Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Világkonyha

Így készíts olasz cannellonit otthon, házilag!

Gyúrd saját kezűleg a tésztát és használj minőségi alapanyagokat a töltelékhez! Kezdőként most elsajátíthatod az alapokat, rutinos konyhatündérként pedig hasznos tippeket kaphatsz.
Levegős és színes tészta

Dolgozz össze egy tálban 12,5 dkg átszitált sima búzalisztet (BL-51) 2,5 dkg finomra őrölt búzadarával, 1 db tojással, 1 db tojássárgájával, 1 ek hideg vízzel és 1 tk sóval. Gyúrd simára némi darával meghintett felületen 5 perc alatt, majd formázd cipóvá. Csomagold folpakba, és pihentesd 1 órát.

Tipp

A dél-olasz konyhában előszeretettel használt finomra őrölt búzadara (semola di grano duro rimacinata) levegősebbé teszi a különféle tészták textúráját, nyújtáskor pedig meggátolja a letapadást. Itthon is hozzájuthatsz olasz élelmiszerboltokban vagy webáruházakban. Azonos mennyiségű hagyományos hazai búzadarával helyettesítheted, ha tisztára törölt elektromos kávédarálóban finomabbra őrlöd.
A nyers tésztát némi sárgarépapürével vagy 1 késhegynyi kurkumával sárgára, pépesített spenóttal zöldre festheted.

Nyújtás kézzel

A folpakból kicsomagolt tésztacipót vágd négy egyforma részre. Mindet nyomkodd laposra, majd egymás után hengereld vékonyra sodrófával egy kevés finomra őrölt darával megszórt felületen.

Nyújtás tésztagéppel

Hajts át a gépen egy laposra nyomkodott, félbehajtott tésztadarabot, majd engedd át többször az egyre közelebb állított hengerek között hajtogatás nélkül, amíg kb. 60 x 15 cm-es és 1 mm vékony lesz. Terítsd ki finom darával megszórt felületen, és vágj belőle 10 x 15 cm-es lapokat.

Tipp

Ha túl sok tésztát nyújtottál, a felesleget felvághatod lasagnéhoz, metélthez, vagy lefagyaszthatod.

A tésztalapok kifőzése

Forralj bőven sós vizet egy nagy fazékban, és dobd bele a tésztát 30 másodpercre. Egyszerre ne tegyél túl sokat az edénybe, mert a lapok összeragadhatnak! A főzővízből kiemelt darabokat azonnal öblítsd le, és hagyd lecsepegni.

Tipp

Az előfőzött tésztát felhasználásig tartsd két megnedvesített konyharuha között, hogy ne száradjon ki.

Klasszikus bolognai töltelék

Kockázz apróra 15 dkg hagymát, 10 dkg sárgarépát és 10 dkg szárzellert, továbbá apríts finomra 1 db piros csilipaprikát. Hevíts fel lábosban 4 ek olívaolajat. Párold rajta a hagymát és a csilit mérsékelt tűzön 3-4 percig, majd a sárgarépával és a szárzellerrel együtt további 6-8 percig. Dobj rá 30 dkg vegyes darált húst, és erős tűzön pirítsd morzsalékosra 3-4 perc alatt. Sózd és borsozd meg, majd adj hozzá 1 ek paradicsompürét. Öntsd fel 1 dl vízzel 30 másodperc múlva, forrald be sűrűre, és tegyél bele 1 csipet cukrot. Végül forgass a bolognai szószba 5 dkg apróra kockázott főtt sonkát és 3 dkg reszelt pecorino sajtot.

Tipp

A pecorinót más (fél)kemény juhsajttal helyettesítheted.
A szószodat tetszés szerint 4 szál finomra vágott petrezselyemmel gazdagíthatod.

A gyúrt tészta megtöltése

A blansírozott tésztalapok szélét nedvesítsd meg vízzel, majd halmozz a közepükre hosszában 3-3 ek húsos tölteléket, és kissé nyomkodd le. Végül göngyöld fel mindet rolnivá.

Tipp

A készen vásárolt száraz cannellonicsövek nem igényelnek előfőzést. Habzsákból tetszőleges masszával megtölthetők, majd szósszal meglocsolva ugyanúgy megsüthetők, mint a gyúrt tésztás változat.

Ricottás szósz

Nyeles láboskában olvassz fel 5 dkg vajat, és dolgozz bele 5 dkg lisztet. Állandó keverés mellett öntsd fel 7 dl tejjel, tegyél bele 1 db babérlevelet, és gyakran átkeverve főzd 20 percig. Ízesítsd sóval és frissen reszelt szerecsendióval, majd szedd ki a babérlevelet. Végül botmixerrel dolgozz a besamelbe 10 dkg ricottát.

Vajazz ki egy felfújtformát vagy sütőtálat, és oszlass el az alján egy kevés szószt. Rendezd el rajta a megtöltött cannellonikat, és kend meg a tetejüket a maradék szósszal. Süsd a 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig, majd szórd meg reszelt pecorino sajttal, és süss rá aranybarna kérget 5-10 perc alatt.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.