükséges, friss agyműködés szempontjából a sok folyadék. Kevesebb kávét, inkább több ásványvizet igyál, a szénsavas üdítők helyett inkább csinálj a konyhában teát. Nassolj aszalt gyümölcsöt, tarts a fiókodban fügét, mazsolát, diót vagy mogyorót.

Praktikusan

Nem mindegy, mit és hogyan eszünk!
Nem mindegy, mit és hogyan eszünk!

Ha több emberrel dolgozunk egy szobában, jól felfogott érdekünkben érdemes kerülni az olyan erős illatú ételektől, mint a hagyma, a fokhagyma vagy a kolbász.

A saláta mindenképpen megoldás: sokféleképpen variálható, dobozban jól szállítható, melegítést sem igényel. Lehet zöldségekkel, grillezett húsokkal, tésztával, rizzsel, krumplival variálni. De egyszerű szendvicset is vihetsz magaddal becsomagolva, egészséges és változatos alapanyagokból! A szendvicsbe tehetsz tápláló töltelékeket: túrót, tonhalat, felvágottat, sajtot, sajtkrémet, sült húst, sült májat, rántottát, főtt tojást, grillezett zöldségeket, bacont, gombát.

Az uborkával és a paradicsommal vigyázz, mert a szendvics átázik tőle! A lédús zöldségeket és a desszertnek való gyümölcsöt külön dobozban érdemes vinni.

Természetesen nem akarunk lebeszélni senkit sem az eddigi jól bevált ebédelési szokásáról. De tudjuk, hogy a szomszéd étterem kínálatát is meg lehet unni, a rendelést sem bírjuk folyamatosan pénztárcával. Ezért egyszerűen praktikus alternatívát kínálunk. Ja, és néhány ebédötletet:


Egészségtudatosnak

Szójacsírás saláta

Hozzávalók: fél fejes saláta, fél karalábé, 1 répa, 3 szem retek, 4 fej gomba, 2 evőkanál szójacsíra, 1 evőkanál borecet, 1 teáskanál mustár, 4 evőkanál napraforgóolaj, 2 evőkanál napraforgómag, 1 csipet só, cukor, bors

Elkészítés: A salátát mosd meg, és szaggasd közepes méretű darabokra. A kalarábét, a répát és a retket tisztítsd meg, vágd apró darabokra, a gombákat negyedeld. A zöldségeket és a szójacsírát alaposan keverd össze. Az öntethez az ecetet, a mustárt és az olajat jól keverd el, sóval, borssal, cukorral ízesítsd. A szószt öntsd a salátára. A napraforgómagot zsiradék nélkül rövid ideig pirítsd, majd szórd a salátára.

Az vagy, amit megeszel! Válassz friss, energetizáló ételt!
Az vagy, amit megeszel! Válassz friss, energetizáló ételt!

Nagyétkűnek

Csirkés-tésztás saláta

Hozzávalók: 2 csirkemellfilé, 3 evőkanál olaj, 50 dkg csavart tészta, 1 kis konzerv zöldbab, 1 erős paprika, 1 csokor snidling, 1 citrom leve, 3 evőkanál szójaszósz

Elkészítés: Forrósíts fel egy evőkanál olajat, és a csirkemellet süsd piros-ropogósra. Amikor elkészült, vágd falatnyi darabokra, és tartsd melegen. A tésztát sós vízben főzd ki. Közben szűrd le a zöldbabot, az erős paprikát vágd vékony karikákra (aki nem szereti, hagyja ki!). A snidlinget öblítsd le, és aprítsd fel. A tésztát szűrd le, keverd hozzá a húst, a zöldbabot, a paprikát és a snidlinget. A citromlevet keverd el az olajjal, és ízesítsd a szójaszósszal. Minden hozzávalót keverj össze, rá az öntet, és készen is van.

Rohanósnak

Tonhalas saláta

Hozzávalók: 10 dkg kész salátakeverék, 1 paradicsom, 2 retek, 2 szál újhagyma, 1 tonhalkonzerv, só, bors, bazsalikom, balzsamecet, olívaolaj

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. A tonhalat összemorzsoljuk, rátesszük. Olívaolajjal, balzsamecettel, sóval és borssal öntetet készítünk, ezzel meglocsoljuk a salátát. Meghintjük bazsalikommal. Variálhatjuk még olajbogyóval, kockázott fetával vagy más sajttal, kukoricával.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.