Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Minestrone recept
Minestrone
Gyerekkorom óta szeretem a libazsírt. Pláne, ha a nagy fehérség sült pulykamájat vagy csirkemájat rejt. No és akkor még nem is említettem a finomra vágott lilahagymát és a ropogós házi kenyeret!

Tudom, hogy hizlal. Azt is, hogy nem egészséges. Hogy nem ápdét és nem reformétel. Na és? Nem lehet mindig ezen görcsölni, nem? Minden télen megkérem az anyukámat, hogy süssön májat a családnak. Valójában már réges-régen megtanulhattam volna, de valahogy mindig úgy alakult, hogy Anya elkészítette helyettem. Idén sem volt ez másképp, pedig nem így terveztem. Napok óta fáj a torkom, rossz a közérzetem. Éppen ezért, amint hazaérek, igyekszem hamar megfürödni, a meleg ágyba bújni, és hangosan sajnálni magam (mert ugye szűz Holdam van, így nálam is játszik egy csöppnyi hipochondria). Ká pedig (rettenetes) teákat főz (de a lelkesedés és a jó szándék a fontos), pirítóst készít, és sürög-forog körülöttem. Hát igen, ilyen, amikor a kantin területén üzemzavar van.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a kantin tartalék erőforrásokkal rendelkezik, így krízis esetén is mindig van mit ennünk. A tartalék erőforrás az Anyukám, aki ellát minket mindenféle földi jóval. Apa ilyenkor Ká-val szerel vagy a kertben ügyködik, Anya pedig átveszi a kantin irányítását. Ká-val sült májat "rendeltünk"lilahagymával. Hozzávalók: 70 dkg pulykamáj, 1 csésze libazsír, 1 nagyobb hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, bors, ételízesítő, tárkony, majoránna.

Elkészítés: Megmossuk, és ujjnyi darabokra vágjuk, majd spéktűvel megszurkáljuk a májat. Egy lábasban meglangyosítjuk a libazsírt, beletesszük a félbe vágott hagymát és a fokhagymákat (egészben), és egy picit megfuttatjuk. Beletesszük a májakat, és szép lassan, gyakori kevergetés mellett, takaréklángon sütögetjük. Kb. 10-15 perc alatt puhára pároljuk őket. Többször ellenőrizzük a májakat, hogy megsültek-e. Amikor félig megsültek, fűszerezzük sóval, egész borssal, ételízesítővel, tárkonnyal és majoránnával. Ezután kicsit erősítünk a lángon, és teljesen puhára pároljuk a májat. (Akkor készült el biztosan, ha kettévágjuk, és nem véres a közepe). Egy lyukacsos szűrőkanállal kimerjük a májakat egy tálba, és a zsírból kiszedegetjük a hagymát és a fokhagymákat. A zsírt visszatesszük a tűzre, erősebbre állítjuk a lángot, és 3-4 perc alatt elpárologtatjuk belőle a vizet. Ha kitisztult (persze az alja sötétebb marad), lehúzzuk a tűzről és visszatesszük bele a májakat. Megvárjuk, míg annyira kihűl, hogy hűtőszekrénybe tehessük. Hűtőben néhány óra alatt megdermed a zsír.

A libazsíros májas szendvics elengedhetetlen kísérője a lilahagyma. Érdemes nagyon vékony szeletekre vágni a megmosott hagymát, és ha tíz percre hideg vízbe áztatjuk mielőtt besóznánk, nem lesz annyira erős. A hagyma kapcsán mindig a nagymamám jut eszembe. Azt mondta, onnan lehet tudni, milyen lesz a tél, hogy a hagymának hány rétege van (nyilván nem üvegházi vagy import hagymára gondolt). Szóval, ha a hagymának vékony és kevés rétege van, enyhe telünk lesz. Ellenkező esetben kemény fagyokra számíthatunk. Érdekes, ugye?

A libazsíros sült máj nagyon ígéretesen nézett ki a hűtőben, ezért feltápászkodtam az ágyból, hogy házi kenyeret süssek. Mert ugye, nem minden nap eszik az ember ilyen finomságot? A fűszeres kenyeret korábban már kétszer is megsütöttem, így nem kellett azon aggódnom, hogy menet közben derül majd ki, hogy használhatatlan a recept. Fűszeres kenyér
Hozzávalók: 4 dkg élesztő, 1 dl langyos víz, 1/2 teáskanál cukor, 50 dkg liszt, 2 kis fej lila hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 csomó kapor, 1/2 csokor petrezselyem, 1 szál rozmaring, 5 dkg margarin, 2 tojás, 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
Előkészítés: Az élesztőt kevés langyos vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, kevés lisztet és langyos helyen kb. 20 percig kelesztjük. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, és apróra összevágjuk. A kaprot, petrezselymet, rozmaringot megmossuk, apróra vágjuk.

Elkészítés: A margarint felolvasztjuk, és habosra keverjük a két tojással, a petrezselyemmel, a kaporral, a rozmaringgal és a szerecsendióval. A maradék lisztet nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a fűszeres margarint, a hagymát, a fokhagymát, a sót, és a maradék langyos vízzel simára dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kb. 20 percig kelesztjük. Hosszúkás sütőformát kikenünk margarinnal, és beszórjuk liszttel. Átgyúrjuk a tésztát, a formába tesszük, és ismét állni hagyjuk kb. 15 percig. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A tészta tetejét megkenjük vízzel, és éles késsel pár helyen keresztben bevágjuk. Szezámmaggal és lenmaggal díszíthetjük. A sütőben kb. 40 percig sütjük. Amikor a sütőből kivesszük, rácsra borítjuk, megkenjük a forró kenyeret vízzel, hogy ropogós legyen a héja.

Amíg főztem, Ká a szobában ügyködött. Apukámtól kaptunk egy régi, kopott, de alapvetően nagyon szép, míves, kovácsoltvas lámpát. Valaha a dédszüleimé volt, Kassán. Ká szépen letisztította, új konnektort varázsolt a végére, felfúrta a falra, végül pedig az izzókra tette az új lámpaernyőinket, amelyeket nemrégiben vásároltunk hozzá. A hatás nem maradt el. A madártej színű falakat diszkrét, meleg fény árasztotta el az ekrü színű lámpaernyők mögül, a fekete kovácsoltvas pedig romantikussá tette a szekrények között eddig üresen árválkodó területet.

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.