Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Manapság gyakran hallunk az étkezés fontosságáról, a reformétkezés nagyszerűségéről. Zajlik a forradalom a gasztronómiában, a média ontja magából az életmódtippeket és ötleteketm és sorra tűnnek fel az ételreformerek. Nem szakácsok, hanem ételreformerek. Már az is egy titulus?

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Ezer irányból jönnek az impulzusok: ezt együnk, ezt ne együnk, fogyókúrázzunk, mert úgy nem leszünk menők, így éljük az életünket és úgy ne, és aki nem így tesz, az mehet a levesbe, le van írva. Holott a lényeg csak annyi, hogy ne együnk többet, mint amennyit fel tudunk dolgozni, és ha lehet, mozogjunk minél többet, ha kell, az esti sorozat közben is lehet hasprést csinálni, gondolom, sokan szoktak is.

A stevia

Nem vagyok önjelölt próféta, de nem olyan régem találkoztam a steviával, ezzel az édes csodanövénnyel, és azóta is foglalkoztat. Árulják kivonat, esszencia, kapszula és por alakban is, de engem a friss növény foglalkoztat, de nagyon.

Kipróbáltam teához, forralt borhoz, limonádéhoz, és elkezdtem vele főzni is, ugyanis közel 200 fokig bírja a macerát. Elképesztően érdekes növény, Dél-Amerikából származik, és állítólag már az indiánok is használták. Akár 200-300-szor édesebb, mint a nádcukor, ezzel szemben nincs sem szénhidrát, sem kalóriatartalma, vagyis nem hizlal. A szervezetre kimondottan jó hatással bír, gombaölő hatása is van, és nem utolsó szempont, hogy mondjuk a gyerekek fogait nem roncsolja, és cukorbetegek is fogyaszthatják.

Narancsos csokoládékrém steviával
Narancsos csokoládékrém steviával

A steviáról (sztévia, sztívia) bővebben itt olvashatsz >>>

Ezt a cserépnövényt tarthatjuk bátran otthon, közepesen napos helyen, rendszeresen locsolgatva, így 3-4 hetente lehet a leveleit szüretelni. Frissen is használható, de száríthatjuk is, későbbi felhasználáshoz.

Ha frissen használjuk, dobjuk forró, de nem forrásban lévő tejbe vagy kevés vízbe, esetleg süteményhez adhatjuk a jelleget adó alkoholban is. Ha kellőképp kiázott, kivesszük, összedaraboljuk, majd visszadolgozzuk. Ha szárítjuk, akkor kiszárítás után összemorzsoljuk, és ugyanígy használhatjuk.

Egy egyszerű, de annál finomabb desszertet készítettem most steviával, amely bátran megállja a helyét a karácsonyi menüben is. Narancsos és nagyon csokis.

Narancsos csokikrém steviával

Ki gondolná, hogy ilyen egyszerű elkészíteni?
Ki gondolná, hogy ilyen egyszerű elkészíteni?

Hozzávalók:
1 l tejszín
25 dkg 70%-os csokoládé
1 rúd vanília
2 narancs
20 levél stevia

Elkészítés: 8 dl tejszínt felforralunk, hozzáadjuk a félbevágott és kikapart vaníliarudat, az összevágott csokoládét, a 2 narancs lereszelt héját. Simára keverjük. A narancsokat meghámozzuk és kifilézzük, a filéket a csokikrémhez adjuk, és óvatosan elkeverjük. Pohárkákba töltjük és lehűtjük.

A maradék tejszínből kiveszünk fél decit, felmelegítjük, hozzáadjuk az apróra vágott steviát, majd lehűtjük. A fennmaradó 1,5 dl tejszínt habbá verjük, majd a fűszeres tejszínnel összekeverjük.

A lehűlt csokikrémet a habbal tálaljuk.

Tipp: Különlegesebbé tehetjük, ha a habhoz félretett tejszínbe a stevia mellett 2 ágnyi apróra vágott rozmaringot is teszünk.

Ha megdöntött poharakban hűtjük le a csokikrémet, mutatós lesz dermedés után...
Ha megdöntött poharakban hűtjük le a csokikrémet, mutatós lesz dermedés után...

Ezt a nagyon selymes csokoládékrémet készíthetjük a narancs helyett különféle ízesítéssel. Például rebarbarával, kandírozott fügével, durvára tört pörkölt mogyoróval, mandulával, fenyőmaggal, szarvasgombás szőlőmagolajjal, kandírozott gyümölcsökkel vagy exrtudált magokkal. Vagy készíthetünk hozzá leveles tésztából, esetleg dupla rétegű réteslapból porcukrozott kosárkákat, és ezekbe töltve tálalhatjuk.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.