Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A kalács egyike azoknak a kelt tésztáknak, amelyek új életre kelhetnek akkor is, ha már elmúltak az ünnepek, és kissé szikkadt formában kínálja magát a feldolgozásra. Nem is volt kérdés, hogy jó volna egy kellemes, mégis izgalmas házi desszertben újabb dimenzióit is életre kelteni.

A jó húsvéti kalács nem csupán frissen, de átalakítva is remek!
A jó húsvéti kalács nem csupán frissen, de átalakítva is remek!

A tepsiben sült finomságok számomra hozzátartoznak az otthonos hangulathoz, mindig lehet kicsit falatozni a tepsi széléről, lecsippenteni a ropogósra sült falatokat. A felfújt típusú ételek esetében pedig helyből mindenki akkora porciót szed a tányérjára, amekkora csak jólesik.

Egy tepsi kalácsfelfújt könnyű főfogás vagy desszert is lehet
Egy tepsi kalácsfelfújt könnyű főfogás vagy desszert is lehet

A viszonylag semleges ízesítésű fonott kalácsból akár sós, akár édes felfújt is készülhet, lehet köret, lehet desszert vagy leves mellé könnyű főfogás. Ezúttal egy gazdag, felül ropogós, alul krémes és puha desszert mellett voksoltam, amiben mind a klasszikus vajas kalács előnyei, mind a felfújtakra jellemző édes, vaníliás ízek érvényesülnek. Ennél azonban kicsit izgalmasabb ízkombinációt szerettem volna életre kelteni a tepsiben, így még néhány összetevő belekerült a húsvét utáni maradék-felhasználási akcióból kerekedett ínycsiklandó felfújtba.

Rumos szilvás kalácsfelfújt

Ropogós, krémes és ízekben gazdag minden falat
Ropogós, krémes és ízekben gazdag minden falat

Hozzávalók 4 személyre:
25-30 dkg szikkadt kalács
10 dkg puha, magozott aszalt szilva
10 dkg őrölt mandula (dióval, mogyoróval is helyettesíthető)
10 dkg vaníliás porcukor + 1 evőkanál
1 evőkanál barna nádcukor
5 dkg vaj
4 dl tejszín (15 %-os főzőtejszín)
1 db egész tojás (L-es méret)
½ dl fehérrum

Elkészítés: A szilvát 1 órára ½ dl rumba áztattam. A kalácsot 1 cm vastagon felszeleteltem, majd a szeletekből nagyjából 4 cm hosszú csíkokat vágtam.
A mandulát 5 dkg cukorral elkevertem.
A tejszínt 5 dkg porcukorral és 3 dkg vajjal kissé meglangyosítottam, majd hozzákevertem az egész tojást. A szilvákat lecsepegtettem, a rumot belekevertem a tejszínes mártásba.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
Egy kerámiatepsit kissé kivajaztam, az aljára terítettem a kalács felét, meghintettem az aszalt szilvával, majd megszórtam a mandula felével, meglocsoltam a tejszínes-rumos mártás felével. Az egészre még egy réteg kalácsot halmoztam, meglocsoltam a maradék mártással, meghintettem a mandula maradék részével, egy kevés porcukorral. A 2 dkg vajat felkockáztam, rászórtam a kalácsszeletek tetejére, végül 1 evőkanál barnacukorral hintettem meg a felfújtat.

Még egy kis barnacukor, és indulhat a sütőbe!
Még egy kis barnacukor, és indulhat a sütőbe!

20-25 perc alatt megsütöttem, majd 2 percre betettem a grill alá, hogy a cukorréteg is karamellizálódjon.
Az aranyszínű felfújtat azon melegében tálaltam. Aki fokozni akarja az élvezeteket tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot is kínálhat mellé.

A felül ropogósra sült kalácsréteg alatt krémesen puha, aromás és ínycsiklandó, rumos szilvákkal gazdagon tarkított, krémesen puha desszert persze nem csupán azon melegében, de langyosan vagy hidegen is remek.

Melegen, hidegen egyaránt ellenállhatatlan
Melegen, hidegen egyaránt ellenállhatatlan

A mandula, a vanília, az aszalt szilva és a rum aromái minden falatot tökéletessé tesznek. Ismét bizonyossá vált, hogy aligha történhetne jobb dolog a már kissé szikkadt, de még mindig remek alapanyagként működő kalácsmaradékkal.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.