Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
A november gasztronómiai szempontból a libák hónapja. Szent Márton napjának tájékán szinte minden magára adó étterem, falu, község és város rendez valamilyen liba-napot, ahol a pecsenyéktől kezdve a tollfosztásig minden előfordul, ami liba. S ha elteltünk a sültekkel, akkor a hónap másik üdvöskéjével az újborral le is öblíthetjük.

2011.11.02-13. Szent Márton ünnep, Szombathely
A szombathelyi éttermek gasztronómiai rendezvényekkel, jellegzetes libaételekkel csábítják az ínyenceket. A november első hétvégéjén Szent Márton-napi nagyvásárral kezdődik a Szent Márton Hét, amely Szombathelyen és szűkebb környékén, a város meglévő egyházi kezelésű és világi kulturális, valamint művészeti intézményeiben sokszínű programokkal várja az érdeklődő nagyközönséget.
www.szombathely.hu

Kihagyhatatlan a libasült novemberben!
Kihagyhatatlan a libasült novemberben!

2011.11.05-06. Tihanyi gardafesztivál, Tihany
Tihany egyik nevezetessége a garda, a látott hal, még a település címerére is rákerült. Szerencsére még élnek a régi halászok közül, akik tudják, hogyan halászták ezt a különleges halat. Az ő elmondásuk alapján elevenítik fel ezt a régi szokást. A vendégek hajókról követik a halászatot. Amikor kifogják a gardákat, utána a perjel úr megáldja a halat az Apátságban, majd tavalyi szőlővenyigére húzzák a beirdalt, bepaprikázott halakat, körbe a földbe szúrják, és parázson megsütik. A második napon persze az elmaradhatatlan halászlé-, és halételfőző verseny fűszerezi be az őszi hétvégét - emellett halas játszóház, táncház és más szórakoztató programok várják a kicsiket és nagyokat a kétnapos rendezvényen.
www.tihany.hu


2011.11.11-13. Márton-napi pálinkafesztivál, Siófok
A fesztivál szervezői a szürke, novemberi hétköznapokból egy színes, szívet-lelket melegítő pálinka mustrára és kulturális programsorozatra csábítják a vendégeket. Liba különlegességek, nagyszerű gyümölcspárlatok, koncertek, gyermekprogramok és még sok érdekesség vár mindenkit november közepén a Fő téren. "A Szent Márton nap, november 11., jeles dátum a népi kalendáriumokban: ekkor híznak meg a fiatal libák, érik meg az újbor, ez az utolsó vásári nap, és ekkor jártak le a munkaszerződések. Kezdődhet a vigasság, a püspökfalatról azonban nem illik elfeledkezni." Mi is az a száraz próba és milyen a tökéletes pálinkáspohár? Miért pont Szent Mártonhoz kapcsoljuk a ludat? Ezeket a hasznos információkat tudhatja meg, és fedezhet fel új ízeket az ország legjobb pálinkaforgalmazóitól az, aki kilátogat a Siófoki Márton Napi Pálinka Fesztiválra.
www.siofokportal.com


2011.11.11-13. Márton-napi vigasságok, Bogács
A bor és a gasztronómia ünnepén egész napos kirakodóvásár, hagyományos népi portékák vására várja az érdeklődőket. Emellett lesz újbor bemutató és kóstoló, valamint a borosgazdák által készített liba ételek kóstolója. Óriásbográcsban készülnek tájjellegű ételek. A Szent Márton Borlovagrend közgyűlésére is sor kerül, s hogy le lehessen mozogni a kalóriákat táncház is várja majd az érdeklődőket.
www.bogacs.hu

A Márton-nap főszereplóje: a liba
A Márton-nap főszereplóje: a liba

2011.11.12. Nemzetközi hurkatöltő fesztivál, Tápiószentmárton
Tápiószentmártonban hagyomány, hogy a falu névadójának – Szent Mártonnak – tiszteletére több napos programot rendeznek a szervezők. Ennek a rendezvénysorozatnak a jeles gasztronómiai eseménye VII. Nemzetközi Hurkatöltő Fesztivál. A fesztivál célja a falusi disznótorok teremtette étkezési kultúra megőrzése. A szervezők felelevenítik a hagyományos disznótorok hangulatát, az érdeklődők megismerhetik a disznóvágás és a feldolgozás folyamatát.
A hurkatöltő verseny résztvevői három kategóriában mérhetik össze gasztronómiai kreativitásukat. Készíthetnek fehér hurkát, véres hurkát és hurkakülönlegességeket. Neves zsűri értékeli a versenyben résztvevő csapatokat, hetedik éve a zsűri elnöke Németh József, aki a Magyar Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottság Elnöke, Venesz-díjas chef.
Hogy a gyerekek se unatkozzanak, számos gyermekprogrammal várjuk a családosokat is.
www.sportcsarnok.extra.hu


2011.11.12. Borfujtó Szent Márton nap, Ópusztaszer
Az utóbbi időkben egyre népszerűbb ez a lúdhoz és az újborhoz kötődő ünnep. Ínycsiklandó falatokkal, vidám együttléttel búcsúzhatnak az ősztől azok, akik részt vesznek a skanzen Márton-napi vigasságában. A rendezvény keretében a Szent Vince Borrend átadja a „Csongrád megye Év Borásza”- díjat az arra legméltóbbnak. Az érdeklődők finomabbnál finomabb borokat is kóstolgathatnak ezen a napon.
www.opusztaszer.hu

Az újbor is megérkezik!
Az újbor is megérkezik!

2011.11. 12. Márton-nap, Szigliget
Szigliget is ünnepséggel köszönti Márton napot. A program 10.00 órától kezdődik, misével, a Szent Márton nevét viselő Várkápolnában. Napközben gasztronómiai és kulturális programok várják az érdeklődőket a település vendéglátóegységeiben.
www.szigliget.hu


2011.11.12. Márton-napi vigasságok, Zalaegerszeg
A nyári fesztiváljaink után, amelyeket a hangos, színes, vásári forgatag, a kézműves programok, a néptáncbemutatók jellemeznek, most ismét a múzeumba invitálják a vendégeket a szervezők. Ezúttal az ősz áll a programok középpontjában. A Márton nap alkalmával őszi finomságokkal, tesz-vesz munkákkal, játékokkal töklámpás faragással, liba ételekkel, sült gesztenyével, forralt borral és a már megszokott jó hangulattal várják a látogatókat.
www.zmmi.hu


2011.11.12. Újbor ünnepe Szent Márton napján, Noszvaj
Márton napja évszázadokon keresztül a gazdasági év kiemelkedő zárónapja és az adventtel összefüggő negyvennapos böjt kezdete volt. Bortermő vidékeken már régen szokásba jött, hogy Márton napján töltenek első ízben az újborból, mivel azt tartja a néphit, hogy "mire Márton megérkezett, minden must már borrá érett". A népi hagyomány szerint a Márton-napi sült lúd mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást: amennyiben a sült liba mellcsontja fehér színű, akkor hosszú, havas, hideg tél várható. Ha a mellcsont piros, csak amolyan fekete karácsonyos, locs-pocs időre lehet kilátásunk. "Ha Márton napján a libák korcsolyáznak, akkor karácsonykor bízvást bőrig áznak" - hangzik a mondás.
www.noszvaj.hu


2011.11. 12-13. Szent Márton újborfesztivál és libator, Szentendre
Magyarországon egyre többen ünneplik újborral és libával Márton napját. Az ország egyik legsikeresebb Márton-napi eseménye a szentendrei Skanzen újborfesztiválja. Fedett és fűtött sátor alatt lehet kóstolni a minőségi újborokat és pálinkákat, a helyben sült libaételeket és őszi csemegéket. A Tollfosztóban és a Kukorica-morzsolóban a látogatók bekapcsolódhatnak az őszi társas munkákba, a szántóföldi munkák lezárulását követő felszabadult hangulatba. A Márton-játszóban krumplipuskát, írótollat, töklámpást és lampiont lehet készíteni. A Kisalföld tájegység portáin a szigetközi Halászi község Márton-napi búcsús hagyományaiból kapnak ízelítőt a vendégek. Az ünnepet a céhes legények jókedvű felvonulása zárja feldíszített szekereken.
www.skanzen.hu


2011.11.18. Katalin-napi disznóvágás, Vonyarcvashegy
A hagyományok ápolásával, s természetesen finom falatokkal elevenítik fel a szervezők a régi falusi disznóvágásokat. A vendégek a napot házi pálinkával kezdhetik, majd a disznó tisztítása, pörzsölése és feldolgozása kerül sorra, amelyen tetszés szerint bárki részt vehet. Reggelire hagymán pirított friss vért, resztelt májat, savanyúsággal és kenyérrel tálalnak a disznóvágásra érkezőknek.
Vendégeink a disznósajt, májas-véres hurka, házi kolbász és házi tepertő készítésének rejtelmeit leshetik el, közben harmonikaszó gondoskodik a megfelelő hangulatról.
www.vonyarcvashegy.hu


2011.11. 18-20. Ízek és borok, Budapest
A hosszú téli esték és az akkor már közelgő ünnepek előtt 60 borászat vonultatja fel kínálatát. A novemberi időpontban már az idei - szakemberek által kiemelkedően jónak tartott évjárat termését is - palackba zárják a gazdák, így az újbor első nagy kereskedelmi próbáját is itt tarthatják a szőlészetek. A nemes italokat ezúttal 20 étterem specialitásai mellé fogyaszthatják a látogatók. A Magyarországon működő, de más ország nemzeti konyháját képviselő mesterszakácsok helyben készített ételeikkel a nagyvilág ízeit kínálják majd a hazai borokhoz.
www.borokesizek.hu

Bor és sajt - novemberben több fesztivál központi témája
Bor és sajt - novemberben több fesztivál központi témája

2011.11.18-20. Kézműves magyar ízek vására, Budapest
Az idei kézműves vásár eddig sosem látott kezdeményezés csúcspontja is lesz: hazánkban először, a szervezők a vásárlókkal együtt kóstolóturné keretében keresik Magyarország kedvenc ízeit. Az ízmustra a hamarosan megnyíló Kézműves Magyar Ízek Nagykereskedésből indul október 27-én. A novemberi Vásáron a már megismert magyar ízek mellett olyan újdonságokat fedezhetünk fel, mint a vízi bivaly szalámi, a faszenes, tufapincében érlelt sajt, vagy a homoki fehérszarvasgombás sárgadinnye lekvár. A magyar- és az erdélyi termelők mellett idén újdonságként Felvidékről, Szlovéniából és a Vajdaságból is jönnek kiállítók. A vásár szervezőinek fő célja, hogy hatékonyan segítsék a magyar termelőket.
www.kezmuvesmagyarizek.hu


2011.11.26. Disznóölő Szent András, Ópusztaszer
András napja ”zárja a hegedűszót”. Kezdődik az advent, az év legsötétebb időszaka, egyben a szerelmi varázslások ideje. Ezen az éjszakán álmodhatták meg a lányok, ki lehet majd a jövendőbeli párjuk. A hidegek beálltával megkezdődtek a disznótorok is. Nem véletlenül kapta tréfás jelzőjét Szent András. Az időszakhoz kapcsolódó hagyományokat szeretnénk bemutatni az Emlékparkban a fesztivál szervezői.
www.opusztaszer.hu


2011.11. 26-27. Újbor- és Sajtfesztivál, Budapest
A fesztiválon ünnepélyesen fogadják majd a magyarországi borvidékek újborait, s a szervezők újbor futamot is fognak rendezni. A magyarországi kádármesterek bemutatója mellett, bor- és sajtturizmus börze is lesz a fesztiválon, valamint a Magyar Pékszövetség termékbemutatója és kóstolója. Ezen kívül Újborfelismerő bajnokság keretein belül megválasztásra kerül 2011. Újborfelismerő Bajnoka.
www.ujboressajtfesztival.hu

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.