Kozáksapka recept
Kozáksapka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Görögország aromaesszenciája, a napsütéses nyár bódító illata, a tavaszi-nyári ételek nélkülözhetetlen fűszere az oregánó.

Az oregánó, vagy más néven szurokfű igen nagy múltra tekint vissza. Első előfordulását és használatát általában az ókori görögök idejére tesszük, de az újabb kutatások szerint már i. e. 3000 környékén használták az asszírok. Annyi azonban bizonyos, hogy az oregánó széles körben való elterjesztéséért már tényleg a görögök felelősek.

Az oregánó a görög saláta nélkülözhetetlen fűszere
Az oregánó a görög saláta nélkülözhetetlen fűszere

A boldogság fűszere

A mitológia szerint az oregánót Aphroditének köszönheti az emberiség, aki ezzel a növénnyel szerette volna a boldogságot az emberek életébe csempészni. Ebből a történetből és a növény termőterületéből született a fűszer neve: Oregano. Amiből az oros a hegyet, ganos pedig az örömöt jelenti.

De nem csak örömöt és boldogságot kötötték ehhez a fűszerhez. Az ókorban a jószerencse, az egészség, a tisztaság és a becsület jelképe is ez a fűszernövény volt. Épp ezért egy sor különböző népszokás is kötődött hozzá. Görögországban az ifjú pár fejére oregánókoszorút tettek, hogy boldog házasságuk legyen, valamint a sírokra is gyakorta tettek ágakat vagy ültettek fölé bokrot, így őrizve az elhunyt békéjét. Úgy tartották, hogy ha valaki alvás előtt ebből a fűszerből köt koszorút a fejére, akkor szép álmai lesznek, vagy ha szintén elalvás előtt bekeni magát oregánóval, akkor álmában megláthatja a jövendőbelijét.

Tésztaszószokba is remekül illik az oregánó
Tésztaszószokba is remekül illik az oregánó

Az ókorban már termesztették az oregánót, ennek ellenére a mai napig megtalálható a görög hegyvidék napsütötte oldalain a vad oregánó is - amit akár csak az őseik - a görög pásztorok most is előszeretettel etetnek meg a juhokkal, kecskékkel, így téve ízletesebbé a tejüket, húsukat.

A növény adta íz és a benne sejtett boldogságfaktor mellett, az oregánó sikeréhez az is hozzájárult, hogy az ókori orvosok felfedezték, hogy különféle betegségek gyógyítására, kezelésére alkalmas. Hippokratész például fertőtlenítőszerként használta, az ókori Egyiptomban tartósítószerként és különféle mérgek ellenszereként alkalmazták. Ezt a szokást aztán a mérgezésben szintén nagymester rómaiak is boldogan tovább folytatták, s egészen a középkorig gyakorta alkalmazták az oregánót mérgezések megelőzésére vagy kezelésére. Megelőzésre – a kor logikáját figyelembe véve – jó példa, hogy mérges kígyók ellen is oregánóval szórták fel a házat.

A görögök után, a - minden jót továbbéltető - rómaiak is kipróbálták, megkedvelték és meghonosították az oregánót. Ahogy nőttön nőtt a Birodalom, úgy terjed el az oreganó használata is Európa-szerte. A középkorra gyakorta alkalmazott és a köznép által igen kedvelt gyógynövénnyé vált az oregánó. Ugyan használták húsok, halak és bor fűszerezéséhez, mégis leginkább a népi gyógyászatban vették hasznát. A szétrágott levelekkel reumát, fogfájást, emésztési zavarokat gyógyítottak, valamint köhögéscsillapítóként alkalmazták. Ezek mellett készítettek belőle szerelmi bájitalt is, amivel hódítani lehetett, vagy a meglévő kapcsolatot megerősíteni.

Fokhagyma és szurokfű... kell ennél jobb párosítás?
Fokhagyma és szurokfű... kell ennél jobb párosítás?

Az oregánó Kínába a középkorban működő fűszerúton jutott el, ahol szinte kizárólag csak gyógynövényként használták. Láz enyhítésére, hányás, hasmenés gyógyítására, sárgaság ellen alkalmazták.

Angliában nem csak főztek és gyógyítottak vele, hanem a tubákba való dohányt is ezzel illatosították. Annak ellenére, hogy Angliában sokat használták, az oregánót a második világháború előtt alig ismerték az Egyesült Államokban. A Dél-Olaszországban állomásozó amerikai katonák fedezték fel az ízét, aromáját, s az ő közvetítésükkel várt ismertté az Újvilágban.

A friss oregánó nagyon jó rostforrás, tele van vitaminokkal és tápanyagokkal. Vas- és mangántartalma mellett, található benne kalcium, C- és A-vitamin, valamint omega3 zsírsavak. Az oregánó nagyon jó és hatékony fertőtlenítő, gombaölő, vírusölő, görcsoldó hatással bír, és jótékonyan hat az emésztésre is. Ezen kívül enyhíti a megfázásos tüneteket, kitisztítja a légutakat, és a köhögést is csillapítja. Az oregánóolajjal kezelhető a korpás fejbőr, a problémás bőr.

Oregánó a konyhában

Az utóbbi néhány évben már a friss oregánó is megjelent a hiperek polcain, de a mai napig inkább a szárított fűszernövényt használjuk. Ennek több oka is van. Egyrészt könnyen beszerezhető, egyszerűen és viszonylag sokáig tárolható, s a szárított fűszer ízének intenzitása majdnem háromszorosa a frisshez képest. Épp ezért, ha friss oregánóval dolgozunk, akkor minimum dupla mennyiségű fűszert kell adni az ételhez.

Ha friss oregánót vásárolunk, akkor érdemes cserepeset venni, illetve nagyon oda kell figyelni, hogy friss, még nem hervadó példányokat vegyünk. Ezeket a felhasználásig vagy egy pohárnyi vízben (ha aznap elhasználjuk), vagy papírtörlőbe csavarva a hűtőben tárolhatjuk.

Húsok, szárnyasok fűszerezésére is használjunk bátran oregánót
Húsok, szárnyasok fűszerezésére is használjunk bátran oregánót

A szárított oregánót zárt üvegben, hűvös, sötét és száraz helyen érdemes tárolni, nagyjából fél évig. Az oregánó ezután is felhasználható, akár még évekig, de minősége lassan romlik. Épp ezért érdemes időnként felfrissíteni az otthoni oregánókészleteket, ha nem fogynának el a nyári grillezések idején.

Az oregánót sok nemzet kedveli és használja. A görög konyha alapfűszere, de megtalálható Spanyolországban, Olaszországban, Portugáliában is, valamint a Karib-térségben és Mexikóban.
A mexikói oregánó ugyan nem igaz oregánó, de valójában az általunk ismert növény távoli rokona. Hasonló, kicsit édeskésebb ízzel bír, mint a mediterráneumban elterjed unokatestvére.

A szurokfű jól megy a paradicsomos ételekhez, a fehér és vörös húsokhoz, a karfiolhoz, a brokkolihoz vagy a cukkinihez. A többi fűszer közül a fokhagyma, a petrezselyem, a zsálya, a kakukkfű, a bors és a bazsalikom muzsikál nagyon jól az oregánóval. Mivel elég erőteljes ízű fűszer, ezért nem igazán használjuk desszertek elkészítéséhez, bár fagylaltokat és krémeket óvatosan fűszerezhetünk vele.

A grill ételekkel is jól harmonizál az oregánó, legyen szó húsról vagy zöldségről
A grill ételekkel is jól harmonizál az oregánó, legyen szó húsról vagy zöldségről

Az oregánó - mint más gyógynövények - a főzés során elveszti jellegzetes ízét, épp ezért javasolt a főzés legvégén az ételhez adni.

Az olaszok pizzához, szószokhoz, levesekhez, kenyerekhez, rizsételekhez használják leggyakrabban, de salátákhoz és tojásos ételekhez is gyakorta tesznek ebből a fűszerből. A görögöknél zöldséges leveseket, köreteket, húsokat, halakat és tengeri herkentyűket fűszereznek vele. Nálunk főleg mártásokhoz, paradicsomos ételekhez, húsos ragukhoz és grillezett húsokhoz használják.

Spagetti húsgombócokkal

Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál worchestershire szósz
3 kávéskanál oregánó
2 kávéskanál só
4 nagyobb paradicsom
6 dl paradicsompüré
1/2 l húsleves
4 evőkanál zsemlemorzsa
3 kávéskanál cukor
2 dl olívaolaj
olaj a sütéshez
50 dkg durum spagettitészta

Elkészítés: Az egyik vöröshagymát és két gerezd fokhagymát apróra metélek, hozzáadom a húst, a szószt, az organót és a zsemlemorzsát. Picit sózom, majd alaposan összedolgozom.
Ezután a másik vöröshagymát és a fokhagymát aprítom, majd egy kevés olívaolajon először a vöröshagymát dinsztelem aranyszínűre, majd egy percre a fokhagymát is az olajra dobom. Ezután felengedem a paradicsompürével és a levessel, cukrozom, leheletnyit sózom, majd hagyom, hogy csendesen rotyogjon. A paradicsomokat leforrázom, lekapom a héjukat, felkockázom, és a szószhoz adom.
Egy serpenyőbe kétujjnyi olajat hevítek, közben a masszából 200 forintos nagyságú gombócokat gyúrok. Ezeket kisütöm, majd papírtörlőre teszem.
A tésztának odakészítem a sóval meghintett vizet, eközben botmixerrel elsimítom a paradicsomszószt, és a gombócokat óvatosan beleeresztem. Tovább rotyogtatom az egészet, takarékon.
Ha al dente a tésztám, akkor összekürtölöm a családot, és tálalok.

A paradicsomos ételekbe nagyon jól illik a szurokfű
A paradicsomos ételekbe nagyon jól illik a szurokfű

Cukkinifőzelék

Hozzávalók:
1 kg vékony, salátának való cukkini
2 fej nagyobb vöröshagyma
olívaolaj
1 teáskanál rozmaring
1 teáskanál oregánó

1 evőkanál tönköly fehérliszt

Elkészítés: A hagymákat és a cukkiniket vékonyra karikázom. A hagymát olajon megdinsztelem, majd rádobom a cukkinikarikákat, kicsit felöntöm, és fedő alatt párolom. Amikor már kezdi tartását veszteni a cukkini, fűszerezem, sózom, majd kis idő elteltével bestaubolom.
Finom, könnyű főzelék.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.