Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Blogszabadságomról visszatérve megalkottam életem első klasszikus tortáját – vagy legalábbis egy tortára már erősen hajazó valamit. :) Csodatortám receptjét Andibabától kaptam (ahogy látom, számos süti forog ezen a néven), a mázét pedig Mártucitól – mindkét hölgy kollégám. Remélem, nekik is tetszeni fog!

Nagyra nőtt hasamra tekintettel fogyókúrába kezdtem a napokban, ám ez nem gátol meg a sütésben. Valamennyire az illatokkal is jóllakik az ember, meg aztán mindig marad egy kis töltelék vagy morzsa, ami enyhíti az éhséget. Nem utolsósorban pedig sütés közben is telik az idő, s közben apad a pocak. :)

A csodatorta
A csodatorta

Hű de baba ez a süti!

Andibaba csodatortája egy dióval dúsított piskóta, melyet kerek (26 cm átmérőjű), kapcsos formában sütünk. Tölteléknek bármi megteszi – lekvár, citrom- vagy diókrém –, bevonatnak pedig (ez nem kötelező) bátran ajánlom Mártuci csokimázát, mely zseniálisan egyszerű és könnyen kezelhető.

A Mártuci-féle máz szereplői
A Mártuci-féle máz szereplői

A csodatorta hozzávalói:
4 tojás szétválasztva
25 dkg kristálycukor
8+2 evőkanál HIDEG víz
20 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
10 dkg darált dió
2 evőkanál kókuszreszelék (elhagyható)

Töltelék:
lásd fent (vagy amit akartok) :)

A máz alkotóelemei:
10 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
1 evőkanál tej
2 evőkanál natúr kakaópor
1 evőkanál csokoládés puding („főzős” fajta legyen, de nem kell főzni)

Csodavárás helyett lássunk munkához!

Kapjunk elő három nagyobbacska edényt +1 kisebbet, meg egy poharat. A pohárba merjük ki a 8 evőkanálnyi HIDEG vizet. Az egyik edénybe üssük bele a tojások fehérjét, és letakarva tegyük félre (nehogy belecsöpögjön valami, mert ez meghiúsítaná a felverését), a másikba a sárgáját. A harmadik edényben keverjük össze a lisztet meg a sütőport, a +1-be pedig mérjük ki a darált diót.

Kezdődhet a kavarás. Öntsük a kristálycukrot a sárgájás edénybe (ez lesz a főedény), és a 8 evőkanálnyi vizet egyperces időközönként, kb. evőkanalankénti adagokban hozzátéve keverjük jó habosra (géppel is lehet, csak utána alaposan mossuk el a habverőszárakat). (Közben kezdjük el felfűteni a sütőt 220 fokra!)

Ha már jó habos, apránként, felváltva szórjuk bele a diót és a sütőporos lisztet (utóbbit magasról szitálva), illetve az opcionális kókuszreszeléket. Végül hígítsuk fel 2 evőkanálnyi vízzel. Így is elég sűrű masszát kapunk, de mindjárt érkezik a fehérje, úgyhogy lazuljunk el. :) Nos tehát a félretett fehérjéket pici sóval, esetleg 1-2 evőkanál cukorral verjük jó keményre, és inkább függőleges, átforgató mozdulatokkal, mint kevergetve, vegyítsük a főedény tartalmához. (Egy másik lehetőség, hogy az előre felvert fehérjét nagyobb adagokban, a többi alkotóelemmel együtt keverjük a tésztához – nekem mindkét módszer bevált.)

Az elválás pillanatai
Az elválás pillanatai

Gyors út a sikerhez

A tortaformát (az oldalát is) kenjük ki vajjal vagy margarinnal, az alját szórjuk meg liszttel. Az aljára tehetünk sütőpapírt kenés helyett, a teflonosba szerintem elég a vaj. Az összekapcsolt formába öntsük át a főedény tartalmát, majd a egyengessük el massza tetejét, húzkodjuk át villával.

Máris mehet a 220 fokos sütőbe, a középső rácsra, de vigyázat, 10 perc múlva vegyük le a hőt 180 fokra, és így süssük tovább. 20-25 percig semmiképp se nyissuk ki a sütőajtót, mert összeeshet a tészta. Nálam összesen 45 percig sült, de érdemes ennél korábban ellenőrizni. A tűpróba csalhatatlan társ ebben.

Megérkezett a kosztos maci :)
Megérkezett a kosztos maci :)

Vár, tölt és mázol

A szobahőmérsékletűre hűlt tortát (hűlés közben egy picit visszasüpped – nem tudom, hogy lehet ezt elkerülni) a forma szélén körös-körül óvatosan meglazítjuk (teflon esetén műanyag késsel), vigyázva szétnyitjuk a kapcsot, ha szükséges, a torta alját is meglazítjuk, végül két kézzel átemeljük egy nagy tálcára. Ezután éles késsel félbevágjuk (jó, ha valaki közben megfogja a tortát), és ha már a belseje sem meleg, az alsó lapot kb. 15-20 dkg pikáncs (bocsánat, én ezt így írom) :) lekvárral megkenjük úgy, hogy fél-egy centis sávot szabadon hagyunk. Rátesszük a skalpot (azaz a felső lapot):), óvatosan rányomkodjuk, és előkészülünk a mázhoz.

Nyugi, ez lesz a legegyszerűbb az egészben: a vajat (margarint) felolvasztjuk, félretesszük. Kiadagoljuk a porcukrot, a kakaóport és a pudlingport, beleszórjuk a folyékony margarinba, 1 evőkanál tejet adunk hozzá, az egészet elkeverjük, és takarék lángra visszatéve, folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük (nem főzzük!), amíg kissé be nem sűrűsödik. Átöntjük egy csészébe, onnan apránként ráfolyatjuk a torta tetejére, az oldalát is bevonjuk vele. A kenéshez-terítéshez használjunk kést és sütislapátot. Ha közben megdermedne a csészében lévő máz, csak melegítsük meg újra. Amúgy lassan szilárdul, a tortán is sokáig alakítható.

A töltelék: pikáncs baracklekvár :)
A töltelék: pikáncs baracklekvár :)

Hűt, vág és élvez

Tortadísznek egy kicsit nagy vagy :)
Tortadísznek egy kicsit nagy vagy :)

Ha elkészültünk a bevonattal, tálcástul tegyük a hűtőbe a sütit. Fél óra alatt szépen megdermed a máz, és addigra a tölteléket is magáévá teszi a torta. Az első szelet legyen a miénk – megérdemeljük! Nem mintha nehéz lett volna elkészíteni, de ennyi járjon már nekünk.

Ugye, ízlik? Noha csak egy egyszerű piskótatészta, a darált dió igazi csemegévé varázsolja, ünnepi desszertté avatja ezt a tortát. Töltelékként melegen ajánlom a baracklekvárt, remekül illik a csokimázhoz. Apropó, a bevonat is kész csoda, ennél egyszerűbb csokimáz, azt hiszem, nemigen akad (gondolom, vaníliás vagy citromos pudingporral is érdemes próbálkozni, a kakaópor kiváltása nem tűnik nehéznek, várom az ötleteket!).

Csodás kaland

Kedves Olvasóim! Az első tortám történetét osztottam meg önökkel (piskótát már sütöttem ugyanebből a tésztából). Nekem éppen ezért nagyon csodás ez az epizód. Remélem, önök sem bánják meg, ha elkészítik.

Még mondja valaki ezek után, hogy nincsenek csodák!
Még mondja valaki ezek után, hogy nincsenek csodák!

Csodás étvágyat kíván:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.