Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A Magyar Sörgyártók Szövetsége kezdeményezésére most először ünnepelték a Sör Világnapját Magyarországon. A Sörszövetség „Sör mi több” eseménysorozata keretében, hagyományteremtő szándékkal csatlakozott a nemzetközi ünnephez. Az eredetileg Amerikából indult világnap alkalmából szakértők grill és barbecue különlegességeket, valamint velük harmonizáló sörfajtákat párosítottak.

Ezen a napon megünnepeljük a sör készítőit és felszolgálóit is. A jeles nap alkalmából a „Sör mi több” csapata Vásárhelyi István sörgasztronómus és Stoller Márton grillmester segítségével kiváló minőségű húsokat társított, ízben harmonizáló sörfajtákkal. „A hazai sör megérdemel egy önálló ünnepet, amiből reményeink szerint hagyomány válhat. Arra biztatunk mindenkit, hogy próbálja ki a sör és a kedvenc ételei párosítását, legyen az grill vagy éppen más gasztronómiai fogás,” – mondta dr. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

Sör a pohárban, hús a rácson

A sörgasztronómus szerint, ha túllépünk azon a ponton, hogy a húsokat sörös pácokban érleljük, és inkább arra koncentrálunk, hogy az egyes húsfélék mellé, milyen söröket ajánlott társítani, akkor egy új izgalmas terepen találjuk magunkat. Persze mindehhez szükséges, hogy jó minőségű, ízes húsokkal kísérletezzünk. Sok múlik azon is, hogy milyen fűszerekkel finomhangoljuk a párosainkat.

Csirke és sör

Egy sült csirkét számtalan módon elkészíthetünk. Lehet édes, sós, savanyú, füstös, csípős. Ezer arca van épp, mint a söröknek. Ez megkönnyíti a választást. Érdemes szem előtt tartani, hogy a csirke könnyű étel, ezért javasolt könnyed sörökkel párosítani. Ilyen lehet például egy illatos, újvilági komlókkal főzött ale, amely kihangsúlyozza a friss fűszerek aromáit és a malátás jegyei pompásan illenek a csirke ropogós, pirosra sült bőréhez. Hasonlóan jó választás egy világos láger típusú sör. Száraz, elegánsan kesernyés nemeskomló zamata nagyszerű kontraszttal emeli ki a csirke édesebb fűszerezését.

Sertéshús és sör

Ha sertéssültről van szó, rendszerint egy gazdag, hagymás, fokhagymás étel jut eszünkbe t, így olyan sört tanácsos mellé választani, amely kiegészíti az alapízeket. Erre az egyik legalkalmasabb sörtípus a Märzen, amelynek telt ízei, karamelles malátás édeskés teste, jól harmonizál a sertéshús szaftosabb ízeivel. Pikánsabb fűszerezés esetén, egy gyümölcsösebb, élesztőtől opálos belga ale-lel is remek párost alkothat. Az étel ízrétegeivel több ponton teremt párhuzamot, vagy emeli ki a markáns ellentéteket.

Marhahús és sör

A marhahús, különböző gazdag ízesítéssel, remekül kombinálható, egy nehezebb, komplexebb sörrel.
A szabványosan grillezett szaftos steak, mellé ideális választás egy csokoládés, kávés ízű mégis enyhén fanyar porter, ami tovább fokozza a hús ízét, de frissítően le is öblíti a falatot. Ha a hús füstös aromákat is kap a sütés során, akkor összekóstolhatjuk egy félbarna, vagy barna lágersörrel, mely párosításnál a pörkölt maláta és a pörkölt árpa ízei köszönnek vissza

Nyerő párosok a sör világnapján:

· Citrusos illatú, friss, markánsan keserű világos láger faszenes grillezett csirke, zöldfűszeres, citromos fürdőben.

· Gyümölcsös aromájú, könnyed, belga apátsági Blonde Ale, cseresznyefa forgácson sült ázsiai BBQ sertésoldalassal.

· Száraz, kávés ízvilágú, karakteres sötét lágersör, füstölt, érlelt marha hátszínnel, magos mustárral, házi Barbecue szósszal.

· Csokoládés zamatú, testes Porter-sör, belga élesztővel erjesztve, hozzá banános, mogyorós cupcake, keserű csokoládés krémmel.

Stoller Márton receptjei elérhetőek a Sör mi több blogon találtok!

Calanethics és kalória

A street food és a sör világnapi találkozását egy olyan sportág bemutatkozása előzte meg, amely pályája számos közös vonást mutat a hazai sörös mozgalommal. A saját testsúlyos mozgásformák a sörhöz hasonlóan ősidők óta léteznek és napjainkban élik reneszánszukat. Mindkettő akkor élvezhető igazán, ha közösségben, a barátainkkal együtt vagyunk. A sportolás és a sör fogyasztás esetében is kiemelten fontos a mértékletesség. Ez a sportban a fokozatos terhelést, a sör tekintetében pedig a mértéktartó, felelős fogyasztást jelenti. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként nők számára naponta legfeljebb 2 dl, míg a férfiak számára naponta legfeljebb 4 dl sör elfogyasztása ajánlott.

Kevésbé ismert tény, hogy a sör kalóriatartalma alacsonyabb, mint más szeszes italoké. Az erjesztett italok kalóriatartalma kb. 50 kcal/100 ml, az alkoholmentes söré pedig 20 kcal/100 ml körül alakul. Ez azt jelenti, hogy egy pilsner vagy lager típusú sör (45kcal/100 ml) átlagosan ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint egy pohár narancslé (43-48 kcal/100 ml).

„Az egészséges, aktív felnőtt életmódjába, belefér egy pohár sör elfogyasztása, ugyanis a testsúlynövekedést minden esetben a kiegyensúlyozatlan étrend és bármilyen élelmiszer túlzott mennyiségű fogyasztása okozza. Az irányadásnak megfelelő mértékletes sörfogyasztás, rendszeres testmozgás mellett, nem okoz problémát, sőt akár egy kiegyensúlyozott diétába is beilleszthető” – erősítette meg a Radányi Norbert street work out edző.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.