Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Elkezdődött az aprósütemények késztésének igazi szezonja! Bevallom, nagy barátja vagyok a műfajnak, de nem mindig jut idő hosszas dekorációs műveletekre a konyhában, ilyenkor jól jönnek az egyszerűen elkészíthető, tea, kávé mellé is kitűnően ropogtatható finomságok.

A csokoládé és a narancs minden formában remek párosítás, legalább olyan klasszikus társnak számítanak nálam, mint a bazsalikom és a paradicsom, ha tésztamártásról van szó, vagy az ecet és az olaj, ha salátára kerülő dresszingről.

A csokoládé és narancs azonban még izgalmasabb, hisz nem csak a friss gyümölcs, de kandírozott héja is külön kategóriát jelent az édességek terén. A kandírozott narancshéj, ami nem csupán a gyümölcskenyerek vagy stollen fontos tartozéka, hanem bármilyen aprósüteményben, sőt édes töltelékben is használható alapanyag. Nagy kedvenc, és nem csupán mert hihetetlenül aromás, de valahogy hangulata van, hozzátartozik a téli finomságokhoz. Azt mondanom sem kell, hogy a csokoládéba mártott narancsív is kihagyhatatlan a téli desszertrepertoárból.

Az aromás narancshéj számos téli desszertből kihagyhatatlan
Az aromás narancshéj számos téli desszertből kihagyhatatlan

Bár ritkán készítek amerikai típusú süteményeket, akadnak kivételek, és ezt a kanalazható átváltozó művészként viselkedő tallért szívesen sütöm. Nagy előnye, hogy a tészta gyúrásával sem kell foglalatoskodni, csupán össze kell keverni a hozzávalókat, aztán pedig egy előre sütőpapírral borított tepsire - egymástól persze tisztes távolságra - rákanalazni a sütemény tésztáját. A többit a sütő elvégzi helyettem.

Ezekből a kis nagyon csokis, nagyon narancsos félgömbökből gyorsan tallérok sülnek
Ezekből a kis nagyon csokis, nagyon narancsos félgömbökből gyorsan tallérok sülnek

A kis félgömbökből csinos tallérok lesznek a végén – némi porcukorfátyol, és kész is a dobozba zárható vagy épp kávé mellé nassolható finomság. Amilyen egyszerű, olyan finom!

Narancsos csokoládétallérok
Teához vagy kávéhoz is ideális sütemény, de ajándéknak is tökéletes
Teához vagy kávéhoz is ideális sütemény, de ajándéknak is tökéletes

Hozzávalók nagyjából 20 db süteményhez:
20 dkg puha vaj
10 dkg csokoládé (60 %-os kakaótartalommal)
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg őrölt dióbél
10 dkg kandírozott narancshéj (apró kockákra vágva)
2 db közepes méretű tojás
20 dkg süteményliszt
1 púpozott mokkáskanál sütőpor
1 csipet só
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A lisztet, a sütőport, a sót és a diót egy tálban összekeverem, félreteszem.
A csokoládét a vajjal és a cukorral felolvasztom, ha felolvadt, hozzákeverem a vaníliás cukrot is. Keverőtálba öntöm (eddigre kissé le is hűl), és kézi habverő segítségével beledolgozom a két egész tojást, majd kanalanként hozzáadagolom a lisztes keveréket. Ha kész, beleszórom a kandírozott narancshéjat, és fakanállal eldolgozom.
A sütőt 175 fokra előmelegítem. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok. Egy pohárba langyos vizet öntök, és egy kerek kanalat vagy kis fagylaltos kanalat előbb belemártok a vízbe, majd a tésztából annyit teszek rá, hogy ne lógjon túl a kanál peremén. Könnyedén átcsúsztatom a tepsire. Jó 4-5 cm távolságra ugyanilyen eljárás szerint melléteszem a következő tésztagombócot. Ezt ismétlem addig, míg el nem fogy a tészta.
Előmelegített sütőben nagyjából 12-15 perc alatt megsütöm. A felszíne ropogós, belül omlós lesz. A tészták rendesen szétterülnek, ezért van szükség a nagy távolságra. Nagyjából 3 cm átmérőjű félgömbökből jó 5-6 cm-es tallérok lesznek.

Csokoládés, narancsos, diós – egyszerűen nem lehet abbahagyni…
Csokoládés, narancsos, diós – egyszerűen nem lehet abbahagyni…

Ha megsült, rácsra teszem, még melegen meghintem vaníliával kevert porcukorral. Küllemét tekintve biztosan nem indulhatna esélyesként egy sütemény-szépségversenyen, de annál finomabb!

Ha nem fogyna el azonnal: mehet a sütis dobozba
Ha nem fogyna el azonnal: mehet a sütis dobozba

Illatos, zamatos, csokoládés és narancsos, és mindez megvan alig több mint félóra alatt!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.