Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Norvég almatorta

MME MME
1 4.6/5
bonyolult
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 6 személyre:
  • 6 alma
  • 20 dkg cukor
  • 5 dl víz
  • 12,5 dkg vaj vagy margarin
  • 3 tojás
  • 1 citrom héja és leve
  • 10 dkg mandula, a szemeket borító vékony hártyával együtt
  • a forma kikenéséhez:
  • 2 dkg vaj

Elkészítés

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kivájjuk. 7-8 deka (3 evőkanál) cukorral édesített vízben addig (kb. 5-6 percig) főzzük, amíg meg nem puhul. Ezután jól lecsöpögtetjük, közben a maradék cukrot és a margarint habosra keverjük. A 3 tojássárgáját egyenként hozzáadjuk. A citrom kifacsart levét és reszelt héját meg a darált mandulát belekeverjük. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk. Az almákat magházukkal lefelé alacsony peremű, 23 centi átmérőjű, kivajazott sütőformába rakjuk, és a mandulás masszával leöntjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 20 perc alatt megsütjük. Vaníliaöntettel vagy tejszínhabbal kínáljuk. Langyosan vagy hidegen egyaránt finom.

Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 1748 kJ/418 kcal

Megjegyzés

– Felnőtteknek „részegesen” is tálalhatjuk, néhány csepp calvadosszal vagy kisüsti pálinkával.
– Mandula helyett durvára tört dióval is nagyon finom a sütemény.
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss