Ízes bogyók
Már minden nagyobb áruház csemegepultjában található töltött olajbogyó, sajnos nem olyan friss és finom, mint a mediterrán országok piacain. A friss, kimért olívabogyók mellett természetesen konzervben is kapható minden féle és fajta, a jobb minőségűek ezek közül is remekek.
A töltött olajbogyók között találunk sajttal, például fetával vagy kéksajttal töltötteket, de gyakoriak a jalapeno- vagy pritaminpaprikával, citrommal, naranccsal, fokhagymával, mandulával töltött olajbogyók is. A bogyókat húsokkal, különleges sonkákkal, szardellával és lazaccal is megtöltik.
Az olajbogyó töltése ma már nagyüzemben történik, a gépsorok egy fogorvosi fúróhóz hasonló eszközzel akár percenként több ezer olajbogyót magoznak ki és töltenek meg. A megmaradt magokat nem dobják ki, ebből gyenge minőségű olaj vagy állati takarmány készül.
Az olajbogyókat sós vízzel, olívaolajjal felöntött, de balzsamecettel ízesített formában is megvehetjük.
Olajbogyó a konyhában
Az olajbogyót több ezer éve használjuk étkezési célokra. Nagyon finom magában, de előételként, vendégváróként is kiváló, készíthetünk vele akár sós muffint (lásd a recept cikkünk végén), akár kenyeret.
Kiválóan ízesíthető vele a rizs, de akár salátához adva is fogyaszthatjuk, mint ebben a tonhallal mixelt receptben. Nemcsak tésztaszószokban finom, tésztával salátaként is működik. Gondoltatok már arra, hogy az olajbogyóval meg lehet tűzdelni a camambert sajtot? Nagyon finom.
Húsokat is ízesíthetünk olajbogyóval, készíthetünk csirkét olajbogyóval, de akár a fasírt közepébe is elrejthetünk egyet-egyet. Talán kevesen ismerik a franciák által oly kedvelt tapenade-ot, ami pirítóson olyan finom, hogy nem lehet neki ellenállni. Koktélok mellől se maradjon el koktélnyársra húzott vagy Martinibe ejtett olajbogyószem.
Olajbogyóból olívaolaj
Az olívaolajak közül a legjobb az extra szűz. Ennek készítésekor a bogyók leszedését követően 24 órán belül kisajtolják az olajat oldószerek és hőhatás nélkül (ezért hívják hidegen sajtoltnak). Értékes telítetlen zsírsavai is megmaradnak, és mind színe, mind aromája fantasztikus. A mediterrán országok lakói havonta (!) 1,3 liter extra szűz olívaolajat fogyasztanak el. Az extra szűz olívaolajat sötét üvegben árulják, színe egy kicsit zavaros, nem teljesen áttetsző.
A második és harmadik sajtolás eredménye a szűz és a „sima” olívaolaj.
A sajtolás utáni maradékból vegyi úton vonják ki a megmaradt olajat, ezt sansa néven vásárolhatjuk meg a boltokban. Ez az olajfajta kb. 1%-ban tartalmaz olívaolajat, a mediterrán országokban már nem is árusítják, ennél többet nem is mondunk róla.
Az olívaolaj íze nagyon nagy részben függ a termőterülettől, az olajbogyó fajtájától és érettségi fokától. Természetesen olívaolajból is kapható ízesített: tárkony, bazsalikom, rozmaring, fokhagyma adják ilyenkor a fő ízt, ezeket otthon is előállíthatjuk, és akár ajándékba is adhatjuk dekoratív kis (sötét színű!) üvegekben. Az olívaolaj legnagyobb ellensége a fény. Tartsuk sötét helyen!
Tévhit, hogy az extra szűz olívaolaj nem használható sütésre, ez az olajfajta magasabb hőfokon ég meg, mint a növényi olajok, így nyugodtan süthetünk vele.
Az olívaolaj nemcsak étkezési célokra használható, a legjobb fajtákat használhatjuk testápolásra, sok helyen például az újszülöttek bőrét is ezzel kenik.
Tapenade
Hozzávalók:
20 szem olajbogyó kimagozva
1 evőkanál kapribogyó
4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: A hozzávalókat botmixerrel, turmixban vagy mozsárban összetörjük. Olívaolajjal leöntve sokáig eláll.
Olívabogyós-fetás muffin
Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 evőkanál cukor
1,5 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 csésze apróra vágott petrezselyem
5 dkg zöld és fekete olívabogyó
feketebors
1 csésze friss fetasajt
1 pohár kefir
1 tojás
1/2 csésze olvasztott sütőmargarin
Elkészítés: A lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a petrezselymet, a feketeborsot és a fetasajtot egyszerűen keverjük össze. Az olívabogyókat vágjuk apróra, és adjuk hozzá az előbbiekhez. Öntsük bele a kefirt, az olvasztott margarint, legvégül pedig a tojást. A masszát dolgozzuk össze. A muffinformákat béleljük ki papírral, és töltsük 2/3-ig a masszával. Tegyünk 200 fokra előmelegített sütőbe, majd süssük 15-20 percig.
Paprikás-olajbogyós barnarizsköret
Hozzávalók 2 személyre:
1 zacskó barnarizs
2 nagy zöldpaprika
1 marék olajbogyó
vaj
só
Elkészítés: A barnarizst megfőzzük (35-45 perc főzési idővel kell számolni), addig kis kockára vágjuk a paprikát és az olajbogyót. Palacsintasütőben vajat olvasztunk, majd a paprikát megpirítjuk benne. Amikor a rizs elkészül, kis vajat adunk hozzá, majd belekeverjük a pirított paprikát és az olívákat. Bármilyen húshoz kiváló köret.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.